Pneumatske sejalice za kukuruz

Navodno mozda bi ostajalo seme na povrsini,ali opet napominjem da je kod nas dosta laka zemlja,pretezno pesak ili crni pesak,sa nesto manje crne zemlje.Drugo verujem da bi se baterija mogla malo jace da ide u zemlju ako se stegne na opruzi.
Cak mi se cini da sam na forumu vec negde video da je neko sa Nodetkom sejao tako soju u Banatu,pa ako procita ovo verujem da ce se javiti.

U temi Soja 2012 na 30 strani upravo to sto te zanima mozes pogledati.
http://poljoinfo.com/showthread.php?5296-Soja-2012-g&p=517639&viewfull=1#post517639

Na takav nacin mozes bez razmisljanja posejati! Bitno je da parcela bude poravnjena dobro dosta pre setve da bi svi korovi imali vremena da izrastu do setve!
Druga stvar koja je jako bitna je to da je posejes nakon neke kise jer ce onda sejalica u svakom slucaju dublje uci u zemlju! Sigurno da ces imati problem ako je zemlja tvrda, a ti uporan da moras posejati bas tad. Zato sacekas kisu i odmah cim se malo osusi gornji sloj zamljista posej!
Treca stvar je ta sto bi bilo pozeljno da ne prskas totalom odmah nego nakon 3-4 dana (ako nisu kise najavljene u medjuvremenu pa da ti soja iznikne) da bi se ugazeni korovi kolko tolko podigli!

Poslednja izmena:
kod takvog pristupa setve naj vaznije je cime ce se izvrsiti priprema odnosno zatvaranje brazde i na kojoj dubini...
nemoze svako orudje u jednom prohodu napraviti povoljne uslove za setvu raonim ulagacem...

@Dragan.kovacev
Pripremu zemljista odnosno pravnavanje zemlje za setvu sam uradio obicnim setvospremacem u dva prohoda s tim da sam ostavio da korovi svi izniknu nesto vise od mesec dana!

Nagazni tockovi su kupljeni proletos 150e po komadu , a reparacija je kostala 700e (rezervni delovi,peskarenje,galvanizacija i farbanje)

hm, pa lepo stoje na sejalici, mene je bilo zao da je ulepsam za 600e
i lepo kupim puskice za 1200-1500din i cao...
predlagao mi drugar-strugar iz padine, pravi on neke dodatke na te nagazne tockove budu siri, nije bilo skupo al nisam video neku svrhu toga...

----------------------------
ovako neki dodatci..
http://www.polovniautomobili.com/oglas2557064/nodet_pneumassem_sejacica/

Poslednja izmena:
Sto bacate tolike pare na te tockove?
Ja ih imam na sejalici vec 10 godina i nevidim nikakve prednosti
Zato sto sada lepo ostaje kupasti oblik vrste, sto samo po sebi ima prednost,za raliku od onih starih tockova gde sam vukao raznorazne zatvarace brazde iza njih pa su vrste bile bukvalno poravnate i nisu se prepoznavale jasno.

Hm, to bi trebalo u teoriji da napravi vrh, tj uzvisenje duz cele vrste, sa kojeg ce se slivati kisa koja padne, cime se nece stvarati kora direktno iznad vrste, a i ako se stvori bice jako tanka, posto je na uzvisenju.
Nodetke sa onim uskim tockovima cesto prave valov, u koji se ko za baksuz, slije kisa i napravi blato, i kad osine sunce eto ti kore.
Neko vuce komad gvozdja iza svake baterije da kolko tolko poravna valov i njiva bude ravna, te ce se kora stvarati u manjoj meri, a i ako se stvori moze bilo koji valjak da je polupa jer je njiva ravna. A kad je kora u dolini, cesto valjak ni ne moze da dodje do kore.

