Kremator
Član
Ovo mi je clan @lakarije posalo na pm:
Vidim da je mirko spalio zejtina i zejtina, drugi kazu da ne sme da se sipa uopste, ko koga zeza?
...
Prosle godine sam poceo ponovo i od 1000 litara goriva koje sam spalio u 2014g, zejtina je bilo 595 litara !!!
Prvo sam poceo da mesam trecinu zejtina, pa pola pola, pa dve trecine zejtina...i sjebao sma motor na 577.
Zalepile mi karike u klipovima. Doduse, motor je bio odavno za generalnu...nije me zao.
Onda sam poceo da sipam u 560, pola pola, i na kraju sam kada sam dogradio zmenjivac toplote za zagrevanje zejtina, sipao 100 % zejtina.
I tako sve do 5 decembra. I taj motor mi je jako los, nema kompresiju, tesko pali, pa sma ga krajem novembra i u dec. morao paliti sa sprejom i sipanjem vruce vode. naravno, morao sam ugraditi i termostat u motor.
Sad sam nabavio hladno cedjeno ulje po 85 dinara. Ono je bolje, nema hemije u sebi.
Dizel motor savrseno dobro radi na biljna ulja, ali mora se biti jako oprezan i pridrzavati se nekih pravila. U protivnom, moze da napravi ogroman problem.
Mirko 015, je do sad spalio 20 tona zejtina. Leti sipa cist, prolece jesen, pola pola, a zimi cist dizel.
Zato sto nema termostate na masinama i nece da ga zagreva pre ulaska u bos pumpu.
Uzmi jedna kuglager, operi ga benzinom i vodom. Osusi ga, potopi u zejtina, malo okreni i ostavi da se ocedi. Ako ga ostavis na vazduh, kuglager ce za desetak dana da zapekne, neces ga moci ni benzinom razmastiti.
Ako to isto uradis sa hladno cedjenim uljem, zalepice tek za 2 meseca , zato sto nem ahemikalija u sebi.
Ako potopis lkuglager, ulozak dizne u casu sa zejtinom, nikad nece zalepiti, jer nema dodira sa kiseonikom iz vazduha.
Bilo bi idealno, da sipas zejtina koliko mozes da potrosis, a posto ej 533 mali traktorcic i ima mali rezervoar, na priemr na kraju rada ispustis zejtin iz njega, naspes 5 litara cistog dizela, i upalis ga na 10 minuta da ispere dizne i bos pumpu sa dizelom. I nikad neces imati problema.
Zato se pravi sitem sa automatskim prebacivanjem pre gasenja, na cist dizel,(kao sa benzina na plin kod kola ). da se sistem opere.
ja to kod mene jos nisam uradio, ali cu uraditi obavezno.
Ako neces to da radis i
da zagrevas zejtin pre ulaza u bos pumpu, ostavi zejtin a leto kad bude toplo. tad mozes da sipas i cist zejtin.
Vidim da je mirko spalio zejtina i zejtina, drugi kazu da ne sme da se sipa uopste, ko koga zeza?