Plug - osnovna tema

Ne pije ti to vodu. Ispostice ti se gornji slojevi zemlje. Podrivanje bi u tom slucaju moralo da ti bude gusto, a i morao bi da ulozis dosta ::novac:: u dobru no till sejalicu, i mislim da bi se zemlja ipak sabila bez obzira na podrivanje, jer su redovi podrivaca siroki. Nisam bas ovo najbolje objasnio, al shvatices. A sta ces sa biljnim ostacima?
U svakom slucaju, ne valja. :ppozdrav:

Dragan18 je napisao(la):
Bećarina pusta je napisao(la):
Nemogu se na svim tlima prakticirati jednake agrotehničke mjere osnovne i dopunske obrade i isto tako "netraže" sva tla istu dubinu oranja. Tako da je jako teško raspravljati o toj temi, a neotići u širinu.
Bravo!

Da bi mogli da primenjujete neku agrotehnicku meru potrebno je da znate svojstva zemljista koje obradjujete , takodje je veoma vazno kakvo je vase podrucje po pitanju padavina susno ,polususno,umereno vlazno , jako vlazno... na osnovu toga se pravi agrotehnika obrade zemlje.
Imajte u vidu i jednu stvar, ako ste koristili neku agrotehnicku meru jedne godine, tj. u ovom slucaju tanjiranje, treba imati u vidu da mozete za nekoliko godina ponavljanja iste operacije bez recimo oranja mozete bitno promeniti svojstva zemljista i da za nekih 5 godina drasticno umanjite prinos.
@ivan
Nisi proucio ovaj post dovoljno , a koristan je .
Ni on nije rekao o kom se tipu zemljista radi , necese zemlja ispostiti ako se sprovedu adekvatne agrotehnicke mere. Za biljne ostatke se koristi tarup , imao bi vise problema sa korovima , nije mu potrebna sejalica za direktnu setvu jer ce stalno koristiti podrivac .
Al nesto i nece ici podrivac pa setvospremac :nono: mozda misli na razrivac

Ja sam proucio, a ti ga nisi lepo procitao. :nono: Procitaj opet i obrati paznju na deo u kome govori o ponavljanju istih operacija nekoliko godina. :cao: Covek je rekao podrivac, a i da koristi razrivac ista stvar. Jednostavno nije dovoljno, mozda godinu, dve, ali morace i da ore s vremena na vreme.
Post je spojen: [time]1293408829[/time]

Da nisam ni mislio uopšte sjetvospremač.Tačno je da mora skupa notill sijačica koja ima tzv "ajkuline zube " diskove koji sklanjaju ostatke iz redova a ostalo ostaje izmedju redova kao malč.Što se tiče podrivanja mislim da bi razmak od 70cm bio dovoljan pa po mog pogoditi približnO tu redove .A što se tiče da bi se zemlja ispostila i sabila nisam baš siguran uzmi za primjer zemlju koja se nije radila niz godina ili je bila ledina ,nebih baš rekao da je sabijena i neplodna (navodno crvi i bakterije rade svoje a u oranoj zemlji ih nema to sigurno).Sve ovo nije uopšte sigurno dok se ne proba i sigurno treba ::novac:: za meh ,ali ću sigurno probati pa ćemo vidjeti.Inače većina zemlje mi je na prvi pogled nepovoljna , ima i lake ali uglavnom je teža i sa dota gline a malo humusa (Bos Posavina)

sto uopste i podrivati onda kad planiras no til , ima tema o direktnoj setvi , treba ovo premestiti tamo. Podrivanje u jesn-setvospremac u prolece - setva obicnom sejalicom , time dobijamo , razbijanje pluznog djona , vecu akumulaciju vode , bolji vodovazdusni rezim , ocedniju njivu.
Podrivanje, osnovna obrada zemljista na dubini 45-110 cm lomnjenjem zemljista , to je gruba obrada po kojoj ce vucno vozilo i sejalica samo skakutati . Nisam protiv podrivanja , nisam protiv no-til , al nisam ni protiv oranja , mozda jedna kombinacija bi mogla dati super rezultate , treba za ovako nesto traziti savet od PANONSTIBA jer ipak je on najvise upoznat sa ovom temom .
Molim vas da ovu raspravici premestimo nastavimo u http://poljoinfo.com/index.php?topic=10331.75

