Plug - osnovna tema

Cena rezervnih delova svuda je ista . Svajcarska je cak i jeftinija od Srbije , ovde je skup samo rad. Ato znaci ako ti garaza montira te iste daske , onda musterija plati po radnom satu. To je normalno i kod nas kad se ide u ozbiljnu firmu.
Ja ne znam cene u Srbiji , ali cena koju si ti naveo , to je cena male privrede.

Postoje razni tipovi koji me kontaktiraju i traze plug sa 4 brazde, navodno tvrde da je nov takav 4000e kod nas.

Neko je na forumu napisao da je kupio delove u gore navedenoj firmi i ne zali se.

Ova daska koju sam ja spomenuo za relativnih 60 evra jeste 'mala privreda' ali kovackih radionica koje rade bar po 20 godina i imaju kvalitet robe i iskustvo u izradi.

Da li je cena od recimo tih 300 evra cena za originalan rezervni deo ili za deo firme koji proizvodi po fabrickim merama delove za sve tipove plugove koje ti krstis sa 'mala privreda'?

Ni sam razumeo najbolje tvoj poslednji pasus.

Ali moje misljenje je da je bolje kupiti dasku za 60e nego za 300e. Je licno ne verujem da 1 od 300e nije dugovecnija nego 5 od po 60e. :ppozdrav:

Poslednji pasus je pitanje da li 300 evra kosta originalna daska od proizvodjaca od kojeg je plug ili daska koju proizvodi firma koja proizvodi delove za sve plugove?

Ni sam se puno raspitivao , ne znam da li imaju kopije. Za kvernelanda mi rekli da kosta 350-400CHF , ali to mi rekli snogu. Nisam ih terao da mi daju 100% tacnu cenu, kao sto znam da 1 glava za Huarda i za Kvernelanda kosta oko 3500CHF. :ppozdrav:

Eto vidis da nisam pogresio. 300e je i kod nas. :ppozdrav:

@ koceljevac

Imam i Leopard i IMT plug (doduše 756). Po mom iskustvu, Leopard se lakše vuče, bolje sitni zemlju ali slabije zaorava nego IMT plug. Tu mislim na zaoravanje biljnih ostataka a ako ima mnogo mase lakše se zaguši nego IMT plug. Ne znam za ovo što tvrdiš da raonici moraju biti skroz ravni. Ja sad koristim raonike koji imaju na sebi izmenljiv vrh pa taj deo raonika sa vrhom izgleda prilično budžasto ali radi bez greške. Zahvaljujući tom vrhu raonik odmah ponire na radnu dubinu a bez njega uvek imam šire da radim uvratine. :ppozdrav: Inače, raonici su od bor-manganskog čelika (kupljeni u pomenutoj firmi) i pošto su uzorali svega tridesetak jutara ne mogu pouzdano reći koliko će trajati ali sam ipak izuzetno zadovoljan sa njima (ni ne primeti se malte-ne da su orali).

U stanju sam reci da je PLAMEN daska jako dobre kvalitete i da se za nju isplati dati 500Kn (oko 70€) koliko kod nas kosta, pogotovo ako si u sustavu PDV-a pa dobijes povrat poreza od daske.

Debele su, od jako dobrog materijala, nisu od obicnog zeljeza kao sto se u nasoj maloj privredi zna naci, pa se daska krene "ispravljati". Ja sam uzeo ove jeseni plamenova cela za IMT plug i jako sam zadovoljan.

Za vrijeme sajma u Gudovcu, uvoznik PLAMEN djelova daje DOOOBAR popust za sve PLAMEN proizvode i daska se moze naci skoro u pola cjene kad se sa snizene cjene odbije PDV... To je prava stvar.

Novi IMT plugovi koji su bili izlozeni na tom sajmu imaju daske tanke, 4-5mm i kako naslonim nogu na dasku, ona se cjela izmotava i nije ni blizu PLAMEN daske.

Da nisam uzeo ovog Vogela, uzeo bi polovan i poderan 756 i na njega stavio PLAMEN daske i imo bi jako dobar plug.

Pozdrav svima. :ppozdrav:
Koji je bolji plug(zaoravanje,vuca...)Leskovacki 14 cola ili Leopard:haha:
I,da li je neko cuo za HUARD plugove i kakvi su po kvalitetu :sta: :sta:
U kojoj su klasi plugova,i da li neko mozda zna koliko se krece polovni trobrazni,cetvorobrazni obican(nije prevrtac)plug Huard?? :sta:

Danas isao kod jednog covjeka i vidim mu u dvoristu sedmicu stare tipe, al srejena, uredna, ocito mu je traktor to zasluzio.

kaze mi da je orao s njim s 2x14" kako mi se cini OLT plugom i da kad je i malo vlaznije, ako provrte zadnji tockovi, da odma dize plug i mora ici kuci, jer ce inace zapasti ko budala i morat ce se slapati da ga izvuku. Tvrdi da mu prednja vuca jako jako fali...

