glamange
Član
Ako pšričamo o polani znam imam je već 4godine i prezadovoljan sam,mislio sam na zasen od čega su
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ako pšričamo o polani znam imam je već 4godine i prezadovoljan sam,mislio sam na zasen od čega su
Oprosti mi, ali uopste te nisam razumeo - " zasen od cega su " ?
Nisam ni pitao hoces li imati toga na prodaju posto planiram da zasenčim malinu.Aposlaću ti br. firme koja se bavi isključivo tim mrezama.poz.Bagremovi stubovi. Mislim da je duzina od 3 metra dovoljna. 0,7 u zemlju i 2,3m gore. Cena bi trebala biti od 500 do 700 din po stubu, ali ja imam neku bagremovu sumicu pa to necu placati. Cenu mreze ne znam - jos je nisam ni trazio. Ako to bude kratko ( provericu ) moze stub da bude i 4 m.
kupci dobro znaju nasu malinu a znaju i sta poljaci nude , zna se da je za industriju srpski wilamet br1 pa sve ostalo , nije ovo prvi slucaj uvoza maline koliko sam ja obavesten malina se uvozila i pre samo nije prelazilo 1000tona, ali s obzirom da je rod mnogo podbacio, a nece ga biti nesto ni dogodine nasi trgovci su prinudjeni da odrze svoje musterije,
cunami svetski kupci su upravo pometeni i izgubljeni evo kako : srpski vilamet sitan i crven ove godine kao miker (brix oko 12 i vise znaci puno secera ali malina suva i bez soka zbog suse i puno sunca) vilamet rod 2012 ne lici na vilamet, uvezena malina iz bugarske "Bulgarski Rubin" opasno lici ove godine na nas vilamet iz proslih godina, (uvezeno kazu a treba cifre proveriti oko 2000 tona) poljska polana i polka uvezeni u Arilje i okolinu vise od 3000 tona kazu i to treba proveriti sa carinom) pakuje se i mesa sa srpskim vilametom ....srpskom mikeru pada cena iz ovih predjasnih razloga, uvozi se i roba iz Bosne (kolicine zna nasa carina da ja ne nagadjam) pa sve to skupa se pretvara u jedan buckuris koji ce nas kostati sledecih godina, to ja kazem i stojim iza mojih reci.... srpska malina vilamet i miker svojim posebnim ukusom i svojstvima (nekada vise "polu-organska" manje prskana svim ovim "savremenim pesticidima" ovih savremenih "biljnih apoteka- o tome sam pisao prosle godine" ) ako se nastavi ova "rasomodijada" i "cirkus" sa uvozom sa strane nece se vise NASA MALINA odvajati po posebnom kvalitetu na svetskom trzistu ....do ove godine posebno cenjena od svih kupaca svuda po svetu.... sve je ovo veliko ludilo koje ako se nastavi unistiti nas prepoznatljiv brend "srpsku malinu" zaista vristim upomoc !!!
Narode - resenje je u udruzivanju ! Bez obzira na sortu maline, proizvodjaci se moraju udruziti i postaviti parametre koji se moraju postovati, a to znaci da se uspostavi mera kvaliteta ( klase ) maline, kao i otkupna cena svih klasa maline. 20 proizvodjaca moze da napravi hladnjacu ( ili dobar ugovor sa vlasnikom hladnjace), pa da nadje kupca ( rusa, kineza ili bilo kog drugog). Nije to tako komplikovano...
Pogledajte koliko "seljaka" je na pijacama - a koliko nakupaca... Isto se desava i sa vocem. Dzaba ga ti proizvodis kad ti drugi diktira cenu. Isto je sa mlekom...ko te pita za masne jedinice - oni kazu 2,7 i tacka, a tvoje mleko nije ispod 3,5...
Sve to mora da se resava, a nema ko da resava nego mi koji to proizvodimo. Zabole ministra i njegove pomocnike za nas. Moramo sami.
Skupite se ljudi u napravite udruzenje. 5o km u krug oko jednog mesta i svi robu predaju na jedno mesto. Ugovor sa hladnjacom i nekakav menadzer ili prodavac koji ce naci kupca. Sve to treba platiti, ali je daleko bolje i sigurnije nego cekati na milost drzave.
Zbog ruznih iskustava od ranije - tesko je poverovati u ovakvu pricu , ali nema druge. Malina ( kao i sva druga roba ) ima svoje kupce... sto manje posrednika - nama ce biti bolje.
U pravu si, to sam svima govorijo, ko god je uzeo od mene sadnicu ovde u okolini da smo udruzivanjem naj jaci i da se samo tako moze pronaci siguran i ozbiljan kupac. Kada on po 1 berbi ima da otkupi i do 2 ton. konzumne maline u pikslicama, tu su pare i za prodavca a i za kupca. Ove smo godine to probali pa nazalost naisli na MUFLJUZA al necemo vise placati skolu po nasem dzepu, al prvi se macici uvek bacaju. Kod mene ovde za sledecu godinu bice oko 5hek. mlade maline polane da se bere od jula pa do kraja oktobra, vec mi se najavijo jedan hladnjacar za otkup sa lepom cenom al otom potom. posle ovakve sadnje onda se prelazi na trece poluvreme.Narode - resenje je u udruzivanju ! Bez obzira na sortu maline, proizvodjaci se moraju udruziti i postaviti parametre koji se moraju postovati, a to znaci da se uspostavi mera kvaliteta ( klase ) maline, kao i otkupna cena svih klasa maline. 20 proizvodjaca moze da napravi hladnjacu ( ili dobar ugovor sa vlasnikom hladnjace), pa da nadje kupca ( rusa, kineza ili bilo kog drugog). Nije to tako komplikovano...
Pogledajte koliko "seljaka" je na pijacama - a koliko nakupaca... Isto se desava i sa vocem. Dzaba ga ti proizvodis kad ti drugi diktira cenu. Isto je sa mlekom...ko te pita za masne jedinice - oni kazu 2,7 i tacka, a tvoje mleko nije ispod 3,5...
Sve to mora da se resava, a nema ko da resava nego mi koji to proizvodimo. Zabole ministra i njegove pomocnike za nas. Moramo sami.
Skupite se ljudi u napravite udruzenje. 5o km u krug oko jednog mesta i svi robu predaju na jedno mesto. Ugovor sa hladnjacom i nekakav menadzer ili prodavac koji ce naci kupca. Sve to treba platiti, ali je daleko bolje i sigurnije nego cekati na milost drzave.
Zbog ruznih iskustava od ranije - tesko je poverovati u ovakvu pricu , ali nema druge. Malina ( kao i sva druga roba ) ima svoje kupce... sto manje posrednika - nama ce biti bolje.
U pravu si, to sam svima govorijo, ko god je uzeo od mene sadnicu ovde u okolini da smo udruzivanjem naj jaci i da se samo tako moze pronaci siguran i ozbiljan kupac. Kada on po 1 berbi ima da otkupi i do 2 ton. konzumne maline u pikslicama, tu su pare i za prodavca a i za kupca. Ove smo godine to probali pa nazalost naisli na MUFLJUZA al necemo vise placati skolu po nasem dzepu, al prvi se macici uvek bacaju. Kod mene ovde za sledecu godinu bice oko 5hek. mlade maline polane da se bere od jula pa do kraja oktobra, vec mi se najavijo jedan hladnjacar za otkup sa lepom cenom al otom potom. posle ovakve sadnje onda se prelazi na trece poluvreme.