Prašenje krmača

Današnja prinova
c77168ac390581d2ab2107c21fea9d56.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Која је то фајта крмаче кад су овакви двобојна, и нека ми чудна сива боја као плишани да су?

Jel koristi neko aplikaciju za svinjarstvo? Cuo sam da ima nesto da se skine sa neta. Da sama preracunava datume za vakcine,prasenja i svasta nesto. Samo se unese datum pripusta

Sent from my iPhone using Tapatalk

Синоћ, сам, и, ја имао, прво ватрено крштење са прашењем крмаче. И њој и мени прво 😁 и то прво искуство ни најгорем непријатељу. Сад како све полако долази на место увиђам шта је данак не искуству. Крмача је почела већ око 20х да се спрема за прашење, мало нервозна али ајде први јој је пут кажу тако то буде. 🤔Е сад моја почетничка глупост лепо, ме човек посаветује да направим укљештење, али ја мало лењ, мало презаузет другим стварима и оно најгоре мислио сам да познајем своју крмачу. До тог дана маче, а од синоћ тигар и то забљозуби. Око 23:30х "испада" прво прасе и ајде дошао пунац да ми помогне како је прасе испало он, прескочи огради лагано и тихо узме прасе одвоји пупчану и почне да га брише, као по злу прасе заскичи и онда креће зло, крмача скаче и напада пун а као из топа, ја у руци неко гуменом црево и удри је по њушци и глави али као у дрво до ударам. Пунац креће преко ограде да бежи, а крмача га хвата за могу и враћа га у свињац. Људи моји каква је то борба била једва је одбијем од њега да га не раскида. Срећа више су површинске ране одеротине али онда још гора скаче на ограду, и, мене оће да уједе. Ајде изађемо, сви напоље али прасе остало њој под ногама као га нагази и заскичи она све луђа. Ја гледам реко, нема мораће ловница радити али отац, жена и пуна не дају јеси луд не долази у обзир. Некако на једвите јаде извучем прасе грабљама али ми, их је два пута отела и скоро прегеизла држаље. Зове, ветеринара каже нема помоћи, једино да је успавамо али његов савет сви што даље без узнемиравања и нека се сама праси. Тако је и, било до 4х смо дежурали али мене онда сломио сан, а и да није само шта да радимо кда свињцу, не можеш прићи. Јутрос у 5:30ја одем кад оно прасића мајко мила видим једно мртво вероватно тако опрашено ма реко, нека иде на његову штету. Биланс 21 прасе од тога је 5 мањкало остало 16 комада. Али зло, не јењава не можеш јој приће тек се вечерас мало примирила. Прасиће не смеш пипнути чува их ненормално. Има по неко да је начепила када је дивљала али су живи сисају и крећу, се по, целом обору. Оних пет два су природно, мањкала а три је газила и јбг. Скупо ме коштало не знање и платио сам данак неискуства. 😢😡 За следећи пут знам и лепо сам научио на својој грешци од сада само, укљештење па нека дивља до миле воље. За сада се надам да ће све остати на овоме што се десило да неће више бити губитака. Ветеринар ми, каже сутра долази са одради шта све треба нека се смири па ћемо све на тенане одрадити.

Синоћ, сам, и, ја имао, прво ватрено крштење са прашењем крмаче. И њој и мени прво 😁 и то прво искуство ни најгорем непријатељу. Сад како све полако долази на место увиђам шта је данак не искуству. Крмача је почела већ око 20х да се спрема за прашење, мало нервозна али ајде први јој је пут кажу тако то буде. 🤔Е сад моја почетничка глупост лепо, ме човек посаветује да направим укљештење, али ја мало лењ, мало презаузет другим стварима и оно најгоре мислио сам да познајем своју крмачу. До тог дана маче, а од синоћ тигар и то забљозуби. Око 23:30х "испада" прво прасе и ајде дошао пунац да ми помогне како је прасе испало он, прескочи огради лагано и тихо узме прасе одвоји пупчану и почне да га брише, као по злу прасе заскичи и онда креће зло, крмача скаче и напада пун а као из топа, ја у руци неко гуменом црево и удри је по њушци и глави али као у дрво до ударам. Пунац креће преко ограде да бежи, а крмача га хвата за могу и враћа га у свињац. Људи моји каква је то борба била једва је одбијем од њега да га не раскида. Срећа више су површинске ране одеротине али онда још гора скаче на ограду, и, мене оће да уједе. Ајде изађемо, сви напоље али прасе остало њој под ногама као га нагази и заскичи она све луђа. Ја гледам реко, нема мораће ловница радити али отац, жена и пуна не дају јеси луд не долази у обзир. Некако на једвите јаде извучем прасе грабљама али ми, их је два пута отела и скоро прегеизла држаље. Зове, ветеринара каже нема помоћи, једино да је успавамо али његов савет сви што даље без узнемиравања и нека се сама праси. Тако је и, било до 4х смо дежурали али мене онда сломио сан, а и да није само шта да радимо кда свињцу, не можеш прићи. Јутрос у 5:30ја одем кад оно прасића мајко мила видим једно мртво вероватно тако опрашено ма реко, нека иде на његову штету. Биланс 21 прасе од тога је 5 мањкало остало 16 комада. Али зло, не јењава не можеш јој приће тек се вечерас мало примирила. Прасиће не смеш пипнути чува их ненормално. Има по неко да је начепила када је дивљала али су живи сисају и крећу, се по, целом обору. Оних пет два су природно, мањкала а три је газила и јбг. Скупо ме коштало не знање и платио сам данак неискуства. 😢😡 За следећи пут знам и лепо сам научио на својој грешци од сада само, укљештење па нека дивља до миле воље. За сада се надам да ће све остати на овоме што се десило да неће више бити губитака. Ветеринар ми, каже сутра долази са одради шта све треба нека се смири па ћемо све на тенане одрадити.
Jel Yorkshire nazimica ?

