Prašenje krmača

a179f3cccdca10ded759ea1e52037c18.jpg

Nazimica, 7 komada, 112-ti dan.

Poslednja izmena:
Ajd da ovde pitam, juče mi se oprasila krmača (14 kom). Do juče sam ulazio kod nje, čistio, gurao da se pomeri, nema šta joj nisam mogao raditi. Od kad se oprasila nema šanse da joj se priđe, ja i otac probali da povatamo prasice da posečemo zube, ušli sa korpom ona na korpu i seve grize, ušao ćale sa lopatom da pomeri prase koje je ostalo između nje i zida ona skoči i zgrabi lopatu u zube... Ima li neko ideju kako joj uzeti prasice a da se ne stavlja u kavez (uklještenje)?

te tako lude krmace su uglavnom najbolje majke. Znam dok je pre to cale drzao nije imao ukljestenja da je imao par takvih ne mozes joj prici kada ima prasice a posle kada odlucis sve normalno. I one su pazile prasad boli glava. Nikada ni jedno nisu udavile i sve su bile jorksirke, a imao je i neke landras laegne na prase, prase skici kao blesavo a ova ne ustaje dok su ove lude cim prase malo skikne skakale da vide gde su prasici. Hvatao je tako sto joj baci malo da jede i onda brzinski preko ograde ga hvata meredovom da da miofer

Imam krmacu iz poljo skole iz Svilajnca(pisao sam ranije),kad se oprasi oce da ubije coveka,ali uvek ocuva uglavnom svu prasad,posle zalucenja prasadi sve po starom,...Nikad nije bila u ukljestenju,niti je jela koncentrat,samo cistu jarmu i nikad s njom ponavljam nisam imao ni jedan problem:ppozdrav:

Ajd da ovde pitam, juče mi se oprasila krmača (14 kom). Do juče sam ulazio kod nje, čistio, gurao da se pomeri, nema šta joj nisam mogao raditi. Od kad se oprasila nema šanse da joj se priđe, ja i otac probali da povatamo prasice da posečemo zube, ušli sa korpom ona na korpu i seve grize, ušao ćale sa lopatom da pomeri prase koje je ostalo između nje i zida ona skoči i zgrabi lopatu u zube... Ima li neko ideju kako joj uzeti prasice a da se ne stavlja u kavez (uklještenje)?
Tesko da tu ima nekog saveta...Ako imas kavez,nekako je prevari i uteraj u njega.Ali,cuvaj se,prvo sve dobro obezbedi,pa onda pokusaj da je prebacis.Ili sacekaj jos dan-dva,mozda se i primiri...

Nebi da budem ptica zloslutnica, ali to ti je sigurno parvoviroza, ako je do sad nisi imao, sad si je unijeo u obijekat i pocni vakcinaciju prije negoli sto budes imao vece probleme tj veci finansijski minus. Pozdrav :ppozdrav:
Nju sam kupio na par dana pred prasenje.. do sada nisam imao problema... sve su mi krmace suprasne pred prasenje , kad moze da se uradi vakcinacija krmača, nazimica i nerastova protiv parvoviroze svinja. evo sada sam malo prostudirao ovu bolset .. izaziva reproduktivne poremećaje kod svinja,a karakteriše se infekcijom embriona i fetusa, i njihovom smrću.Klinička slika parvoviroze je:prolongirano prašenje,prašenje mrtve,mumificirane,trule,sitne i avitalne prasadi,pobačaj u prvih 70 dana graviditeta.,ali kod mene se to nije desilo , da napomenem kupio sam je na par dan pred presenje .. i ulila je malo mleka koje je krenulo u kapima na tacan datum..krenula je sluz iz vulve .i to bi bio dobar znak da ce da se ocisti ili oprasi ti(misljenje dr. veterine) ali do toga nije doslo i posle 30 dana od termina nista nije izbacila ....pri klanju smo primetili da ima prasice u sebi ,nismo sekli niti sam video prasice kako izgledaju auu ala si me bacio da razmisljam sada ..ali koliko sam procitao nista ne daje znake na parvovirozu,neka mi je Bogu pomoc necu vise da citam i necu o tome da razmisljam.. :ppozdrav:

Poslednja izmena:
Ja moje krmace pustim u dvoriste, zatvorim DOBRO vrata :haha: dok im ne posecem zube...Uvek rado izadju da se proluftiraju.

Tako bi bilo najbolje. Preteraš je negde gde možeš da je zatvoriš i onda radi sa prasadima šta hoćeš. Kasnije je samo pustiš.

Grujo ovaj dio teksta je klinicka slika te krmace koju si kupio,, Prolongirano prašenje,prašenje mrtve,mumificirane,trule prasadi,, da si otvorio matericu upravio bi vidio takvu prasad, skroz malu crnu tj. mumificiranu, kakva krmaca je bas zarazena velikom kolicinom parvo firusa. Upravo od kolicine virusa u krmaci zavisi kakvu ce klinicku sliku pokazati na prasadima, uginuce u ranom stadijumu znaci da je ogromna kolicina virusa i da je plodove brzo ubilo, a manje zarazena krmaca ima svaceg neceg pri prasenju, i mumifisticiranih, trulih, a i mrtvih prasadi koji izgledaju kao da su se ugusili u toku prasenja, a i zivih prasadi. Nebi da pravim paniku al nadam se da nije prenjela zarazu na druge zivotinje. Vakcinacija svinja protiv parvo viroze kod prvog tretmana se radi 7 i 21 dan po prasenju, posto 15 dana od vakcinacije broj antitjela je najveci a upravo je to period od 21 dana laktacije po osjemenjavanja, nazimice mjesec dana i 15 dana pre ocekivane oplodnje, dok nerastovi 2 puta godisnje. Sledeci tretman kod krmaca ide samo 15 dan po prasenju. Vakcina se zove PORCILUS PARVO. Nadam se da sam pomogao bar malo. Pozdrav

Poslednja izmena:
Krmaca danas otisla u kobaje . posle 30 dana od termina prasenja , ipak je imala prasice koji su uginili sigirno sa dva meseca .. ali je interesantno da ih nije izbacila .. tempereturu nije imala i zivahna je bila bas zanimljivo, nisam mogao da verujem

pozdrav,i ja sam imao ovakav problem kod dve nazimice,jedna je izbacila mumificirane plodove oko 30 dana nakon isteka termina za prasenje a drugi slucaj je bio posle jodno 18 meseci kod druge nazimice,interesantno je da su nazimice F1 l-y koje sam ih nabavio od razlicite farme za prodaju nazimica,dobio sam pedigre za njima ali nisam obratio paznju dali su vakcinisani za parvoviroza,znaci prva nazimica posle to sto se dogodilo osemenio sam je opet i oprasila se dva puta sa ziva i zdrava prasad,a druga je sada pred jedan mesec osemenjena pa videcemo sta ce biti od nje,e sad me interesuje dali vi cesto vakcinirate svinje za parvoviroza jer kad sam zvao veterinara on mi je rekao da nema parvo-vakcinu e kako da ih sad vakcinisem kada nema vakcine.

Ne moraš da ih pobiješ. Probaj da ih oplemeniš malo.
Veštačka oplodnja sa nekom od Y i L varijanti pa onda od njih da ostaviš nazimice.

Nazad
Vrh