Pioneer hibridi

Treba ovih dana da stigne seme,naruceno V52,F38(cena 5036din/sj),Florencija(cena4490din/sj).

znam da je pisano cak smo videli i cenovnik koji je izbrisan posle.
za Dkc neverujem za tu cenu gledao sam cena paka i sikore 52 eura za oktobar sa punom dozom force zea.

- - - - - - - - - -

ne preporucuju ga za branje zbog brzog otpustanja vlage i krunjenja,neide na peskovita zemljista, kod mene je bilo pokazno jer je svo vreme bio zelen visoka biljka jak koren (neki se zalili da im polegao) medjutim ja tih problema nisam imao.prinos preko 5000 kg po jutru. 17% vlage
Koliko brzo moze da otpusti vlagu sa 30% na recimo 21-23% da bi se krunio.Mislim da ne moze bez 5-6 dana a u medjuvremenu se obere.Znam da nije za peskovito,rekao mi drugar koji ga je sejao prosle godine,ali opet je lepo rodio kaze! Svaki hibrid moze da se bere,samo treba odabrati pravi trenutak...A ako se kruni sa 25+% vlage onda je izuzetak u odnosu na sve druge!

moze da se desi ono da konacno dobijemo ono sto platimo a mozda prodjemo ko bosi po trnju.
koren je predvidjen za lakse krunjenje i brzo otpustanje vlage pa je to problem za branje.Ali mozes da probas pa ako se mnogo kruni ti ga vrsi.
kazu da je kod njega to izrazenije nego kod drugih.

Poslednja izmena:
Bilo koji hibrid kukuruza ili sorta sa vlagom od 25% do 27% imace minimalano krunjenje koje je neizbezno. Dakle sve u svoje vreme!
Sto je manja vlaga vise ce stete biti narocito kod ovih iz manje Fao grupe.

Šta je najbolje uzeti od pionira, zemlja 1 klasa. Možda P1114, F38 ili nešto treće? Dosad sam sejao deklab, ali nema ona sorta koju ja hoću.

Ako je za krunjenje u zrnu obavezno F38 ,a ako je za branje u klipu od pionira ne bih ništa preporučio.

Na K67 više ispadaju klipovi nego na F38, ali to se dešava zbog plamenca i jako male vlage prilikom vršenja. Zato kada ima napad plamenca, netreba čekati da vlaga padne ispod 15%, a iznad ove vlage skoro da i nema ispadanja klipova.

Ako je za krunjenje u zrnu obavezno F38 ,a ako je za branje u klipu od pionira ne bih ništa preporučio.

U zrnu skidam. I dekalb se prosle godine držao kao na koncu pre skidanja, nisi smeo proći kroz njega da ne bi otpadali klipovi, a suv kao barut!
Kakav je rod bio kod F38?

I kod mene bio odličan, sejemo ga i ove godine... Pri put ga sejali prošle godine, i imao prosek 28 meteri/kj, a šta bi bilo da je bila dobra godina...

f38 dobar prosle godine,imao sam oko 4000 prosek po lancu,na boljim njivama skoro 5000 a na losijim preko 3000kg po lancu,vlaga je bila niska u vrsidbi,moje iskustvo kaze da trazi bolju agrotehniku i jace njive...

Pa nije ti 30% klipova ispalo zato sto je to f38 nego zato sto je prosle godine naj vise bilo generacija plamenca i na svim sortama su ispadali klipovi recimo kod mene na k67 pioniru
ispadali samo najveci klipovi,direktno iz peruske zbog tezine klipa,a ne zbog plamenca!znam sta i kako radi plamenac,bilo je i toga,ali ovo je prica za sebe...vrsidba je licila na sve osim na vrsidbu,trka kroz njivu-cim se dodirne stabljika,klip(i ono malo jada) na zemlju pada.

Nazad
Vrh