U svog Vladimireca sipam mešavinu Gasnog Ulja 0.1 i zejtina iz radnje i to na 10 litara G.U sipam 4 litre zejtina.Ovakvu mešavinu koristim već oko 3 meseca.Jednom prilikom sam komšiji pozajmio desetak litara G.U, a on mi vratio mešavinu G.U i Bio-dizela od soje.U prvi mah sam bio skeptičan i nisam očekivao da će traktor i dalje da radi na ovakvu mešavinu u granicama kakvim je radio i ranije na čist G.U.
E onda sam došao na ideju da sipam običan zejtin umesto bio-dizela jer je još jeftiniji od njega.Znam da u svakoj litri zejtina postoji određen procenat vode, ali se ona u ovakvoj mešavini ne primeti, jer sam tako pomešano gorivo sipao u traktor, vozao se par dana, jedared istočio 2 litre u plastičnu providnu flašu, ostavio sa strane u šupi određeno vreme očekujući da će se voda (ili naposletku zejtin) fizički odvojiti od G.U "u slojevima", što se na moju radost, nije desilo, pri proveri stanja posle par dana dočekala me je i dalje neodređeno zelenkasto-žuta boja mešavine, homogena kao i kada sam je istočio iz traktora, bez slojeva.
Prvo sam počeo da sipam 2 litre zejtina na 10 litara G.U, pa sam povećao količinu zejtina u mešavini na 4l/10l G.U, i neću dalje od toga da idem.Smatram da je ovo dovoljno, a i smanjiću troškove za gorivo u nekoj dužoj eksploataciji traktora (sa kakvim posledicama, ili bez njih, videću naknadno). Ne primećujem razliku u radu, ne gubi snagu, ne "trokira", samo što je miris na auspuhu "intenzivniji", manje dimi crno, a pali i dalje odlično.
E sad, idu hladniji dani, nisam razmišljao kako će se ovakva mešavina ponašati na nižim temperaturama, i da li će se negativno odraziti na rad motora?
Da li i dalje da primenjujem ovu kombinaciju, ili da napravim pauzu preko zime, pa sledećeg proleća nanovo da počnem sa primenom?