Plug - osnovna tema

@djoker
Reci mi sta postizes sa velikim dubinama? Jel mislis da ce da vise rodi ako ores na 30+cm. Cvrsto stojim iza tvrdnje.
Licno mislim da oranje preko 25cm je cisto bacanje nafte.
Za psenicu, soju i kukuruz sam se uverio, za ostale kulture ne tvrdim jer nikad u porodici ih nismo sejali.

A za zaoravanje ostataka. Tanjiraca, pa potom plug, zaores sta god pozelis.

Prinos kukuruza i soje ne zavisi od dubine oranja. 25 cm je sasvim dovoljno za te kulture pa cak i manje od 25 cm. Ima kod mene u selu ljudi sa malim traktorima i sigurno ne oru dublje od 15 cm jer ne mogu i ne vidim da njima rodi manje od onih koji oru na dubinu od 30 cm.

Uspesno zaoravanje zetvenih ostataka zavisi dosta od pluga ali najvise od oraca i kako je podesio plug. Kao sto znate posedujem ekstra dobar plug a u jednoj parceli sam ga dotle podesavao da sam ga zaj...o skroz i sramota me je da priznam da sam tu parcelu ja orao. Ovo sam napisao jer sam hteo da kazem da ako nije podesen i najbolji plug moze puno losije da zaorava od jednog solidnog ili loseg pluga koji je dobro podesen

Kad se svi tako razumete u dubinu ja neznam onda sto uopste orete tanjirajte pa sejte, a da nema veze dubina sa rodom stvarno nemam vise reci i zavrsavam sa komentarima jer sam zaprepascen koliko stucnjaka ima ovde.

@djoker
Mozemo da se raspravljamo ovako do beskonacnosti. Ako ne verujes, probaj pa ces sam da se uveris.

80-tih su tadašnji stručnjaci pričali priču da nema prinosa bez duboke zimske brazde 35-40 cm,da bi početkom 90-tih radikalno promenuki priču,orati duboko samo za repu i još po neke kulturu a da je za kukuruz,suncokret ...dovoljno orati na 15 cm.I sada se za setvu lucerke predlaže (neki profesori) oranje na 30-35 cm ,a moje iskustvo je takvo da već godinama sejem (jesenja setva) na zemljište koje 2 X istanjiram (kao za pšenicu).Treba pomalo eksperimentisati sa sistemima obrade ,pa da sami nešto zaključimo.

ja sam pre dve godine ugar koja je bila tanjirana dvaput samo prošao setvospremačem i ništa više nema tu pravila poljoprivreda ti je lutrija kako moj pramdeda kaže možeš da uradiš najbolje dođe suša i sve upropasti a možeš da uradiš najgore pa bude dobro inače ja već koju godinu orem na 25cm i uvek je prinos dobar

Nemogu se na svim tlima prakticirati jednake agrotehničke mjere osnovne i dopunske obrade i isto tako "netraže" sva tla istu dubinu oranja. Tako da je jako teško raspravljati o toj temi, a neotići u širinu.

Bećarina pusta je napisao(la):
Nemogu se na svim tlima prakticirati jednake agrotehničke mjere osnovne i dopunske obrade i isto tako "netraže" sva tla istu dubinu oranja. Tako da je jako teško raspravljati o toj temi, a neotići u širinu.
Svaka čast! Baš ta misao mi se motala po glavi, čitajući prethodne postove!

Kad sam sluzio vojsku u Prokuplje. Tamo sam video da seljaci imaju plugove sa 5 brazde i te plugove vuku sa 539. Nikad pre toga nisam video ni slicne plugove , a proiyvedene su bile u IMT. To znaci da i fabrika proizvodi orudja po potrebama regiona. Isto tako ne vidim da se puno hvalite sa plugovima Lemind Leskovac. To znaci da ih nema puno po Vojvodini, dok u mom kraju svaka druga kuca ima takav plug. :ppozdrav:

Jednom prilikom na spitu, ne znam tačno gde, sam video mtz820 sa imt plugom sa pet brazdi, zahvata 25cm po brazdi i naziv mu je bio "strnjikaš". Tako su ga krstili, vele za ljušćenje površinskog sloja zamljišta sa minimalnim slojem biljnih ostataka...

Bećarina pusta je napisao(la):
Bravo!

Da bi mogli da primenjujete neku agrotehnicku meru potrebno je da znate svojstva zemljista koje obradjujete , takodje je veoma vazno kakvo je vase podrucje po pitanju padavina susno ,polususno,umereno vlazno , jako vlazno... na osnovu toga se pravi agrotehnika obrade zemlje.
Imajte u vidu i jednu stvar, ako ste koristili neku agrotehnicku meru jedne godine, tj. u ovom slucaju tanjiranje, treba imati u vidu da mozete za nekoliko godina ponavljanja iste operacije bez recimo oranja mozete bitno promeniti svojstva zemljista i da za nekih 5 godina drasticno umanjite prinos.

milan_spay je napisao(la):
Jednom prilikom na spitu, ne znam tačno gde, sam video mtz820 sa imt plugom sa pet brazdi, zahvata 25cm po brazdi i naziv mu je bio "strnjikaš". Tako su ga krstili, vele za ljušćenje površinskog sloja zamljišta sa minimalnim slojem biljnih ostataka...
Ovaj plug je kupljen ,kao polufabrikat.Godinu dana kasnije na NS sam video isti ovakav plug ,na štandu IMT-a,ofarban u imt crvenu boju i sa nalepnicom (nesećam se natpisa).Glave na ovom plugu su od pluga koji se koriste za motokultivatore.

Evo vidim da je jaka rasprava o dubini oranja , pa da dam svoj komentar ,koji će vjerovatno mnogima biti toliko glup da ga neće ni komentarisati :spavam:.Naprosto oću da izrazim svoje mišljenje (temeljeno na mini ekspreimentima a ne otprilike). Dakle imam plan da za koju godinu nastavim da se ozbiljno bavim ratarstvom i da povećam površine ,a da potpuno izbacim iz upotrebe plug a i tanjirače . Jedino orudje za duboku obradu će biti podrivač , i to što dublje a bez ikakvih dodataka za miješajne zemlje. Opet imam i mišljenje da to važi za sve tipove zemlje.
Znam da će mnogi reći :haha: ,ali nema veze.

Nazad
Vrh