Postavljanje mreže kao zaštite od leda

Marko, želim ti sreću s tom konstrukcijom, ali da kod tebe u glavnome gradu, meni ostale u lijepome sjećanju Crne Gore, Podgorici, nema snijega ti baš ne vjerujem,iz prostoga razloga što sam se uvjerio u to jer sam "živeo" 9 meseci tamo, od Septembra 2001. pa do Juna 2002.
Kasarna "Morača", 3 meseca, Komanda 2.Armije, pa posle se "preselio" na 6 meseci na periferiju, Kasarna "Masline"...
Te zime je bilo snijega za izvoz (a i za čišćenje), zima, blago rečeno, isuviše oštra (i sniježna) za uslove Podgorice, tako da se iskreno nadam i želim ti da to ne doživiš...
A tako sam se radovao kada sam primio Poziv, a na njemu piše broj Vojne Pošte, i Podgorica, samo zbog toga što tamo "nema zime"...
 
Pokrivene, ušuškane. Površina oko 20 ari, koštalo negde oko 2000eur + moj rad koji nisam računao..
yLkhRAK.jpg





- - - - - - - - - -

JGcdoXF.jpg


- - - - - - - - - -

I8lQMuk.jpg


- - - - - - - - - -

zEPusxo.jpg


- - - - - - - - - -

cW7wkLR.jpg


- - - - - - - - - -

i02K9vD.jpg


- - - - - - - - - -

c3cUfvk.jpg


- - - - - - - - - -

04EeP8t.jpg


- - - - - - - - - -

ThtXJWJ.jpg
 
Oko 10k sa mojim radom...ne bih da reklamiram firmu...
Pola vratila država, pola od ovogodišnjeg sačuvanog roda...isplati se ko može da uloži...
 
Pozdrav, pročitao sam kompletno ovu temu (od prve do četrnaeste strane) i uvideo sam dosta stvari koje nisam znao pre dolaska na ovaj forum. Posadio sam jesenas 27 ari maline i sada provlačeći se kroz ovo leto (već jednom je malinjak grad overio u junu mesecu ali nije toliko štete bilo na sadnicama) planiram da kroz jesen i proleće postavim protivgradnu mrežu. Kao i svaki laik krenuo sam u istraživanje i čitanje iskustava koje sam našao na internetu. Izbor je pao na tri firme koje se bave ovim poslom u Srbiji (ukoliko bude trebalo mogu da pomenem i imena). Ono što me na početku obeshrabrilo je to da su ljudi dosta šturi u davanju informacija, razumem da oni svoje znanje prodaju ali kako drugačije da saznam šta sve nude ako ih ne pitam. Elem, sada sam prilično siguran da ću nabaviti stubove za početak (do kraja meseca) 150 komada bagremovih stubova (jer mi na osnovu parcele ne odgovaraju betonski stubovi) dužine 3,5m jer parcela je takva da nećemo obrađivati ništa mašinskim putem već ćemo kositi travu ručno, za ostale potrebe nije potreban ulazak traktora ili druge mašine. Plan je takav da u redu prvi i poslednji stub bude od 3,5m za protivgradnu mrežu, nakon prvog velikog stuba u redu ide stub manji standardan stub od 2,5m na razmaku od 5 metara od prvog velikog stuba pa ponovo stub od 3,5m na razmak od 5 metara i sve tako do kraja.

Ono što me zanima je kakva su Vaša iskustva ukoliko je neko postavljao bagremove stubove jer bagrem nije idealno prav kada se iseče. Drugo moje pitanje odnosi se na veličinu tj. širinu stubova, jasno je da stubovi neće biti idealne širine pa šta se u tom slučaju dešava sa kapom koja se stavlja, znam da ima više različitih dimenzija kape pa verovatno to sve može da se sredi i da li to nešto smeta mreži ukoliko su različite širine navedeni stubovi. Takođe, da li se garancija na protivgradnu mrežu od firme koja postavlja gubi ukoliko ja postavim svoje stubove (proverio sam u jednoj firmi, oni mi kažu da daju garanciju samo na betonske stubove) ili se garancija ne odnosi na same stubove. Hvala unapred na odgovorima!
 
