@ velja imt 540
Veljo, ja imam traktor IMT-542 i plug IMT 2x12 koji za svoga veka nije uzorao 100 jutara, a ja ga koristim samo za bašte i pre nekoliko godina sam ugario s njime. Ja tu kombinaciju ne koristim jer imam MTZ-82 samo za oranje, a kakva je ova godina, sigurno bi se napatio, jer žetvene ostatke nikad nepalim. Viđam u ataru te traktore i sa različitim plugovima oru, ali najbolje rade sa IMT-756 kada su dobri uslovi za oranje. Najviše ih ima da vuku IMT-755, ali mi se čini da ti plugovi nerade tako lepo kao 756. Dosta njih radi i sa plugovima kao što je moj, ali je to nizak plug i u nepaljenom kukuruzištu on nema šta da traži, inače bolje radi od IMT-755.
Što se tiče setvospremača, tu nema dvoumljenja - za taj traktor je plafon 2,2 metra, sa dva rotora i 22 radna organa. Probao sam raditi i sa setvospremačem od 2,5 metara, ali tu se patimo i ja i traktor - ja zato što neradim posao kako treba, a traktor zato što mu je teško.
Ovo što sam napisao se odnosi na teren gde ja obrađujem zemlju koja nije previše teška za obradu, a nije ni najlakša.
Moj ti je savet da od nekog pozajmiš na probu plug koji nameravaš kupiti, pa će ti se sam pokazati kako se traktor ponaša i kakvo je oranje.
Na kraju ću spomenuti jedno pravilo kojeg se ja pridržavam: bolje da traktor ima snage 5 konja viška, nego da mu pola konja fali!
Pozdrav od Mirka iz Kule.