Pokrovni usevi

Pošalji meni na viber pa ću ja postaviti...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

a98aa8df750ae5c29719ce750f3d79e6.jpg

kako uraditi terminaciju pokrova na ekoloski nacin?
Ostavis da misevi urade svoje…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Par fotografija, iz aprila. Prva je stanje smeše bele slačice, uljane rotke i "dobrovoljnih pokrova" (korova) pred terminaciju (12. april):

Posle je kukuruz direktno sejan 19. aprila, plus valjanje. Ova smeša je očuvala prihvatljivu količinu vlage:

Na slici dole je no-till setva soje u pokrov raži, sejano 26. aprila Ovo je masa iza raži direktno sejane u kukuruzovinu, koja je totalisana početkom aprila:

Ove godine je raž izvukla puno vlage, tako da je to lekcija za dogodine. Treba da smislim kako da je posejem i terminiram ranije. Poznanik koji uslužno prska i rasipa dronom nudi da probamo setvu pokrova u kukuruz dok stoji, kaže da će biti sjajan snimak za YouTube 😀

Koliko totala koristis kad totalises ?.Sejalica na zadnjoj slici iza John Deer-a,neka za no till ili obicna diskosna ?.

Na raži je išlo 6l totala na hektar, početkom aprila. Ovakva je bila raž prvog aprila, dan pre nego što je rušena:

To je najjača masa sa kojom se radilo, druge raži su uglavnom bile nešto slabije.

Sejačica je Kuhn Maxima 2. Nije tipična no-till sejačica, ima samo 150kg pritiska po bateriji. Ove godine joj je dodat disk ispred V para da dodatno zaseče masu:

Radi to u direktnoj setvi, ali joj je falilo pritiska. Suvo i tvrdo, nije mogla da osigura dubinu.

posto sam iz subotice iz znam gde florian govori sta treba i kako a prinosi se smanjuju

ja to pripisujem susi i to ogromnoj koji mnogi na ovom forumu nemaju pojima sta znaci(ljudima susa sa 5t/kj to je druga tema)
ne govorim da covek ne poznaje materiju

mada iskreno ko ga slusa---meni smehotres

mi se od 2021e polako vracamo na plugove.od2000e oko petina njiva su orane vecinom za kukuruze.a ove godine samo za psenicu jecam necemo orati.al pitanje je hocemo uopce sejati psenicu.pre nismo primecivali razliku u prinosu al zadnjih godina kako imamo sve manje padalina prinosi su bolji na parcelama koje su orane zadnjih 20g.iza psenice jecma redovno sejali letne pokrove.verovatno to ukidamo do sledece.ove godine smo poseali pokrove krajem juna vecina je nikla i osusila se do kraja jula.jako lose uspevaju letni pokrovi zadnjih godina kod nas a ne izrastu vise od 10ak cantimetara pa nema vajde.samo dodatan trosak a neku korist od njih nismo videli osim tezeg oranja u jesen.mozda bi bilo koristi ako bi uspeli da osiguramo vecu biomasu al za to nam je potrebna kisa koje sve manje

Nazad
Vrh