@PP
To da li se ta jagoda prodaje u svezem stanju ili ne ne mozemo znati ni ti ni ja. Jedino sto je sigurno je , kako supruga kaze, da dolazi hladnjaca i odvozi tu robu, a sad dal je zamrzavaju, svezu prodaju ili podju 200 metara pa je prospu u Majnu to je vec njihov problem. Sta je poenta ove price a direktno je vezano i za malinu. Taj nemacki seljak je proizveo tu jagodu i istu je prodao zasta mu je placeno 4 evra, nas seljak proizvede takvu istu jagodu, ako ne i bolju i za to mu plate 0,5 evra. I jedan i drugi prodaju jagodu trgovcima odnosno otkupljivacima. E sad kazi ti meni ko je sad tu kriv za tako losu cenu prema proizvodjacu ? Ako je kvalitet isti, ponuda i potraznja na svetskom trzistu je ista i za njih i za nas, otkud tolika razlika u ceni. Ili su nasi izvoznici toliko alavi da im nikad nije dosta zarade pa grabe za sebe sto vise i tako unistavaju primarnog proizvodjaca ili su brate nesposobni da rade taj posao, odnosno da sklapaju povoljne ugovore. Na kraju krajeva to je njihov problem i nas proizvodjace to i ne treba da interesuje. Mi treba da brinemo jedino o kvalitetu i kolicini.
To ti je ista prica i sa malinama. Najlakse je kukati na cenu na svetskom trzist, na ponudu i potraznju, na hiperprodukciju i slicne gluposti koje mozda jesu a mozda i nisu tacne jer izgleda vaze samo za Balkan. Vidimo po raznim tekstovima i clancima kolike su cene prema proizvodjacu u raznim zemljama , a vidimo i cenu smrznute maline u nasim prodavnicama kolika je. Juce bio neki majstor za hladnjace iz Arilja kod komsije otkupljivaca i odmah jadikovka "pune hladnjace u Arilju, mnogo neprodate robe, neznaju sta ce sa njom", pa dobro , onda nemoj da otkupljuju jos robe, sto da se jos vise zatrpavaju i ulaze u bulu. Nek kazu "ljudi zao nam je, ne treba nam vise maline, i ovo sto imamo ne mozemo da prodamo", to je sasvim ok. Ali ta prica se vrti iz godine u godinu a ipak ni jedno zrno maline ne ostane ne otkupljeno. Pa dokle vise sa tim glupostima, ko vise veruje u te lazi ??? Daj da pomognemo ljudima da im ne damo malinu, da se ljudi zbog nas ne izlazu problemima i gubitcima u radu.