Hm, to bi trebalo u teoriji da napravi vrh, tj uzvisenje duz cele vrste, sa kojeg ce se slivati kisa koja padne, cime se nece stvarati kora direktno iznad vrste, a i ako se stvori bice jako tanka, posto je na uzvisenju.
Nodetke sa onim uskim tockovima cesto prave valov, u koji se ko za baksuz, slije kisa i napravi blato, i kad osine sunce eto ti kore.
Neko vuce komad gvozdja iza svake baterije da kolko tolko poravna valov i njiva bude ravna, te ce se kora stvarati u manjoj meri, a i ako se stvori moze bilo koji valjak da je polupa jer je njiva ravna. A kad je kora u dolini, cesto valjak ni ne moze da dodje do kore.
Tacno tako, pogotovo je to slucaj kod nas u banatu kada neprodje malo koje prolece da se nakon setve nedesi neki pljusak. A onda prekasno za valjak,drljanje koji bi razbili koru,a narocito sa starim tockovima koji su vise ostavljali rov.Ovako kao sto je Farmer II objasnio, naravno ako je pljusak jak i tu ce nastati kora, ali ipak je mislim da je veca prednost sa ovim tockovima nego mana, a i drugo malo je baterija laksa za pozdizanje kada negde treba da usevam vrstu pa nisu potrebne sve baterije.

Ja sam danas pazario ovu 6-o rednu sejalicu,tj menjao,dao moju 4-oro rednu za ovu,taman da nebude dosadno preko zime.Sad sledi kompletno rasturanje,farbanje i zamena dotrajalih delova.Inace sejalica dosta godina nije upotrebljavana pa ce morati da se rasturi u sitna crevca da bi se sve ocistilo kako treba.
fotografija04971.jpg

fotografija04981.jpg

fotografija04991.jpg

proletos sam u sraf rastavio moju olt i nema tu mnogo posla oko remonta, ide to lepo. samo je nisam ofarbao, nema korozije i kao takva ima dobre sanse za prodaju...
ddragan@ vidi se da je kao strela sto je i naj bitnije, a sve ostalo ce se dovede u red i po meni je bolje uzeti kojoj terba remon nego platis izremontovanu a unutra smece...
koliko je cenio gazda za kes?

Sejalica je iz tvog kraja negde(Lokve,Alibunar,Kozjak)neznam tacno,i drugar je kupio nju dosta povoljno(oko1700E) pre oko 3 meseca,ali nema gde da je stavi jer je siroka,pa cak nije mogla ni u dvoriste da udje nego je bila na ulici i preksinoc mi ponudi da menjamo,tako da za cenu neznam sta da ti kazem.
Varena je jedino kod piramide gde se kaci za polugu od traktora,a sto se remonta tice znam da ide dosta brzo i nema nista komplikovano ali zima me zeza.

Sejalica je iz tvog kraja negde(Lokve,Alibunar,Kozjak)neznam tacno,i drugar je kupio nju dosta povoljno(oko1700E) pre oko 3 meseca,ali nema gde da je stavi jer je siroka,pa cak nije mogla ni u dvoriste da udje nego je bila na ulici i preksinoc mi ponudi da menjamo,tako da za cenu neznam sta da ti kazem.
Varena je jedino kod piramide gde se kaci za polugu od traktora,a sto se remonta tice znam da ide dosta brzo i nema nista komplikovano ali zima me zeza.
Sta je sa zagrtacima,tj lopaticama nazad?da li ima mazalice na jajastom kucistu koje se srafi na aluminiumsko veliko-ono kroz koje prolazi kardanic sekcije?

- - - - - - - - - -

Sto bacate tolike pare na te tockove?
Ja ih imam na sejalici vec 10 godina i nevidim nikakve prednosti
Apsolutno nepotrebna stvar...da je sejacica "lepsa"-jeste,ali lepota ne seje. ako je zemlja iole losija spremljena,daleko losije uradi posao nego klasicna dva livena+zagrtaci...mana dva livena nagazna tocka je ta ako je suvise rastresen povrsinski sloj,sejacica ide dublje nego sto je podeseno,tako da se mora korigovati dubina za 1cm do 2...ovo zadnje vazi za maju.

Bez zagrtaca je dosla i videcu da li cu nesto da pravim nazad ili ne,jer i na ovoj koju sam dao na jednoj baterji nisam imao nista iza ta 2 tocka i nisam primetio neku razliku u nicanju,a mazalice cu obavezno da ugradim i na jajastim kucistima i dole gde kardan ulazi u kuciste.

Nazad
Vrh