Dakle, po svemu sudeci, ispada da je to lagan traktor na zadnjem kraju, i moj plan ako se eventualno i kupi sedmica (bez prednje vuce) da vuca 3x10" pluga pada u vodu ako su uvjeti losiji... Po ravnom ce ocito povuci i 3x12" bez brige, ali po brdu nema sto traziti u oranju, a to me jako razocaralo :nono: :sta: ::lose::

Nije vrag da cu i ja morati traziti rusa kad za to dodje vrijeme...

CVEJA Po je napisao(la):
Pozdrav svima. :ppozdrav:
Koji je bolji plug(zaoravanje,vuca...)Leskovacki 14 cola ili Leopard:haha:
I,da li je neko cuo za HUARD plugove i kakvi su po kvalitetu :sta: :sta:
U kojoj su klasi plugova,i da li neko mozda zna koliko se krece polovni trobrazni,cetvorobrazni obican(nije prevrtac)plug Huard?? :sta:
sto se tice leoparda to je extra plug,,ja ga imam 3x35cm i vucem ga sa rusom 82.1...zaorava solidno,,a sto se tice kukuruzovine kad se tera kako treba nema problema...tarupiranu kukuruzovinu iz sale zaorava,,ali ja nemam tarup na beracu tako da zaoravam svu masu... :cao:

Bobo, to se ne desava zato sto je lak traktor vec zato sto je takvo zemljiste! Ako mislis da je 3.5 tone sa prednjim tegovima lako onda kupi Zetora 8011 pa ce te helikopterom izvlaciti kad potones u takvoj zemlji...

Ako sam fulao temu molim moderatore da ju prebace...

Zaoravanje gnoja:
Glavni akteri,Steyr 980 i plug IMT 2x16 !
Dubina oranja 32 cm! :cool:
Evo koja slikica:
dsc00294t.jpg

dsc00296k.jpg

dsc00292p.jpg

dsc00297k.jpg

dsc00299mh.jpg

dsc00300xe.jpg

dsc00287hu.jpg

dsc00301xo.jpg

:)

I video:
[YouTube]http://www.youtube.com/watch?v=DGfg6NYwUqA[/YouTube]
[YouTube]http://www.youtube.com/watch?v=wiTmT8OB5zw[/YouTube]

NA, LEGENDOOOOO

Bubu, zemljiste u mom kraju je lako obradivo, i nema kao kod vas "slatina" iako to prije ovog foruma nisam znao da i postoji. Covjek ima 2x14" plug i radi zemlju na terenu kao i ja i kaze da mu je taj traktor pojeo dosta zivaca u oranju. Meni je jasno, kao i svima vama, da se tezina oranja mjeri i otporom zemljista, kao i otporom samog pluga, i jos 100 drugih uvjeta, ali kad mi je rekao da ne moze orati s 2x14" kad i kako hoce, meni se smracilo pred ocima. bio sam jako razocaran u takav traktor.

Onda ide iduca logika, koja mi se cini bolja. Ako moj 539 ore skoro 30 godina s 2x10" plugom u svim mogucim uvjetima, negdje plice, negdje dublje, ali opet s obzirom na zemljista dovoljno kvalitetno oranje. i sad da 577 koji je duplo jaci od malog prdavca ne bi mogao orati s takvim istim IMT 755.30 u istim uvjetima i na istoj ili malo vecoj dubini.

nije tema o traktorima, nego o plugovima, ali ipak 539 ima 1500kg i 38ks sto ce reci 25 i sitno KS/toni
dok sedmica iam 3500kg i 75ks (ako se ne varam) ima 21.5ks po toni. sto ga cini (uvjetno receno) gorim traktorom od 539, ali opet je mrcina.

Koja je onda fora u tojo prici da ta sedmica nije kod covjeka kvalitetno radila i da je tako zapadao u njivi? zadnje gume 18-30" i naprijed 4 tega stare tipe. traktor ima kabinu, pa racunajte...

Ne znam da li smo ovdje racunali sto ima veci otpor u njivi, 2x14" il i3x10" ova 2" nisu zanemariva, ali plugovi su otprilike istog zahvata, pa me zanima da li bi lakse bilo s trobraznjakom ili dvobraznjakom. Nekako mi se cini da je trobraznjak s manjim daskama laksi za vuci na istoj dubini, samo je razlika u stopanju i zaoravanju mase, ali s time nemam problema, posto sve malciram prije oranja...

@ Tovljac: Plug radi super, kao sto vidim samo si jedinicu trebao plice vaditi, jer u zadnjem prolazu druga brazda nema dovoljno zemlje na sebi pa ti je jarak ostao jako sirok. Inace oranje jako dobro, samo mala zamjerka za taj jarak, ali to cemo pripisati tome da se jos nisi privikao na plug ;)

Nazad
Vrh