Plug - osnovna tema

Pazi ! ova njiva je na stranu , pa na ovoj fotografiji plug okrece brazdu uzbrdo i nema da se ne okrene ili da se vratu unazad kao kod Lemind-a.

Kupio sam plug obrtac Massey Ferguson ali nije imao originalni cilindar za obrtanje,kao i ventil koji regulise obrtanje.Zanima me da li ventil za regulisanje obrtanja moze da dodje od negog drugog pluga ili mora bas original.I da li neko zna gde bi ga mogo nabaviti.:sta:
001.jpg

DSCN0540.jpg

Nego, sto mislite o ovome, hoce li to valjati?

Plug pravljen za ugaranje od dvije pomicne rame, glave su OLT posavac, a nosaci glavi su od PTO pluga za spiralne daske. za sad se glave drze samo jednim sarafom velikim sto prolazi kroz plaz i jedan mali var je stavljen tako da ga isprobam. Ako bude valjalo, povarit cu ga skroz i jos pojacati sta se pokaze slabo. Ujutro kupujem jos jedan lemes sto fali i nadam se da cu negdje naci kakvu njivu da ga isprobam odmah da vidim jel valja ili ne...

Kad sve sracunam, izasao me ovaj plug oko 100€ s tim da imam i ramu za jednobraznjak u jako dobrom stanju, posto sam kupio radi trece glave jednobraznjak 12"

Da cujem komentare...

Prva glava ti je kriva na unutra. Mislim da je suviše dugačak razmak traktor - plug i da će se tu negde kriviti.

S ovim plugom cu samo ugarati strnjake na 10-ak cm dubine i ako se pokaze kao lagan za vuci, orat ce i sojiste za sjetvu zita. Vuci ce ga 549DV.

Cini mi se da bi ga i 539 mogao vuci u ugaranju strnjaka, ako se uvjeti dobro poklope.

Onaj dio pojacanja rame mi ne treba, jer ne planiram s tim plugom raditi ne znam sta. plitko oranje u ljetu i nema sanse da se slomi igdje. Razmak traktor-plug je takav tvornicki i ljudi su ih skracivali, a ja mislim da za ugaranje nema kud da se suce, jer je moja zemlja lagana. u jesen u preoravanju ugarenih strnjaka 539 vuce IMT 755 30 cm duboko...

Prva glava nije usukana nikud, samo se sa slike cini. fali na prvoj glavi lemes i to ce danas dobiti i ovih dana mislim da bi mogla biti i proba. Glave su pod vaser vagu u svakom polozaju identicne jedna drugoj.

Trebaće ti ono ojačanje što ti je MIRKO 015 rekao,ja sam pravio takav plug još pre 7-8 god. i uvijao se pri radu,doduše moj je 4 brazde a ovaj je 3 e sad... najbolje proba pa ćeš da vidiš,al tako u probi možeš i da ga iskriviš pa ode mast u propast.Po meni najbolje da ga staviš pre probe nije to neki veliki posao a dosta znači.Sad žurim u grad al kad se vratim posle podne uslikaću kako je to kod mene pa možda ti nešto i pomogne:cao:

Opet kazem da nece orati dublje od 15cm u jako laganoj zemlji... A 4 glave i 3 glave nisu bas isto.

Bit ce ovih dana proba i ak ose bude uvijao, pojacat cemo ga. Svaka skola se placa...

Pozdrav svima,
Ja sam nedavno kupio plug OLT 12" (slavonac), stari tip 1973god. bez ručke za štelovanje. Sa tim plugom, u zemlji kakva je kod mene kamenita i tvrda, je vrlo teško orati jer je zahvat veliki pa ne mogu da postignem dubinu a zemlju ne "slaže" dobro.
Da li je neko sužavao ove plugove na 10"?
Da li se i kako od njih mogu napraviti voćarski plugovi?

Plug sinoc isproban s 539 i bilo je i komsija jer je i njih zanimalo hocu li se osramotiti ili necu. malo je suha zemlja jos i izvaljivao je buse ali i 539 ga po ravnom u ugaru vuce bez problema. 549 ce se s ovim plugom igrati. Jos mi treba doci i prednji lemes novi, jer su i dva zadnja novi i tad ce to biti TO.

Netko je za plazove pitao, sto s prednja dva plaza? Sta im fali, naprijed idu kratki lazovi a zadnji je standardno dugacki.... Prednji je skoro nov srednji je malo zajeden a zadnji kao da ni nije u zemlji bio.

Sto se ojacanja uzduznog tice, mislim da mi nece trebati, tj orat cu ovak os njim dok god ne pukne. U prvom prolazu se culo dva puta da je nesto "udarilo" ili da kazem "puklo" i kad sam stao pregledali smo sve i ispalo je da je plug samo "sjeo na mjesto" posto nikad u zemlji nije bio. 539 je poorao malo dio uvratina tako iz fore i sasvim ga fino vuce. plug dobro slaze brazde i ne otima se u plitkom oranju. Sto se mene tice, pun pogodak za 549 koji ce kako mi se cini s ovim plugom orati i sojista za sjetvu psenice.

Ma neće on da pukne, nego ako se malo iskrivi ta treća brazda pa ti plug "ispadne iz ose" onda neće hteti lepo da radi a to su onda muke.E sad,ti najbolje znaš kakva ti je zemlja i šta ćeš da radiš sa njim (kao što si već napisao) pa prema tome bi trebalo da bude sve OK.Bilo kako bilo,svaka čast na odrađenom poslu i nek ti služi dugo.Ako bude prilike snimi neki video klip pa da podeliš ovde sa nama poz.:cao:

Brat je snimio kratki filmic od prvog prohoda sto sam isao s 539... ne znam kad cu skinuti s njegovog mobitela clipove iz zetve i probe pluga, da podjelim s vama...

ajd da necitam 134 stranice o plugovima,jedno pitanje,dal je neko kupovao ili cuo o kvalitetu resetkastih glava od hudjika i od coveka iz cantavira sto prodaje po vasarima,zaboravio sam mu ime firme,hudjik je 350e a cantavirac 200e,velika razlika u ceni,a kvalitet neznam,na oko hudjik lepsi al dodas jos 50e i imas dve glave od cantavirca,sta raditi i dal uzimati......

Nazad
Vrh