Prašenje krmača

Како и на који начин испровоцирати крмачу да се протера? Никако да почне да тражи бравца!

Прошле године сам је купио у августу са 27кг, када је опрашена немам појма, а тренутно има сигурно преко 150+кг. Ја се не разумем много у то јер давно смо држали крмаче, а ову сам узео да запамтим за своје потребе. И сада никако да се протера. Један пријатељ држи крмаче и има своје бравце, па ми предлагао да је дотерам код његовог бравца чисто да као промени објекат и мало да је исцима да би се протерала. А шурак ми каже да купим онај спреј са мирисом нераста у терању и да јој то шприцнем на њушку.

Помогло би промена места и да буде у контакту са другим свињама, да се мало побију. Или ако има још свињаца у дворишту премештати је свака 2-3 дана и смањити јој храну на 2.5 - 2.7 кг дневно. И дати јој хормон
пг 600 или фолигон. Не треба чекати више да се још угоји, биће касније теже прашење.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Прошле године сам је купио у августу са 27кг, када је опрашена немам појма, а тренутно има сигурно преко 150+кг. Ја се не разумем много у то јер давно смо држали крмаче, а ову сам узео да запамтим за своје потребе. И сада никако да се протера. Један пријатељ држи крмаче и има своје бравце, па ми предлагао да је дотерам код његовог бравца чисто да као промени објекат и мало да је исцима да би се протерала. А шурак ми каже да купим онај спреј са мирисом нераста у терању и да јој то шприцнем на њушку.
Poslušaj prijatelja, današnje svinje sve manje imaju prirodne nagone nego ih treba stimulisati, naročito prvi put. Zato najbolje oteraj kod prijatelja koji ima nerasta i za par dana će tražiti nerasta.

taj sprej ti neće mnogo pomoći,njegovo dejstvo nije u poticanju tjeranja kod svinja već njegovog jasnijeg uočavanja

Kolege jeste imali slucaj da 2-3 dana posle prasenje prasici dobiju neki zuti proliv od koga na zalost posle 2 dana uginu? Da napomenem da je krmaca od prvog dana bila pokrivena antibiotikom i enrocinom. A prasad dva dana lecena enrocinom i nije pomoglo. Sad je pocelo kod drugih krmaca koje se oprase. Isti proliv pokusavam da lecim sa potencilom. E sad videcemo da li ce biti bolje posto pretpostavljam da je coli bakterija. Krmace (nazimice) nisu vakcinisane za coli. Jel imate neko resenje kao preventiva tome?

Sent from my iPhone using Tapatalk

То је највероватније клостридија ако је воденаст пролив буде и ешерихија, ако се јавља код свих назимица једино решење је вакцинација да би покрио прасад кад се опрасе. Ако се зна да назимице и крмаче нису вакцисане а већ се дешавало онда се користи бајкокс или толтарокс код прасади, 2 дана после прашења и уједно се да и гвожђе кад се већ хватају. Од инјекционог лечења цефтимед или слично само да је активна материја цефтиофур.
Може да помогне на рођењу, направи се раствор глукоза(0.5), физиолошки раствор(0.5) и коливет-колистин раствори се кафена кашика на литру.
Свако прасе по 2-3 милилитра.

Jel karenica za bajkoks cini mi se oko 80 dana?
To moze da mu bude problem ako prasici ne idu u tov nego na klanje.
Iz mog iskustva, podseca na eserinhiju, lecili smo svim i svacim, krmace vakcinisao od e coli i sve je to slabo pomagalo.
Od pre godinu ipo sam krenuo da posle svake ture prasenja i odgoja prasadi da perem objekat do betona da ne ostane ni najmanje balege, onda ide prskanje oksicidom, sutredan bacim hidratni krec da kroz pokrije beton i uteravam sledecu turu.
Sada sam dosao do toga da prasici ne dobijaju nikako proliv i napreduju dobro.

Poslato sa RKY-LX1 pomoću Tapatoka

77 дана. Уклапа се у просек 25 кг 75 дана старости. На послу продајемо за клање из категорије предтов ако има 90 дана и ~25-30 кг. Вакцина ради ако се испоштују сви услови складиштења и дане када треба вакцинисати/ревакцинисати. Наравно може се десити да сој вируса не одговара ономе на терену али то је редак случај.

То је највероватније клостридија ако је воденаст пролив буде и ешерихија, ако се јавља код свих назимица једино решење је вакцинација да би покрио прасад кад се опрасе. Ако се зна да назимице и крмаче нису вакцисане а већ се дешавало онда се користи бајкокс или толтарокс код прасади, 2 дана после прашења и уједно се да и гвожђе кад се већ хватају. Од инјекционог лечења цефтимед или слично само да је активна материја цефтиофур.
Може да помогне на рbajkoksођењу, направи се раствор глукоза(0.5), физиолошки раствор(0.5) и коливет-колистин раствори се кафена кашика на литру.
Свако прасе по 2-3 милилитра.

Gde ima da se nabavi bajkoks?

Ако имаш неког ветеринара да наручи преко миваке. То је бајеров производ. Ако не, онда битно је да је активна материја толтразурил и да је доза за прасад. Има и од 100 милилитара паковање, довољно за 130 прасади.

77 дана. Уклапа се у просек 25 кг 75 дана старости. На послу продајемо за клање из категорије предтов ако има 90 дана и ~25-30 кг. Вакцина ради ако се испоштују сви услови складиштења и дане када треба вакцинисати/ревакцинисати. Наравно може се десити да сој вируса не одговара ономе на терену али то је редак случај.

Bajkoks kada se ne bi trebalo da dobiju proliv i ako je prisutna bakterija jel tako?
Nisam ga nikada do sada koristio pa pitam.

Vakcinisao sam ih sa Gletvaksom, nazimice 75-ti i 100-ti dan suprasnosti.
A krmace samo 100-ti
Nikakve razlike nije bilo kada nacnem bocu i odmah udaram tim krmacama ili ako je stajala boca neko vreme.
Od kako sam krenuo redovno pranje i dezinfekcija stvari su drasticno bolje.

Poslato sa RKY-LX1 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh