Podizanje višegodišnjih zasada

Odg: Sadjenje vocaka

dejan 351, koliko vremena treba za sadnju ove količine, je li bila ekipa da pomogne ili solo sadnja? :ppozdrav:

@futurefarming
Kod mene je 9 ljudi sadilo oko 600 sadnica na dan unapred obelezeno sa zalivanjem :D
@vocar
Hvala da malo olistaju pa ce biti i neka slika :ppozdrav:
@dejan351
Tacna lokacija je Kusadak?

Pošto je neko spominjao rigolovanje evo zanimljivog priloga:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ihpvtJ2dXpE&feature=channel_video_title[/youtube]

Zanimljivo, vidim ima i br. moba od čoveka koji rigoluje. :D

Jedno pitanje, kad plug već ide na 60cm, koja je svrha podrivanja na približno istu dubinu pre rigolovanja a pominje se u literaturi izvođenje obe operacije kao poželjno? Druga stvar, čemu setvospremanje posle tanjiranja? :sta:

pitanje u vezi tek posadjenih vocki

Posadio sam proletos desetak vocaka u selu. Slabo se razumem u vocarstvo. Nekoliko njih mi se lepo primilo i olistalo celom visinom stabla, a po jedna kruska,sljiva i jabuka su samo pustile po 2-3 duze grane na 5-10cm iznad mesta gde je kalemljeno a ostatak stabla nema grane, samo po koji pupoljak a i to je slabo. Da li su mi se i te vocke "primile" ili da im spremam zamenu na jesen?

Svaka sadnica koja je "poterala"lastar iznad mesta kalemljenja se primila.Kod ovih vocki koje su se slabo "obukle"imas dve varijante da ih prikratis posle zadnje bocne grane i zapocnes formiranje krune nisko ili da ostavis samo najjacu bocnu granu i prakticno prevedes na nju razvoj buduceg stabla pa da iduce godine zapocnes formiranje krune.U svakom slucaju ne menjaj ih jer tako gubis godinu dana razvoja:ppozdrav:

Nekako mi ova prva varijanta zvuci bolje. Ako sam te dobro razumeo, trebao bih skratiti sadnicu malo iznad visine najvise bocne grane. Sto bi u mom slucaju bilo nekih 20-30cm iznad kalema, nije li to prekratko? I kada bih trebao skratiti, moze sada ili jesenas kad opadne lisce? A kruna mu dodje mesto gde se stablo racva u vise grana, ili... Oprosti na mozda glupom pitanju ali totalni sam laik a imam veliku zelju da naucim.
A te bocne grane, skracuju li se one i kada, veoma su dugacke, 30- 40cm cak cini mi se?
I hvala na brzom odgovoru.

Obzirom da se radi o hobi vocnjaku nije problem sto je formiranje nisko kroz nekoliko godina ono ce se povecati jer ce stablo da raste i u visinu,sadnicu mozes prikratiti sada a te bocne grane su upravo dugacke koliko i treba nebih sada prikracivao njih jer mozes da izazoves njihovo bocno razgranjavanje e a te grancice do jeseni nemaju vremena da se potpuno razviju obzirom da sada biljke staju sa intenzivnim rastom tako da bi bile zakrzljale i mozda nedovoljno sazrele za zimu pa nastradaju od mraza tako da je po meni bolje sacekati prolece za njihovo prikracivanje

Nekako mi ova prva varijanta zvuci bolje. Ako sam te dobro razumeo, trebao bih skratiti sadnicu malo iznad visine najvise bocne grane. Sto bi u mom slucaju bilo nekih 20-30cm iznad kalema, nije li to prekratko? I kada bih trebao skratiti, moze sada ili jesenas kad opadne lisce? A kruna mu dodje mesto gde se stablo racva u vise grana, ili... Oprosti na mozda glupom pitanju ali totalni sam laik a imam veliku zelju da naucim.
A te bocne grane, skracuju li se one i kada, veoma su dugacke, 30- 40cm cak cini mi se?
I hvala na brzom odgovoru.

Usput kad se procita pravilnik foruma tamo pise i lokacija. Srbija, EU Balkan Sumadija i takvi ne idu zajedno. Navedi tacnu lokaciju u profilu.

Hvala na pomoći kolega.

Poslednja izmena od urednika:
Obzirom da se radi o hobi vocnjaku nije problem sto je formiranje nisko kroz nekoliko godina ono ce se povecati jer ce stablo da raste i u visinu,sadnicu mozes prikratiti sada a te bocne grane su upravo dugacke koliko i treba nebih sada prikracivao njih jer mozes da izazoves njihovo bocno razgranjavanje e a te grancice do jeseni nemaju vremena da se potpuno razviju obzirom da sada biljke staju sa intenzivnim rastom tako da bi bile zakrzljale i mozda nedovoljno sazrele za zimu pa nastradaju od mraza tako da je po meni bolje sacekati prolece za njihovo prikracivanje
Hvala, uradicu kako si rekao, skraticu stablo sada , a bocne grane na prolece.

Jos jedno pitanjce... Da li tih nekoliko grana koje su izbile treba povijati da povecam ugao jer je dosta ostar? Citao sam malo da bi trebalo, ali nisam siguran?

Што се тиче наводњавања или заливања сваком иоле озбиљном воћару или виноградару а поготово повртару неопходан је ириметар(тензиометар)
За мало пара велика корист.Није тешко научити користити га.

@deda lala
Ovo je sasvim na mestu vise puta sam video pitanje "koliko litara vode je potrebno na dan za......"kao da je svaka zemlja iste propusnosti i kategorije...............

Da li bi u ovom periodu bilo pozeljno uzorati zemljiste gde na jesen planiram da posadim mali vocnjak od 20ak stabala? Tu nikada nista nije sadjeno niti sejano, poslednjih godina je tamo narasla ostruga ali sam je suzbio i sada nema nista.

Planiram da posadim dve njive, 40 (ravna, dobra zemlja) i 30 (na padini, "prljava" zemlja) ari, verovatno ću na jednu (40 ari) trešnju Burlat a na drugu kajsiju Kečkemeljska ruža, još se razmišljam šta i koliko...

Elem, ova od 30 je zapuštena dve godine, tu je zemlja ona "prljava", bela kao pepeo, trava je bila preko visine traktora, to sam istanjirao kako tako, druga je rađena, skoro izvađen krompir. Planiram da sutra preksutra poorem sa jednobrazdnim pljugom duboko.

1. da li da orem "na stranu" ovu ravnu njivu jednu pa da u sredini ostane mini kanal?
2. drugu bih "na sklad" tako što bih krenuo od sredine jer po sredini ima preterano veliki kanal
3. da li bi bilo dobro da ovu sa lošijom, prljavom zemljom nađubrim stajnjakom?
4. nemam para sad za sadnice, pa da li da sadim u proleće ili ipak da preskočim celu godinu i posadim sledeću jesen?
5. imam traktor IMT539, kojom brzinom da orem, jel treba sporohodno, pa dok ide trećom drugom ide, kad naiđem na uzbrdo u prvu? jedna njiva je skoro ravna, druga je na padini i ima na pola ekstremno jak pad pa će tu svakako morati prva spora.
6. da li mogu ovu od 40 da uradim tako da trešnje sadim na 6 metara a na pola puta kajsije koje ću za 10 godina izvaditi, tako ću i od nje ubirati neki dinar od 4-5 do 10e godine, a ne da čekam trešnje samo 12 godina?
7. da požurim pre kiše da bi zemlja bila sitnija i finija ili posle kiše, bojim se posle će grude da se prave?

Poslednja izmena od urednika:
Evo danas sam izorao ovu veću...

Prvo kad sam krenuo da orem, spuštao sam plug tj hidraulik skroz na dole i tako je išlo jako teško, probao sam sve moguće brzine, jedva je išlo drugom sporohodno uz povremeno izvlačenje pluga po malo...onda sam provalio vremenom da ručicu hidraulika ne spustim skroz nego skroz dokle ima kontrolu, da ne ulazi plug dublje sam po inerciji već da ga hidraulik drži da tako kažem...
Imao sam problem sa čestim zapinjanjem pluga, pa sam se dosta igrao sa ručicom, tako je negde otišlo malo na pliće ali nije strašno, uglavnom mi je dubina oko 30 cm, jel to ok? Tu mislim na visinu ravnog, isečenog dela, visina nabacanog dela je znatno višlja, recimo da je kosa dužina preko 40 cm...

Evo izorao ja i drugu :)) nije loše ispalo, zemlja je lakša mada ima veliku uzbrdicu...provalio sam tek danas podešavanje hidraulika, onaj točkić se stavi tako da se podesi dubina a onda glavna ručica može i do kraja da se spusti :) obrni okrteni ja završih posao :)

Ostalo je dosta busa za mnom, pošto bih sadio u proleće a verovatnije na jesen, ujak mi kaže da sadim u orano, jel to ok zbog tih busa i zar neće travuljaga da osvoji opet, da li pred sadnju da još jednom poorem ili potanjiram i ako je oranje da li može dvobrazdnim plugom, da ne pozajmljujem opet jednobrazdni od komšije, malo je tvrd i razumem ga i poštujem...

Nazad
Vrh