Nisam se nigde prestavio ali ću ovde uraditi. Đorđe Kovačević (42) iz Donjeg Tovarnika, opština Pećinci, Bavim se proizvodnjom mleka i preradom, sad sam počeo i da se interesujem za ratarstvo. Zemlja koji imam je lošijeg kvaliteta, sadržaj humusa oko 2% (posledica paljenja strnjika, malo stajnjaka,.... dosta stvari rađenjih pogrešno), u pitanju je barska crnica (minutna zemlja). Poslednja analiza je rađena 2016 koja je pokazala da na vecini parcela imam sadržaj fosfora i kalijuma preko 40 mg/100g ima par i parcela sa dosta manjim sadržajem. Zemlja teška za obradu, slaba propusnost vode i vazduha, zadrzavanje vode nikakvo, prinosi prosek, ispod proseka i doslo je vreme da se nešto preduzme.
Na GO2 me je navela reklama, svidela mi se ta prica i reko da probam a sama Olmix grupa mi deluje kao ozbiljna firma, nije neki rizik, finasiski to mogu podneti i više bi se kajao da nisam (to je jedna stvar koju sam naučio u životu da treba reagovati iz stomaka). GO2 bacam na sve parcele jer nemam svoj rasturivač, pa da nema cimanja kada mi prijatelj radi uslugu, ovako je prostije.
Sad imam jedno pitanje, gledao sam snimak gde ste sejali soju i u jednom kadru se pojavljuje momak sa sondom za uzorkovanje zemlje, prvo pitanje je gde ste nabavili sondu a drugo da li je to pravo vreme za analizu uvek sam mislio da se ona radi posle skidanja useva?
Spominješ da ti trakror sa sečkom napred vuče u jednu stranu, da li je to do navigacije ili imas poprečnu silu?
Ljudi su imali uspeha sa smešama raži, ozimog graška i grahorice, u sopstvenoj režiji. Iskustvo iz Budisave, sa smešom 4:2:1:
Kolika je norma po ha?