Polka

Zašto ljudi misle da ima razlika u otkupu? Svuda je ista cena...

Sent from my X9007 using Tapatalk

Imali u Vojvodini ili u Beogradu hladnjaca koji odkupljuju malinu?
i kakva je procedura oko preuzimanja i placanja maline(da li se potpisuje pre berbe neki ugovor sa hladnjacama)?
hvala

Iako sam na temi POLANA ovo obavestenje vec postavio, nije na odmet da to uradim i na temi Polka, ima ljudi u okolini koji nisu procitali obavestenje a zvucace im interesantno. U Backom Dobrom Polju od 15.11.2015. osnovano je udruzenje proizvodjaca maline "БАЧКОПОЉСКИ МАЛИНАРИ". Udruzenje broji vec blizu 40 clanova i oko 30Ha zemlje pod malinom sorte Polana i Polka.. Udruzenje je nedavno pocelo sa svojim aktivnostima.. Kao primarni cilj imamo u planu da edukujemo nase proizvodjace kako bi uz odredjeno znanje i pomoc strucnih sluzbi dosli do vrhunskih rezultata u proizvodnji. Nedavno su nam strucna lica iz Galenike odrzala seminar o malini i predstavili svoj program za malinu. Predavanje je proslo odlicno i prisustvovalo je oko 60 ljudi, a to govori da smo probudili svest kod ljudi da uce i edukuju se. Nakon praznika imamo u planu da dovedemo jos neke proizvodjace. Konkretno imamo dogovoren seminar tema: zalivni sistemi "kap po kap" , sto je veoma korisno za sve nase proizvodjace jer oko istog mnogi imaju nedoumica.. Tacan datum seminara bice istaknut kroz nekoliko dana. U toku su dogovori oko nabavke repro materijala, vestackih djubriva, kompletne opreme za sisteme kap po kap, itd.. Za sve vas VAZNO je to da smo granice naseg udruzenja otvorili i za ljude koji zive van naseg mesta, stim sve ljude iz nase okoline pozivam da nam se pridruze i ostvare mnoge benifite koje nosi samo udruzivanje. Kao sto sam naveo i na temi Polana od ove god ozbiljne kolicine maline bice plasirane preko udruzenja proizvodjaca maline "БАЧКОПОЉСКИ МАЛИНАРИ". Pozdrav za sve!

Kao sto smo i obecali.. Udruzenje proizvodjaca maline "БАЧКОПОЉСКИ МАЛИНАРИ" u ponedeljak 18.01 i utorak 19.01 u 17h u novoj hali osnovne skole V.S.Karadzic (centar B.D.Polja) poziva sve zainteresovane ljude da prisustvuju seminaru. Naime, strucno lice iz Sava Coopa predstavice nam vaznost i znacaj zalivnih sistema "kap po kap" i otkloniti mnoge nedoumice oko postavljanja istih. VAZNO: Zbog velikog interesovanja neka se u roku od 3 dana sva zainteresovana lica prvo jave na br 064/56-88-949 kako bi napravili dve grupe u dva pomenuta dana radi lakse komunikacije na seminaru. Ocekujemo vas!!!

Gdje bi mogao naći savjete,uputstvo za uzgoj polke.Mislim na karakteristike,način uzgoja i šišanje.Imam par knjižca ali nema nje,samo vilamet.Ako ko zana kakav link nek prebaci ili u temu ili p.p.pročitao sam temu nisam ništa našao.sadiću na kjesen o,3 ha ali još se dvoumim između polke i vilameta.za polku kažu da je lakše oržavanje ali niko nje kaže kakvo održavanje zahtijeva.Sad je zima pa koristim slobodno vrijeme za školu o malini da ne bih baš kao duduk ušao u posao.

Posadi pola-pola, da imas 2 berbe, i letnju i jesenju. Samo ja ne bih vilamet, vec pre fertody ili glen ample, na primer. Za polku, ukratko: nosis zemljiste na analizu, da proveris ph, i da isti podesis po preporuci (stajnjak, krec, vestak). Treba ti tlo koje je pod nagibom ili rastresito, da ne zadrzava vodu. Zatim ide obrada zemljista i sadnja, bolja je jesenja po meni. Od djubriva koristis na primer Yara 7-12-25 u februaru i Yara nitra bor, u maju. Cim krene vegetacija kreces i zalivanje, sistemom kap po kap i djubrenje vodotopivim (haifa, yara, compo), kao i preko lista prskalicom na 10-ak dana i jedno i drugo. Sto se tice zastite od bolesti to ces sa nekim zastitarom da vidis iz polj apoteke, po preporuci. Treba joj dosta vode i mreza za zasenu, sve pod mrezu i zbog ozegotina i zbog grada. Zahtevna je po meni. I naravno motika i plevljenje su obavezni!!! U jesen je seces na nekih 30-40 cm od zemlje i iznosis.

OBAVESTENJE! SREDA 03.02 U 17h restoran DURMITOR (centar B.D.Polja, pored doma kulture), odrzace se seminar. Firma AGRO-FertiCrop, koja na srpskom tržištu sa velikim uspehom prezentuje, zastupa i distribuira proizvode vodećih svetskih i evropskih kompanija iz oblasti poljoprivrede. To su Yara (norveška kompanija koja se bavi proizvodnjom mineralnih đubriva), Klasmann-Deilmann (nemačka kompanija koja proizvodi supstrate), Memon...Itd.. Predstavice kompletan asortiman proizvoda pomenutih kompanija, kao i njihov program zastite maline. Pored pomenutog Pedja iz SAVA COOP-a donece kompletirane predracune za sva lica koja su mu predala skicirane parcele. VIDIMO SE, VASE UDRUZENJE!!!

Ok je zastita mozes se toga slobodno pridrzavati, samo prvo prskanje pnoviti minimalno 2 puta tu gde se ubaciva kvadris.

Drugari, ja imam novi zasad. U novembru sam posadio. Reci te mi da li treba da odradim ono potkresivanje i ako treba da li da je zaštitim bakarnim uljem nakon toga. I na koliko ako treba da potkrešem. Hvala

Pozdrav, komsija Ivan VB, nadam se da cemo se uskoro upoznati, ja sam takodje iz V. Banje, Novo Selo.
Sto se tice prskanja plavim uljem za malinu polku kao i polanu nije potrebno, jer se one orezuju, kose, do zemnje.

Bakarnim preparatom ces isprskati malinu kada bude krenula, i bila visine od 10-20cm, a to je tek za mesec-mesec-ipo dana

evo i slike da otprilike znas kako to izgleda, u tom porastu
009.jpg
[/URL][/IMG]

@PECAN ja nisam ni znao da treba da se prska uopste bakrom kad krenu...ja cu ostaviti sadnice jos koji dan cekam da vidim hoce li biti taj nalet mraza koji se najavljuje pa cu posle kratiti...nesto nam je tema zatajila ja bih voleo da se ukljuci malo vise clanova i kako bi bili sto aktivniji..pozdrav

E pa to i mene zanima kada da je orežem i da li uopšte treba da ih kratim. Od jednog majstora sam čuo oko 3cm da se potkreše krajem februara ili početkom marta?

Nazad
Vrh