Pioneer hibridi

Jel primetio neko u setvi da u vrećama nema dovoljno semena? Kod mene je seme zaštićeno, i otprilike na jednu i po vreću, fali oko 2000 zrna.

@miksan
Beremo već par godina 9911, prve godine smo ga brali zato što nam je zafalilo klipa da razdužimo arende, mislili smo da će se kruniti pošto je vlaga bila ispod 20%, ali za divno čudo nije se skoro uopšte krunio. Od onda za berbu sejemo samo 9911, krunjenje minimalno, ne zurimo da oberemo sve na 25% vlage nego je malo opustenija berba.

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока

Nisam brojao, ali koliko im košta seme možda i prebrojim.
Kolega je primetio kod njega da mu se ne poklapa seme, svugde mu je falilo, i sad računao kod mene koliko sam posejao, i fali. Čistači proveravani više puta, i hvata samo po jedno zrno. Dok semena druge semenske grupe, nije falilo. Parcele nisu veće, svugde imam mere.

Vodio sam se slicnom logikom za smanjenjem rizika pa sam godinama sejao od fao 300 do 550, ali zadnje 2 susne godine mi je bolje prosla i sa oplodnjom i prinosom grupa hibrida fao 450 do 550 od onih ranijih fao 300-450. Sto naravno ne mora da znaci da ce uvek biti tako, ali npr ove godine prvi put nakon 6-7 godina nemam bar jedan hibrid grupe 300 pa cu na jesen da znam da li je zbog stresa, vlage, prinosa bila ok odluka.

@miksan
Beremo već par godina 9911, prve godine smo ga brali zato što nam je zafalilo klipa da razdužimo arende, mislili smo da će se kruniti pošto je vlaga bila ispod 20%, ali za divno čudo nije se skoro uopšte krunio. Od onda za berbu sejemo samo 9911, krunjenje minimalno, ne zurimo da oberemo sve na 25% vlage nego je malo opustenija berba.

Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
9911 se izuzetno teško kruni. U vršidbi sa kombajnom baš lupa dok se radi. Zato je dobar za berač.

@lucijan013 kao i kod mene. Ako me ne bude mrzelo ovih kišnih dana, ima bas da prebrojim.
To sa merenjem bas i nije merodavno, jer je velika razlika u krupnoci zrna, i tu se javljaju oscilacije. Tako i oni rade prilikom pakovanja, ali svako zrno treba da je približne granulacije, a ne kao ovo sto pakuju.

Na suncokretu im definitivno fali semena. Verujem da isto rade i s kukuruzom. Prosle godine sam i ja potrosio vise nego sto je trebalo, kad se uzme u obzir broj zrna.
A za suncokret debelo osetim. Ja s dve vrece posejem 3.4 jutra, drugar dve vrece novosadskog poseje 4.5 jutra.
Ja vise nisam kupac pionira od ove godine.

Probajte obrnuto, ti njemu da seješ Ns a on tebi Pionir da bi bili sigurni da Pionira nema dovoljno.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Ako seješ na 22cm to je oko 65000 zrna po ha.
Znači ostaje ti 5k zrna za još pola jutra, (a treba oko 15k+), pod uslovom da mašina nigde ne baci po 2 zrna.
Ispada da Novosađani ne da nezakidaju na semenu, nego još i dodaju seme u setvenu jedinicu....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Seje na 24cm, isto kao i ja, s tim sto ja povecam posle kada vidim da ce ga brzo nestati.
Da li ovi ubace vise, ne znam, znam samo da meni fali uvek, i da nisam jedini koji je to primetio kod pionira.

Desilo se nesto slicno i mom poznaniku pricali bas na nekoj prezentaciji. Nije imao par puta dovoljno Pionira, a Syngenta mu nekad i ostane malo. Kasnije je podesavao skidace za svaki hibrid posebno i to je posle bilo OK. To kod tebe kao da fali skoro 1/4 vrece, mislim kakvi god da su ovi iz Pionira i ovi doradjivaci koji rade za njih mislim da se ne bi bas igrali da zakinu 20% semena.

Poslednja izmena:
Videcemo. Skidace sam podesavao na njivi, na malom gasu svaka je hvatala po jedno zrno(bar dok sam kontrolisao).
Imam jos jednu vrecu da posejem, necu biti sam na njivi pa ce nas vise kontrolisati koliko hvataju ploce.

Nazad
Vrh