@ jefto i @ majstor gera To sto pokazaste je okej i za analizu....Al ovo dole i mnogo jos slic...prica neke druge price..?
https://www.youtube.com/watch?v=IZexrtwacaU&feature=share
https://www.youtube.com/watch?v=bt73GOk4JRY&feature=share
@ Markonator ...nisam ni shvatio prozivku u negativ.... okej je .
Sto se tice kombaja sto ga radimo..nema tu nista novo reci....na isti fazon rade vec 40-ak god ..nista novo ..samo pitanje je koliko para toliko muzike.
Ovako nesto moze da posluzi za neke malinjake sa slabijom vegetacijom i prinosima ..kombaj u Lipolistu bere 50% zrelih plodova nas ne bere ni 30%??/ al uocili smo u cemu je caka otklanja se,ne verujem da se moze postici 100% obranih zrelih plodova al do 80% moze ,al da ne lomi grane i da ne ostecuje mlade lastare.
Pozeljno je da malinjak pred berbu bude uredno oplevljen i ociscen od vecih mladih lastara ..i to nije neki problem i prevelik trosak..? Tako bih se pojacanom vibracijom dobio veci % branja u jednom prohodu
Tamo u grupi sto misle iz dva prohoda ...ne pije to vodu.
Od svega sto sam shvatio (mozda pogresno?) ja buducnost malinarstva vidim da ce kombajni uci na velika vrata kod nas. i brace malinu sa kasaste preradjevine po ceni od 0,8-1 eur a organska rucno brana za rolend preradu i konzum po ceni 2+? eur.
Ne bih da baksuziram al imam neki predosecaj i saznanja,da sledeca god jos i gora od ove po pitanju cene kako kod nas tako i kod dugih u svetu ...Mozda sledece god dodje do veceg krcenja ( milicioneri,m.sestre,popovi,advokati....idr kao i neki bisnismencici) svih sto im je to nesto dopunski izvor prihoda od 20-30% , u svim drzavama. Ko to izdrzi mozda i ostane malinar.
Da sirim zasad (da bih opstao u konkurenciji koja dolazi) je nemoguca misija, prosle god 0 ove god debeo gubitak sledece se ne nadam nekom boljitku../?Preostaje mi samo da smanjim n
na trecinu i za koliko se mogu organizovati i podmirivati BG i NS kvantas sa mikerom ,polkom i 1.5-2 t aronije...?
Stoga @ jefto
nemam sta vise cekati no pocelo se sa jednog ha skidati....da li je dobra odluka?????
- - - - - - - - - -
A u Poljskoj suša i visoke temparature....
podbacaj roda.
Nista to poraviti nece, A nije ni kakva sansa za jesenje sorte... samo ostaje neka nada..?