Pioneer hibridi

Jel ste se pridrzavali predlozenog sklopa ili ste redili?

Nista gusce od 21,5 cm, pa na slabijoj zemlji cak i 23,5 cm.
Sad pregledao svesku, 2010. sejano na 21,5 5840kg/kj, 2011. 23,5cm prinos 5380 kg/kj, 2012. 21,5cm prinos 1384 kg/kj(preko proseka kod nas!) i 2013. 25,5cm(iso na sigurno) 4100kg/kj. Umereno djubrenje(najcesce samo N pre setve) i cesto u monokulturi(plodored: 1god. psenica pa 3 puta kukuruz). Ovi rezultati su godisnje min. 6kj max 12 kj povrsine.

Drobi,pitaj rodjaka iz Djurdjina kakav mu je bio N01 2011godine.... Imali smo ga i mi ali u prolećnom oranju gde je ispala loša priprema i onda još ja amater posejem suviše plitko.... Tako da naš slučaj nije merodavan.
Ove godine ćemo ga opet probati,jer ga mnogi hvale, ali ako podbaci definitivno leti iz spiska za sledeću setvu!
Lično,mislim da je bila greška u semenu te 2011,što kod nas što kod ovog kolege iz Djurdjina ali ajd-bilo pa prošlo! Ima još jednu šansu.

Jeste, vise puta je bilo problema sa nicanjem(i najverovatnije i sa kvalitetom semena), najkilaviji kukuruz u fazi 2-5 lista, narocito ako je rano posijan i posle nicanja dodje hladno vreme.2011 je bas bila takva, prvo pokorica,pa zahladjenje, ali se na kraju oporavio i bio odlican.
Znam da se puno njih zalio na kvalitet semena ranijih godina.
I sad znam od nekih iz Djurdjina i okoline da ce bojkotovati kupovinu N01 samo zato sto je Delta(ili Pioneer) premestio ovaj hibrid u skuplju grupu od dosadasnje, a uvek su pricali da najnoviji hibridi idu u najskuplju grupu, i kako prolazi vreme pada u jeftinije.
Ako si bio u Subotici u Zorici, ja sam pitao Marica bas za ovo, i mozda si cuo i odgovor:" Pa on je jednostavno toliko dobar da opravdava da bude u najskupljoj grupi".
Samo sto nije dodao da smo mi seljaci ovce, pa nas ovako mogu vise da sisaju, jer cinjenica je da je jedan od najprodavanijih hibrida.

Ne idem u Zoricu pa nisam čuo,uvek bude preterano krcato,ali me ne čudi što je našao šta će da odgovori. Na prošlogodišnjem predavanju su gospoda pitana zašto je seme tako skupo. Odgovor je bio : Pa vidite da je i merkantilni skup (u tom momentu je bio nekih 25din) mora onda i semenski biti skup. Žao mi samo što se nismo setili ove godine da pitamo istu gospodu zašto su zadržali prošlogodišnji cenovnik kad je merkantilni pao na 15-16din! Ma.... šteta trošiti tastaturu na njih!

Jedno pitanje za clanove foruma.
Sta mislite o semenu kukuruza pioneer pr36v74
Proizvodnja 2013
klijavost 93
energija 93
frakcija sp
masa setvene jedinice 25000 zrna 5.5 kg

Malo ko i obraca paznju, pogotovo stariji ljudi, vazno im je samo da se proda.

Inace danas uzeo gratis vrece u vlajkovcu, ko planira da uzima bolje neka pozuri, neznam da li ce biti za sve, a od hibrida na raspolaganju su bili n61, n43 i t36. Nijedan nije tretiran poncom/sonidom, morace da radi mesalica.
Od papira zuti list, kopirajte fisklane racune ili ugovore (ko uzima da plati na odlozeno), mislim da same otpremnice nisu dovoljne.

Pozurio si.Kako sam cuo, oni koji su uzeli tretirano seme dobice i gratis tretiran, samo jos nije zavrseno tretiranje.
Nije 100% sigurno, ali potice iz dosta pouzdanog izvora.

uzeo sam pr33A46 za silazu tretiran ponchom 1.25 jedna vreca 7700 din,a za berbu sam uzeo opet b08. 23 sam uzimao za silazu bio je ekstra ali ove godine ga nema. tako da videcemo kakv ce biti ovaj novi hibrid a46 kazu da je dobar taj je uzelo dosta njih ovde kod nas u pozegi. druze bojceticu sta ti mislis?

