Kod mene 10ak dana pred setvu stigla Sola sejalica. Posle dosta dilema na kraju odluka pala na Sola Prosem K Variant...
[/URL]
upload an image[/IMG]
[/URL][/IMG]
[/URL][/IMG]
[/URL][/IMG]
- - - - - - - - - -
Sad, pošto je setva završena i nikao je i suncokret i kukuruz mogu reći nešto više o sejalici.
Kvalitet izrade je na oko zaista dobar, sve je lepo i kvalitetno odrađeno. Kvalitet materijala će se videti vremenom, ali po iskustvu kolega iz sela koji ih poseduju reklo bi se da je i to odlično (sve reči hvale imaju za njih).
Što se podešavanja tiče, sve je pristupačno i vrlo je jednostavna za podešavanje. Setvene ploče se vrlo lako i brzo menjaju, a i seme se lako i brzo ispušta iz mašine.
Što se same setve tiče, sejalica lako i precizno postiže zadatu dubinu. Čak i u loše pripremljenom zemljištu zadata dubina setve je postignuta. Nicanje useva je ujednačeno. Broj biljaka po hektaru je dobar.
Ono što je lošije jeste raspored semena u redu. Računar pokazuje raspored koji varira od 100% tačnog do milimetra odstupanja (zadata vrednost 21,9cm a računar pokazuje variranje razmaka od 21,9cm do 22cm) ali realni razmak je veći, odnosno lošiji je raspored. Razgovarao sam sa kolegama koji imaju Solu i oni su mi takođe to potvrdili, i kod njih je tako. Kažu da im suncokret poseje skoro potpuno tačno ali u kukuruzu je raspored dosta lošiji. Kod mene raspored u suncokretu nisam stigao da pregledam ali u kukuruzu jesam i zaista je lošiji.
[/URL]
image hosting 10mb limit[/IMG]
U principu, meni taj lošiji raspored u redu ne smeta (bitno mi je samo da ih ne gomila i da ne pravi žbunove, a to da li će odstupati 3-4 cm u redu ili neće mi ne predstavlja problem), važno mi je da se postigne zadata dubina i da se ispoštuje broj biljaka po hektaru. Ono što sam posle setve skontao kad sam uključio mozak jeste da je KWS koji sam sejao krupniji a ja sam usmerivač semena ostavio podešenog za suncokret, tačnije ostao mi je skroz do ivice rupe pa seme nije padalo kroz sredinu nego više uz levu ivicu i verovatno je do zemlje padalo tako što se odbijalo u cik-cak i otuda je moguće to odstupanje. Još kad se na to doda činjenica da visoki setveni aparat nepreciznije seje onda ima logike to odstupanje. Sejao sam brzinom od 6,5 km/h. Zaboravih dodati da su mi ploče za kukuruz 30x5mm...