Prasići,problem

Само вакцинација крмача и нерастова. Проблем је у томе што нерастови иду по селу и могу свашта да покупе и пренесу болест. Обично однесе цело легло мада се деси да остане по који жив.
Сама болест се открива код прасади на рођењу слабост на ногама, дрхтавица као да им је хладно, или се неконтролисано тресу, могу да се роде витални и за пар сати угину као да се угасе. Ови симптоми се још могу повезати са још неколико болести али најчешће је аујетски вирус.
Крмаче и нерастови га могу имати у себи неће директно угинути од њега.
Обично се нешто догоди у организму неки пад имунитета и он се активира.
Код крмача буду мртва прасад а код нерастова слабо покретљиви и мртви сперматозоиди.
Користимо на послу вакцину begonia, крмаче се вакцинишу две недеље после прашења. Назимице 2-4 недеље пре припуста а да имају барем 7 месеци старости.
Требало би да се ради 2 пута годишње, сваки пут после прашења.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Ne znaš možda koliko košta ta vakcina i da li može negde da se nabavi, imao sam do sad 2 takvih slučaja da su prasići bili nikakvi sve kilavi i raskrečeni i za dan dva otišli a sad da li je baš taj virus bio u pitanju ko će ga znati
 
Требало би да може да се наручи код ветеринара. Све фарме је раде налази се на списку заштитних мера. За цену нисам сигуран. Треба погледати од произвођача porcilis од њих смо добијали паковања са мање доза. Само још да додам код оваквих симптома може бити још и неки дефицит у храни и прасад нису довољно развијена и самим тим авитална. Превремено прашење 112-113 дан исто може бити знак да нешто није у реду. Радимо анализу ако имамо неколико побачаја или приметимо проблем тако да брзо утврдимо шта се дешава.
Прашење од 106-109 дана зна да направе проблем микотоксини у храни. 90-ти до 100 дана побачај парво вирус. Има ту и других узрочника али ово је најчешће.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Baš zbog toga ja imam svog nerasta. Dok sam nabavljao seme puno puta mi se desi da krmače ne ostanu suprasne ili na pola puta mi pobace
 
Ja sam prvo na to pomislio da se nisu dovoljno razvili ali ne znam zbog čega, jedna mi se bila oprasila 111 dan i bilo sve u redu
 
Опрасе се и на 109 дана па остану живи. Али нешто покрене прашење пре времена и то није добро.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
c12e8bfe1e2400b94deefde3c73bdfc4.jpg
329ed9d5b7de55854f42d66891df005b.jpg


Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Ово је нешто што се ради у европској унији. Све се покрива са вакцином, лечење је по процени. Животиње су осигуране и за угинулу добијају обештећење.
Овде се ради вакцинација по плану и програму заштитних мера за животиње. То држава прописује.
Ако имаш своје крмаче и нерастове ризик од неке заразе сводиш на минимум. Дезинфекција, радно одело и чизме више комада да мењаш на 2-3 дана. И да нико други не долази у контакт са животињама.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Ako može još jedno pitanje, ako je krmača jednom bila zaražena parvo virusom da li je ona stekla neki imunitet ili mora opet vakcinacija
 
Има такозвани дивљи титар. Да не дужим то је количина вируса у крви са којим животиња живи. Он се ствара кад животиња преболи болест. Увек остаје у организму и не мора да прави проблем. Може бити висок титар и да не буде проблема.
Проблем настаје кад падне имунитет и тај вирус се активира као секундарна инфекција. Може да прође и 3-4 прашења и јави се проблем. Зато вакцинација или квалитетна избалансирана храна.
Превентивно смо убацивали витамин ц и парацетамол у храну.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Онај ко има затворени систем од прасета до производа не буни се. Мислим на велике прерађиваче меса који имају своје фарме. Финалним производом и прерадом меса покрије све трошкове и буде добар 20-30%.

Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Da li je neko koristio u oborima rastvore perlimunske kiseline za suzbijanje bolesti?
 
Nazad
Vrh