uzeo sam pr33A46 za silazu tretiran ponchom 1.25 jedna vreca 7700 din,a za berbu sam uzeo opet b08. 23 sam uzimao za silazu bio je ekstra ali ove godine ga nema. tako da videcemo kakv ce biti ovaj novi hibrid a46 kazu da je dobar taj je uzelo dosta njih ovde kod nas u pozegi. druze bojceticu sta ti mislis?
Nisam Bojcetic ali moram da ti odgovorim :) Ne bih da te obeshrabrim pre same setve ali kod nas se taj A46 izuzetno lose pokazao,mozda i najlosiji od svih Pionira bez obzira na FAO grupu!Jako lose podnosi susu,u to sam se uverio u jednom ogledu 2012-te kod nas u selu kada jedino on nije imao klipove dok su drugi imali kakav takav,kod njega je jalovog bilo jako puno!I sami promoteri ga ne zele komentarisati...to sto moze da se nadje je sve staro seme i mislim da ga nece uopste vise distribuirati u Srbiji...Izvini na direktnosti ali po mom misljenju ako ti treba silaza,sej nesto od KWS-a i procices bolje sigurno,a mozda i jeftinije!

I kod mene je jedan komšija sejao prošle godine A46 i nije imao klipa skoro ništa, Ni ostali hibridi se nisu nešto proslavili kod njega, ali je A46 bio najgori.

A eto kod nas je u silaži i prošle i pretprošle godine A46 odmah iza neprikosnovenog kralja B23 po prinosu . KWS i ostali ni blizu . Ja neradim silažu ali kod komšija je tako , znači nije situacija baš jednostavna .

Evo iskustvo iz prve ruke, prosle godine sam sejao Pioneer A46 i KWS Korimbos po 4 reda na istoj parceli utisci sledeci:Korimbos bolje nikao i imao bolji start.Kada je nastupio prvi toplotni talas A46 za 4,5 dana izgoreo od kompletno, u zivotu tako nesto nisam video, da hibrid tako brzo plane...U to vreme na Korimbosu pocelo crvenilo koje mu je umanjilo prinos tako da je nakraju A46 imao oko 5.5t/ha a Korimbos oko 7.8t/ha.Sklop na Korimbosu preko 50000 a na A46 47-48000.Nije bilo jalovih ali su klipcici jako skromni na A46, dok nasuprot njemu Korimbos odvalio klipove samo takve.A46 trazi vrhunsku zemlju i besprekornu agrotehniku uz dosta vode, ja bih rekao sejes ako zelis da se kockas!Napomena: na istoj parceli su bili KWS Konsens i Mikado i Kerbanis i bili su bruka, bolji i od Korimbosa a kamoli od A46...

Nisam Bojcetic ali moram da ti odgovorim :) Ne bih da te obeshrabrim pre same setve ali kod nas se taj A46 izuzetno lose pokazao,mozda i najlosiji od svih Pionira bez obzira na FAO grupu!Jako lose podnosi susu,u to sam se uverio u jednom ogledu 2012-te kod nas u selu kada jedino on nije imao klipove dok su drugi imali kakav takav,kod njega je jalovog bilo jako puno!I sami promoteri ga ne zele komentarisati...to sto moze da se nadje je sve staro seme i mislim da ga nece uopste vise distribuirati u Srbiji...Izvini na direktnosti ali po mom misljenju ako ti treba silaza,sej nesto od KWS-a i procices bolje sigurno,a mozda i jeftinije!
naravno druze da odgovoris :),sa bojceticem sam razmenjivao iskustva i pre koja su mi mnogo pomogla pa se obratih njemu cisto direktno iz slobode :). joj nemojte me plasiti sad je gotovo uzeo sam seme vec i to je jedino bilo zasticeno sa ponchom protiv zlatice drugo nije imalo,videcu sta ce biti pa cu pisati ovde u toku godine,nisam neki veliki proizvodjac 20 prikolica traktorskih pravim ali ima prijatelj koji radi oko 200 i uzeo je taj a46 isto pa sam to uz njega uzeo,njiva se dobro djubri stajnjakom i prihranim vestackim djubrivom i imao sam extra prinos b23 klipovi su bili mnogo veliki nikada onakvi nisu bili,stim njiva drzi bas dobro vlagu tako da sam bio odusevljen prinosom b23 ali kazu da vise nema kada je bilo strucno predavanje o pionir hibridima u decembru oko nikoljdana,i ti strucnjaci su nam predlozili taj a46. videcmo sta ce biti bas me zanima. po vama koji sam trebao da uzmem hibrid za silazu sto se tice pionira mesto ovog,izuzev kws i dr.....?

Poslednja izmena:
Ostao sam ti duzan A46 ima visoku i bujnu biljku, kod mene skoro svaka biljka imala po dva zaperka, ne brini sto se tice zelene mase ali, kao sto sam napisao nema neki klip.Ja cu ove godine probati P0725, i mislim da je bolji od A46 a i malo je raniji a to nekada znaci...

Nazad
Vrh