Nedavno sam pricao sa jednim kalemarom is Osijeka
U pitanju je kalemljenje kajsije - pisem ovo bas zato sto mi je neobicno to sto mi je rekao a kaze da joj produzava zivot do nekih 30 godina
Podloga dunja-stablo sljiva (kaze bilo koja) i visoko kalemljenje kajsije
Ima li ko informacija o ovome?
A kako je on konstatovao da produzava zivot za 30 godina? Postoje neki ogledi koji se prate toliko dugo pa pomocu njih utvrdjeno?
Treba se pripaziti tih koji o vocarstvu pricaju metematickim jezikom, uglavnom je to jezik onih koji racunaju kako sto vise da zarade.
Ta prica kalemara iz Osjeka je tipicna, sa nekim poluistinama, poluznanjem. Negde nesto nacuo, prilagodio svojim potrebama pa sad vrti pricu kako njemu odgovara.
Tacno je da su istrazivanja pokazala da kajsija na dzenarici sa sljivom kao posrednikom, visoko kalemljena i sa piramidalnom krosnjom manje pati od tzv apopleksije...ali sve je to tek poluistina.
Daleko od toga da se za posrednika moze uzeti bilo koja sljiva (kalemari tu pricu pokusavaju da proguraju jer oni kajsije kaleme na neprodate sadnice sljive pa zato pricaju kako nije vazno koja je sljiva u pitanju, kaleme na ono sto im je ostalo) Najbolji posrednik je belosljiva (sljiva bele boje ploda) ali posto to nije sorta vec ekotip, ni svaka belisljiva nije zadovoljavajuca vec su se izdvojili nekoliko klonova koje su pokazale te osobine. Na tome je radio npr prof dr Stanisa Paunovic (tvorac cacanske rodne, cacanske lepotice i drugih, kao i nekoliko sorata kasjije, dakle neko kome zaista treba verovati)
Dalje rasadnicari najcesce, posto kaleme visko, na kajsiji sa posrednikom vec u rastilu formiraju skeletne grane za oblik vaza (dakle neodgovarajuci oblik krosnje) jer im je tako najlaske a cesto i ne znaju kako treba, pa se uvek treba sa dosta rezervi odnositi prema takvim savetodavcima i njihovim hvalisanjima svoje robe.