Pioneer hibridi

Jedini razlog moze da bude sto bi i seme u tom slucaju trebalo biti kvalitetnije, barem po dimenzijama.

Razlike nisam video predprosle godine a uzeo sam jer nisu imali netretiran K-67. Nisam mislio da ne valja nego jednostavno da je mnogo skuplji Poncho. A sto se tice trovanja isti su djavo s tim da prilikom tretiranja semena Furadanom normalno da treba voditi racuna.

Ja sam još prije par godina primijetio razliku i to ne malu u prinosu izmedju tretiranog pončom i ne . Neću ništa reći jer nisam baš ažurno zapisao i na više mjesta poredio al ove godine ću malo pratiti.
Ovo što bikican reče je jako bitno kod svih pneumatskih , a slučajno ako neko radi sa bekericom i duplom dozom ponča trebao bi da obavijesti cijelo selo da ne pušta pčele.

@bikacan Sigurno da treba nositi masku i u slucaju Poncha a i Furadana. Pitanje je samo ko to sve radi i dali radi.
@Momosaric Prinos moze biti bolji samo zbog sklopa da ne nabrajam sad sta se sve podrazumeva pod tim.

Promoteri kazu da od ove godine ponco ima neki drugi lepak kojim se nanosi na seme i da je sad mnogo manje isparavanje kroz pneumatsku nego sto je ranije bilo.

Ja sam na nekim njivama sejao po treci put kukuruz na kukuruz, da nisam stavio punu dozu poncha, imao bih mnogo vise popadalih biljaka, to sam se licno uverio, a i ove godine cu ici na 3 parcele kukuruz po treci put, a na ostalim po drugi put zaredom, jedino gde je bila soja i secerna repa nece biti poncha. Ubedjen sam da poncho pomaze, mozda ne 100%, ali znaci barem nesto.

Momo to sam i ja primetio da ima bolji porast i sklop znači da ima bolju zaštitu od furadana bar po mojim zapažanjima a to sam primetio na jednoj parceli gde me muči crv (žičar), sa furadanom kad sam tretirao uvek sam loše prošao a sa pončom na toj istoj parceli daleko bolje.Više ne koristim furadan, uzimam seme tretirano sa pončom eventualno sa imidorom (zavisi do semenske kuće sčim tretiraju) i zasad nema problema.Da dodam nemam više problema prilikom setve da setvene ploče budu crvene od furadana i turbina isto a o zaglavljivanju semena u kutiji (nespusti se seme u setveni aparat pa bude prekida iako je seme osušeno).Izvinte za :off_topic:.

Nemam losa iskustva ni sa Furadanom, a ni sa Ponchom. Ali.... Poncho je treca grupa otrova, a Furadan prva! Tokom nanosenja Furadana si neuporedivo duze izlozen sredstvu, prolazi ti 2-3 puta kroz ruke, dok seme sa Ponchom samo jednom. Razlika u furadanu (300 din/sj), i Ponchu (1000 din/sj) je samo na prvi pogled velika. Meni je najbitnije zdravlje, a sad razlika od 200 eura na godinu dana mislim da nikome ne treba da bude motiv!

Jel neko sejao P1114?Ja bi ga sejao pa ako ima neko iskustva sa ovim hibridom nek napise kakav je?

Nazad
Vrh