Polako je prošla sezona sejanja pa se i manje piše o sejalicama. Pa ću zato ja napisati reč dve o iskustvu sa mojom sejalicom, pošto mi je ovo bilo prvi put u životu da radim sa pneumatskom sejalicom...
Ja sam zimus kupio sejalicu Agrija kojoj su kod prethodog vlasnika lopovi ukrali dve krajnje baterije. Vlasnik je tad kupio dve nove baterije Metalorad Odžaci (kopija OLT-a), koje se minimalno razlikuju od Agrije što je dovelo do toga da baterije ne stoje jednako na sejalici (originalne su zabodenije od ovih novih - stavljao sam već slike u ovoj temi). To se lako rešilo skraćivanjem gornje šipke paralelograma na Metalorad baterijama...
Mojom greškom, sejalica nije remontovana pre setve, tj. jeste ali samo ono što se spolja videlo da ne valja. Promenjena su creva, šelne, lanci, ceo sklop koji gura gornji snop zupčanika menjača, španer lanca menjača kompletno nov, "bicikl" na gornjoj osovini nov, one šuplje osovine na kojima su nagazni točkovi koje nisu valjale su zamenjene novim, stavljene sve nove gumice kod nagaznih točkova, mazalice koje nisu valjale, našpanovan kaiš, dorađeni markiri, centrirana gornja osovina, itd... Ali nisu pregledani zupčanici u setvenom aparatu i onim aluminijumskim kućištima na maloj osovini. To se ubrzo se pokazalo kao greška jer je jedan par zupčanika u setvenom aparatu otkazao. Onda su zamenjeni svi zupčanici i čaure u sva četiri setvena aparata, tako da je sad ostalo samo još da se pregledaju zupčanici u al. kućištima na maloj osovini (na gornjim krajevima kardančića).
Kad sam kupovao zupčanike za seveni aparat, bilo mi je ponuđeno dve varijante: par aluminijum-plastika, i par čeličnih zupčanika. Ja sam izabrao ovaj aluminijum-plastika par zbog cene (pošto još razmišljam da li da prodam sejalicu i nađem neku jeftiniju kojoj bih uradio full remont, ili da samo nađem negde da kupim dve Agrija baterije da iskompletiram ovu sejalicu (jer ne volim što ova izgleda kao da je sklapana od više sejalica...)). Da samo napomenem da je u sejalici na Agrija baterijama bio al/plastika par, dok su na Metalorad baterijama bili mesingani zupčanici...
Kad sam se posle raspitivao, mišljenja su podeljena. Jedni tvrde da su čelični zupčanici bolja opcija jer su dugotrajni, dok drugi tvrde da nije slučajno tu stavljena plastika jer će navodno čelični zupčanici razlokati čaure (i kućišta)... Za mesingane zupčanike niko ništa nije spominjao. Šta vi mislite koja je kombinacija bolja?