Немам појма то сам узео прасад од шурака па је одхранио, а мислим да је неки мелез свега и свачега. Има шпицасте уши мени личи на албино дивљу свињу. 😁

Samo tiho i bez naglih pokreta. Ako nema ukljestenje, najbolje tek posle nekoliko komada prici jer se tada umori pa je tolerantnija. I kad bezis, bezis tiho 😁
Ima ljudi koji uopste ne ulaze pa sta im Bog da. Bitno da posteljicu ispratis da sama izbaci skroz i polako je izneses jer ako pojede, hoce prasad da pocne jesti a tu je kraj. Ja cak kad se nakupi vise od 7-8 izbacenih, pokupim po nekoliko u kantu i iznesem van objekta (da ih ne cuje krmaca) i odmah posecem zube

Превише бабица. Укљештење ти не треба, само да прасад буду одвојена у ђошку. Што пре бацити прасад на сису, кад сисају то је смирује. Нема приче и публике, то може код старијих крмача и то ако су мирне. Код лекова за смирење проблем је што ако промашиш дозу може да раздражи крмачу, да буде на "пола". Или да је толико успава и прасад ће тешко преживети. Делује и на прасад преко крвотока. И треба бити даље од главе.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Ja jednu moju krmaču rešio da koljem na zimu. Oorasila 18 komada i i za 3 dana 10 komada zgazila. Bila u uklještenju, prasiće odvajao pa ih puštao na svaka 2 sata da sisaju. Ustajao 3 noći k'o vampir.
Ali džaba..... pustio prasiće da sisaju, otišao do ovaca i dok sam se vratio, za par minuta ona je zgazila jedno. I tako redom sve dok prasad nisu naučila da se sama sklanjaju.
Uzmem prase u ruke ono skiči za sve pare a ona uopšte ne reaguje, možeš mu raditi šta hoćeš. A isto tako kada legne na njega, ono skiči a ona ne ustane uopšte....
Biće kulena na zimu barem ako ništa drugo od nje.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Evo kod mene 9 oprasenih krmaca 88 prasadi od pocetka avgusta nemam ni jedno ukljestenje ,mrtvih prasadi 1 samo na prasenju ni jedno zgazeno niti ugnjeceno ,od tih 9 krmaca 3 nazimice oko njih sam bas dezurao ..I prosek je malo slabiji jer 5 moravki se oprasilo .. Ali nzm. zasto ljudi seku zube prasicima ?

Кад има пуно прасади а мало сиса, гризу се међусобно и гризу сисе кад се ухвате. То се може видети по реакцији крмаче, легне да их доји и за 5-10 секунди одма скочи, ни не сисају како треба.

Ja sam čak čuo da ako ima slabije prase u leglu, tom prasetu se zubi ne seku da bi lakše moglo da se izbori za sisu pa posle sustigne ostalu prasad napretkom… nikad to nisam probao…

Кад има пуно прасади а мало сиса, гризу се међусобно и гризу сисе кад се ухвате. То се може видети по реакцији крмаче, легне да их доји и за 5-10 секунди одма скочи, ни не сисају како треба.

Aa zato ja nemam problema nisam se susretao sa tim , ja pustam po 3+ krmace - nazimice odjednom da se prase , cim se isprase idu u ispust , sve imaju po15-16 sisa i u ispustu ogradim bastu tj oko 2-3 ara , sastavim ih , i tu sisaju svi zajedno pa odoje sve sise kod krmace .. A i lakse prodati kad imas vise prasadi u cugu ..
krmaca.png

Nazad
Vrh