Plug - osnovna tema

Vidi se da je desno crtalo dosta vise potroseno-"plice" nego levo,sto ne cini da je plug los-imamo jednog Potingera u dvoristu...a clana Bobo molim da se obuzda u komentarima.

Vidi se da je desno crtalo dosta vise potroseno-"plice" nego levo,sto ne cini da je plug los-imamo jednog Potingera u dvoristu...a clana Bobo molim da se obuzda u komentarima.

Kolega je uspjesno zaorao disk na svom vogelu okretacu pa sad ima jedno "dublje" i jedno "plice" crtalo... To nista ne govori.

Ne znam s kojim ciljem odmah zamjeras tudjem stroju. "steta sto nisu pune daske, steta sto je orao vise na jednu stranu..."

Molim clana srdjan7 da se obuzda u komentiranju ;)

izneo je covek svoje misljenje, kao sto moze bilo ko drugi, nema potrebe za razglabanjem oko toga sta je rekao..i ako si i ti Bobo u pravu, da je njegov zakljucak malo besmislen..

Razmišlja čika Aca nešto oko ove diskusije pa mi pomozite.Ako se na jednoj njivi ore i ode 100 puta gore-dole,bude isto oranja na obe strane,sem eventualno poslednjeg, pa samo može biti 1 prohod manje na jednu stranu.Jesam li ja u pravu?
Kako može da bude puno oranja samo na jednu stranu?Nije da se vraća sa podignutim plugom, pa opet u istom pravcu spušta plug.Jeasm stariji ali ovo ne shvatam!

jedino logicno objasnjenje zasto moze biti vise oranja na jednu stranu jeste da ga koristio kao ravnjaka, nista drugo, al ko je lud da to radi?

Ma, trazi dlaku u jajetu...

Plug okretac relativno nov kakviih sve ima na prodaju i on sad vidi sa dvije slike da je plug vise orao desnom stranom.

Svaka cast na kupovini, da dugo i korisno sluzi. Mene neki pojedinci nagovaraju na okretaca pa se nesto neckam bi/ne bi. Kazu mi da ce biti kao s rotodrljacom - Dok ne probas, ne znas...

Prijatelju, dođi kod mene probati okretača, kad ga jednom probaš zaboraviš na ravnjaka.
Moj ćaća je bio žestoko protiv okretaća, a od kad smo dovezli Lemkena nismo više ravnjaka ni zakvačili.

Prijatelju, dođi kod mene probati okretača, kad ga jednom probaš zaboraviš na ravnjaka.
Moj ćaća je bio žestoko protiv okretaća, a od kad smo dovezli Lemkena nismo više ravnjaka ni zakvačili.

Ma gledao sam onaj kverneland iz Rajsavca stari rasklimani. Isao je po nekoj povoljnoj cjeni i prodao se. Ne zalim puno za njim, jos uvijek se ja igram s ravnjakom. Bas sam sinoc Branka nazvao da ga pitam za njegovog kvernelanda posto ga vidim na njuskalu i tako se raspricali o svemu i svacemu.

Ne znamo sta nam donosi dan a sto noc. Mozda i kupim kakvog okretaca u dogledno vrijeme ali mi nije prioritet nikakav. Kolega je prodao eberhardta 3x12" onako u osrednjem stanju za 6000kn, kaze da bi ga dao i za 5 da se covjek znao cjenkati... Mozda sam ga je trebao kupiti al jbg, tako ti je to. Naici ce nesto kao sto je naisao i gruber povoljno...

kada je kupljen prefarban je jer je bila losa farba,a sto se tiče crtala jedno sam greškom podesio pliće jer su teška a sam sam ih montirao. Inače nosač je popucao pa sam ih skinuo i to je razlog što se nisu izjednačile farbe na crtalima , Frenki je već napravio nove nosače i sada se drže na tim novim ,mnogo elegantnije. Pre su bila obadva crtala na jednom nosaču sad ima dva mnogo jača.

Ništa nije onako kako izgleda.

Trenutno mi ne treba, ušao sam u govedarstvo pa mi fale neke mašine za pripremu hrane. Smanjena je i površina koju obradjujemo. npr. na jesen ću imati za oranje 10-15 kj. Ostalo ću sve raditi sa gruberom(uljanu repicu,strnine i suncokretišta)

Trenutno mi ne treba, ušao sam u govedarstvo pa mi fale neke mašine za pripremu hrane. Smanjena je i površina koju obradjujemo. npr. na jesen ću imati za oranje 10-15 kj. Ostalo ću sve raditi sa gruberom(uljanu repicu,strnine i suncokretišta)

vidim ja da ce moj imt plug imati 10-15 kj oranja vise dogodine :haha: od planiranog

Društvo, trebala bi mi pomoć oko pluga V&N Permanit.
Plug je kupljen polovan pre par godina, kupljene nove daske i ravnici kod Huđika, ali se ispostavilo da ovi ravnici ne odg, jer nisu u pravcu sa plazom, već je izbacen napolje kao što se vidi na slici.
Slika starog pluga
28e206c635f9586381dfa24f3b3b0125.jpg

Slika novog pluga
937a2323b3927a16aea209ec7a965629.jpg

Odneli smo sad komplet glavu kod njih, i kažu da je po njima sve u redu, ali očigledno da nije, jer plug nikako ne može da se ušteluje. Kida zemlju i plug skače...
Stare ravnike smo bacili, tako da ne znam broj/oznaku.

Nazad
Vrh