Uslovi za IPARD su nedostizni za 90% nasih poljoprivrednika.Jedna nova hladnjaca lagera oko 100 t,da se gradi po standardima i papirima koje zahteva IPARD nece biti ispod 130 000 evra,od toga na poljoprivrednika otpada REALNIH 35 - 40% troskova.[/QUOTE]
Jefto jos jedan komentar na tvoju prethodnu poruku, i budimo iskreni, oni proizvodjaci (naravno ne ovi novi od pre dve godine) koji su prodaval malinu zadnje 4-5 godine (osim prosle sezone ) pristojno su mogli da zarade i ustede (pitajte Pola kolkiko je zradio od 2012 do 2016 na njegovih 5 hektara) takvi proizvodjaci sada imaju srestva (ukoliko ih nisu na nesto drugo potrosili) da udu u pricu sa IPARDOM, i lagerom od 100 tona (uz odlicne bankarske kamate koje banke daju za ipard kandidate kojima bude usvojen projekat) osim u prosloj i ja sam zadnjih 5 godina odlicno prosao sa mojim malinom....takvih kao Pole, Stoic, ima na stotine u Srbiji i oni treba da budu nosioci povratka srpske maline, srpskog brenda...
Jefto upravo veliki propadaju jako i brzo, zacudicete se koji ce sve veliki srpski igraci-hladnjacari -cak i strane hladnjace u srbiji , uskoro biti u problemu (neki od njih su vec u dugovima do guse iako voze djipove) Ko sad pamti velike,Stefani univerzal , Malinu produkt, ZZ Arilje itd...Malima je ovo vreme lakse da pregrme, godinu dve... i da se pripreme... velikima je taj period od godinu dve mnogo para izgubljeno (neki jos vuku kao strani velikan iz Pozege, malinu od pre 2 godine neprodatu, (radi moj poznanik u istoj)... Krenuli su putem uvoza i prepakvanja maline prforsirali se preigrali, upropastili dugo godina gradjeno ime "malina srpskog kvaliteta" i sada ce tu cenu da plate...put im je bez povratka, mnogima od njih...na nama proizvodjacima je da zauzmemo prazan prostor kvaliteta koji se trazi (zato je udruzivanje, Gap sertifikat ,geografsko poreklo, povratak kvalitetu i Ipard jedini put za nas... kaciti se na Titanik (mnoge srpske velike hladnjaca) pogresno je i opasno (potop) bolje napraviti nas zajednicki mali camac za sigurnu buducu plovidbu...