Nemoze nikako da se zemlja neore sabice se kojekakvim razrivacima kombinovanim tanjiracama znam to iz licnog iskustva najbolje je ko nece neka makar svake druge godine uzore.Ili neka proba jednu parcelu na pola da radi osnovnu obradu plugom a drugu polovinu neka proba sa cim hoce i kroz par godina ce da vidi rezultate.

steva 1984 je napisao(la):
Nemoze nikako da se zemlja neore sabice se kojekakvim razrivacima kombinovanim tanjiracama znam to iz licnog iskustva najbolje je ko nece neka makar svake druge godine uzore.Ili neka proba jednu parcelu na pola da radi osnovnu obradu plugom a drugu polovinu neka proba sa cim hoce i kroz par godina ce da vidi rezultate.
Sedi 1 , nepratis na casu http://poljoinfo.com/index.php?topic=10331.msg235606#new treba znati i umeti

da je bolji bilo kakav priključak za osnovnu obradu od pluga verovatno plug ne bi više niko ni kupovao a i proizvođači bi svoju proizvodnju preusmerili ka revolucionom priključku

Znam ja vrlo dobro sta pratim.Da imam jedinicu iz toga vec bi odavno prestao sa tim da se bavim.Razgovarao sam i sa agronomima i pratim sta naprimer res trade-ov kombinat radi oni podrivaju pa tanjiraju posle pa na oranje jer im je voda pocela da se gomila na povrsini zemljista jer se sabila od traktora tanjiranja razririvanja o ostalih prikljucnih masina.I sada vec 2 godine prvo predju tanjiracom pa oru zemlju i nevidim da im voda lezi na njivama.

Znam da nije tema ali samo prije nego odemo u off da kažem .Reduk obradu pratim i izvodim zaključke , ali sve je još na teoriji i dok praksa ne dokaže priča je :spavam:. Ali imam osjećaj da ću jednog dana reći :plugovi ::lose:: ,tanjirače ::lose:: .

Trazim savet.Odseci donji deo daske,duzi raonik ili da ostane ovako?Imam osecaj da zbog ovoga plug bezi u neorano.
rkbign.jpg

x397qs.jpg

Raonici su za Kverneland 14'' sa 4 rupe.Na drugom plugu su isti raonici i daske,ali nije daska toliko starija od raonika.Najbolje ce biti da odsecem donji kraj daske.Sta mislite o tome?
@Lalo ajde ako ti nije problem da slikas dasku i raonik na svom Kvernelandu pa postavi sliku,moze i na pp. :ppozdrav:

Ja ipak mislim da je vise do plastova nego do dasaka. Plug obicno bezi u neorano ako su umetak daske tj. daska i raonik 'stariji' od plasta tj. ako je plast potrosen ili kriv. Probaj prebaciti plast sa drugog pluga, bar te to nista ne kosta.. :cao:

Probacu prebaciti pa cemo videti.Mozda ce biti sve OK naredne sezone,ipak je ova godina specficna za oranje.Hvala na odgovoru. :ppozdrav:

b_a_t_a je napisao(la):
Raonici su za Kverneland 14'' sa 4 rupe.Na drugom plugu su isti raonici i daske,ali nije daska toliko starija od raonika.Najbolje ce biti da odsecem donji kraj daske.Sta mislite o tome?
@Lalo ajde ako ti nije problem da slikas dasku i raonik na svom Kvernelandu pa postavi sliku,moze i na pp. :ppozdrav:
Ajd, sutra slikam i stavljam. Plaz na zadnjoj glavi nije plaz Kvernelanda, ili gresim?

Nazad
Vrh