Odg: PRASENJE KRMACA
Ja mislim da je u pitanju Parvoviroza svinja koju uzrokuje parvo virus.On izaziva reproduktivne poremećaje kod svinja,a karakteriše se infekcijom embriona i fetusa, i njihovom smrću.Klinička slika parvoviroze jerolongirano prašenje,prašenje mrtve,mumificirane,trule,sitne i avitalne prasadi,pobačaj u prvih 70 dana graviditeta.Što se tiče dijagnoze veterinar bi trebao da uzme uzorke krvi i pošalje na serološku analizu kako bi bili sigurni da li je u pitanju parvoviroza ili neka druga bolest.Priplodne nazimice se vakcinišu 3-8 nedelja pre prvog pripusta i da su starije od 6 meseci.Krmače se vakcinišu u periodu laktacije ili 14 dana pred pripust.Mladi nerasti se vakcinišu na 3-4 nedelje pre prvog pripusta,a stariji dva puta godišnje na 6 meseci.Nicyolas je napisao(la):Jao danas kada sam dosao sa tenisa otisao sam do ujaka oprasila mu se krmaca nekoliko sati pre nego sto sam dosao 11 mrtvo rodjeni deformisani krivi veoma mrsavi mumificirani.Ne znam kako se to dogidilo odha je zvao veterinara on joj je dao inekcije da prekine mleko ona tada dobi temperaturu krene da se trese on joj opet dao nesto lek za smirenje i inekciju za temeraturu i pita jel bila VO ili vepar dolazio on kaze vepar i to je sigurno vepar bio zarazen jer nije ona jedina krmaca u selo koja je od tog vepra oprasila mrtve lose prasice ! I rekao je da kad se oporavi da je zakolje da ne moze vise da se jer je sada i ona zarazena ali nema nikakve veze sa mesom i da celu utrubu baci !