postovanje dali bi mi neko mogao reci od prilike koliko bi kostalo da se pokrije jedan hektar pod malinom sa mrezom za sencenje u pitanju je malina bez naslona i stubova tako da bi stubovi drzali samo mrezu hvala u napred za svaki savet :ppozdrav:
 
Evo nešto za protiv grada http://www.poljomarket.rs/blog/143-protivgradne-mreze-o-cemu-treba-voditi-racuna-pri-izboru

Protivgradne mreže su najbolja zaštita voćnjaka od leda a uloga im je i da pri visokim temperaturama smanjuju zaštitu od ožegotina. Investicija nije mala (vrednost jednogodišnjeg prinosa u punoj berbi) ali treba znati da oštećenja od grada, pored toga što oštećuju biljku, nanose štetu na prinosu i za narednu godinu za oko 50%. Najbolje je mrežu postaviti pre sadnje da bi se sprečilo oštećenje mladih biljaka, ali ako investitor to nije u mogućnosti , a planira da u prespektivi postavi mrežu, trebalo bi bar u startu postaviti odgovarajuće stubove koji će da nose špalir a kasnije i mrežu.

Šta treba znati pri izboru mreže? Tri parametra su bitna kada se uporedjuju cene mreža. Bitna je veličina okaca, gramatura i dužina fabričke garancije proizvodjača.


Veličina okaca odredjuje i stepen zaštite. Na primer kroz okce 5x8mm mogu proći sitna zrna grada i napraviće tačke na plodovima, dok kod okca 3x7mm to nije moguće. Prva mreža ima gramaturu 30-35 g/m[SUP]2[/SUP] i jeftinija je od mreže sa okcima 3x7mm koja ima gramaturu 40-50 g/m[SUP]2[/SUP] i koja razbija i krupne kapi kiše pri provalama oblaka. Što je veća gramatura to su niti od kojih je mreža ispletena deblje i mreža je jača, otpornija na kidanje i dugotrajnija je.


Ako se mreža instalira na mlad zasad svakako je isplativije postaviti mrežu sa dužom fabričkom garancijom. Mreže koje imaju fabričku garanciju 7-8 godina u praksi služe 10-12 godina i njih treba stavljati na stare zasade. Ako se radi o mladim zasadima svakako je bolje i jeftinije postaviti mrežu sa fabričkom garancijom 15 godina, koja u praksi služi 22-24 godine.


Ako se kalkuliše da se na mlad zasad postavi jeftina mreža treba znati da će životni vek plantaže biti duži od veka mreže i da će se posle 10-tak godina, pri eventualnoj zameni mreže, morati da se menja i najveći broj kopči za spajanje.
 
Platforma je niska, ako momci ceo dan rade ovako, da se penju na ogradu da dohvate, to, blago rečeno, nije posao...
Druga stvar, kako roluju i jednu i drugu stranu?
Šta, prvo sroluje unutrašnju, pa je, nekako, pridržava, pa onda skuplja drugu, spoljašnju?
Takozvani, zimski položaj mreže, podrazumeva što kvalitetnije skupljanje, tj, da ostane što manja površina mreže koja bi, potencijalno, poslužilo kao platforma za zadržavanje snega ili još gore, leda, na mreži...
 
Pa da...srola je, pusti, i onda drugi kraj...posle toga veze lancic. Na taj poslednji deo se penje samo da ubaci cesalj, i stavi lancic. Imace rola sa platforme...

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
 
Evo mene ponovo...
Malo da osvežimo Temu...
Juče sam stigao s terena, radili smo parcelu u ataru Bačke Topole, tačnije na putu prema Subotici, preko puta Hipodroma Zobnatica...
Za razliku od prethodnih Postova, imam za Vas jedan video zapis (i jednu fotografiju) ove izuzetno velike plantaže Borovnica, uskoro pod protivgradnom mrežom i zalivnim sistemom:

[video=youtube_share;yiOs0ZPGQ0U]https://youtu.be/yiOs0ZPGQ0U[/video]

20170311_074915.jpg
 
Nemamo temu o zastiti voca od kise, prvenstveno tresnje, pa zato ovde (slicna je problematika) da zamolim sve koji imaju fotografije pokrivenih tresnjara da ih okace. Zanima me i kako se resava problem protivgradne zastite ako su tresnje vec pokrivene nekakvom folijom. Koja folija se koristi za to?
 
Nazad
Vrh