Pomotehnika u vocnjaku

ljubek

Član
Učlanjen(a)
18 Okt 2009
Poruka
1.787
Lokacija
Prigrevica
Isto tako zasecanje je zasecanje što sada ici u sitna crevca..
Ja sam radio sa makazama..
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
3.394
Lokacija
Smederevo
Naravno uz onaj karakterističan zvuk kad sečivo prođe kroz koru i čuje se 'cak' ili tako nekako....
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
3.394
Lokacija
Smederevo
Ja sam povijao grane sa kesama odnosno u kese sam stavljao zemlju a grane povijao 'manilom' koja je vezana dole za 'ušice' kese a gore za granu koju povijam. Dodatno sam postavljao dve kese u pravcu sever-jug koje su držale/vezivale celu sadnicu da je mnogo ne ljulja vetar.
Kasnije sam vezivao karton na stablo sadnice tako što bi preklopio karton preko manile pa obmotao i zavezao stablo a na tu manilu vezivao druge koje su spuštale grane. I to samo grane na prvom nivou-spratu a grane na višim spratovima sam spuštao-vezivao tako što sam vezivao manilu na osnovu donje grane.
Grane nisam vezivao u čvor već sam pravio omču a manilu na mestu spajanja sa granom 'razvučem' kako bi napravila veću površinu i manje se usecala u granu.

Tegove nisam koristio....
 

ZICAPROM

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2011
Poruka
1.176
Lokacija
Svrljig-Niš
Ja sam probao sa ovim čašama, ali ih dosta ljulja vetar i problem je jer se pri postavljanju grana malo povije a za par dana kad pogledate ona je izvijena mnogo više pod težinom, pa morate često da korigujete i da se molite bogu da ne dune jak vetar. Ipak nema bolje opcije od kanapa. Sve kanape vodite do korenovog vrata i tu ih vezujete, možete tu prvo da postavite i PVC žicu labavo zavezanu pa za nju kanape. Najbitnije da se ne pritežu kanapi i da se uvek ostavljaju na "na zamku" a ne na čvor jer je od presudnog značaja da se svi kasnije lepo skinu i uklone. Kod Lepotice je ovo obavezna mera u prve 3 godine dok rod ne počne da je pomalo i sam razvija.
 

oktopod

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
4 Nov 2010
Poruka
6.507
Lokacija
Beograd
Vezivanje za korenov vrat ne dozvoljava orijentisanje grane u zeljenom smeru, a neretko je i vuce bas gde ne treba. Nakon sto dune i vetar, situacija postaje haoticna.

U principu je najbolje staviti nesto tesko na zemlju (kesa sa zemljom npr ali nije vecna), tacno tamo na gde zelite da vucete granu, pa vezati granu za nju. Ne treba preterivati sa zatezanjem radi vetra vec ostaviti rezervu.
Ovaj metod je los jer je obrada zemlje nemoguca bez pomeranja tegova.
 

carlos

Član
Učlanjen(a)
9 Dec 2015
Poruka
137
Lokacija
Požarevac
Hvalak kolege. Mi smo košavno područje i kao što sam pretpostavljao vetar je kod ovog rešenja glavni problem. Ne bi mi bio problem da korigujem položaj tegova što reče Žicaprom ali kod mene na voćnjaku vetar razbija.
 
Učlanjen(a)
14 Sep 2011
Poruka
1.921
Lokacija
Нови Град, Српска
У праву је Октопод. Незгодна је обрада. Кесе не бих никад користио јер се поцијепају па их вјетар разноси. Ја закуцам колац и вежем за њега намјенским гумираним зеленим везивом. Оно се не усјеца. Може и везиво за балирање јер је повољније по цијени. Умјесто кеса можда могу пластичне боце. Горње гране је могуће везати некада за доње.

- - - - - - - - - -

Користио сам и пластичне чаше напуњене пијеском и то је чист промашај јер вјетар све поломи. На малим садницама до вођице користим пластичне повијаче. Остале гране повијам од јуна до септембра, а оне које пропустим у марту и априлу.
 

Pocetnik88

Član
Učlanjen(a)
13 Apr 2017
Poruka
163
Lokacija
Cacak
Planiram uskoro da radim povijanje mladara u sljivama. Da li je mozda rano da se krene sa tim? Sljiva je prosle godine zasadjena u novembru.
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
3.394
Lokacija
Smederevo
Nije rano... ja odavno 'uvijam' grane i ponegde gde su lastari preveliki kidam vrhove ili lomim deo grane gde sam propustio da to uradim kad je tebalo. Voćka bi tada trebalo da pušta grančice sa strane i da zaustavi rast preterano u vis a da potera sa strana gde želim da se grane razvijaju.
 

Pocetnik88

Član
Učlanjen(a)
13 Apr 2017
Poruka
163
Lokacija
Cacak
Sa cim je najbolje povijati grane? Neko radi sa cackalicama, neko sa kesama i casama sa peskom. Ali cuo sam da moze i sa stiroporom, ali nisam video kako se to radi? Zna li neko kako se umece i koliko?
 

ubovicratko

Član
Učlanjen(a)
8 Okt 2011
Poruka
2.150
Lokacija
Sombor
A ni cackalice ne idu rano jer ako ih rano stavis dobijes dobar ugao od konstrukcije i onda grana udari krivinu jos jacu i ode u vertikalu
Najbolja forma jeste kad biljka ima hrane - tada ona pravi mnogo bolji ugao grananja pa nemas potrebe nista raditi.
Znaci malo vise uloga oko sadnje u startu te spasava posle za dosta zajebancije i oko uzgojnog oblika ali i oko zastite oko vocaka.
Cackalice stavljas tamo negde posle 35-40 cm kad izraste grana i tada ako ti se ne svidi ugao stavis cackalicu, pa posle par dana je opet natezes (granu) za bolji ugao
 

ubovicratko

Član
Učlanjen(a)
8 Okt 2011
Poruka
2.150
Lokacija
Sombor
Ako kome treba proces sadnje , ako je nov u ovome nek se napise ako ga zanima pa cu napisati kako ja radim a tu su i ostali pa neka se nadovezu.
Da se ne pise bezveze ako niko ne cita.
 
Vrh