Pioneer hibridi

Da. Ali mislim da rade do samo 3, 4.
Ja sam naručio seme u Stopanji i čekao duže od mesec dana. I to sam preuzeo još 27.2.
Zakon ponude i potražnje....

Al ima neko viska jedno dzakce semena 0217 ili 0074 da proda.Ili da mi nabavi u apoteci nekoj da mi posalje kuririom ili da mi da web adresu ili tel. ako apoteka moze da posalje kurirom.Neka proverana nemojte neke muljatore.

Bio u lokanlim niko nema pionir, nisam iso u Stopanju.Cmana ima neko 1021 to je neki fals prepakovano ko zna sta.

Al ima neko viska jedno dzakce semena 0217 ili 0074 da proda.Ili da mi nabavi u apoteci nekoj da mi posalje kuririom ili da mi da web adresu ili tel. ako apoteka moze da posalje kurirom.Neka proverana nemojte neke muljatore.

Bio u lokanlim niko nema pionir, nisam iso u Stopanju.Cmana ima neko 1021 to je neki fals prepakovano ko zna sta.
Ja imam 0074 , ostalo mi 3 vreće od prošle godine, ako ti odgovara...

Što se ljudi toliko boje starog semena jednu godinu ili dve,šta ste sve posejali niste ni svesni,taze seme kod nas ima sasvim malo i zna se ko to seme dobija,a buraniji šta ostane,meni inače tri godine stoji seme suncokreta na tavanu ,stavio ,proklijalo svako ,sad od nedelje dok malo prosuši ide setva.

Ja baš nemam lepog i pozitivnog iskustva sa semenom kukuruza od prošle godine.Na.ebao sam pošteno sa time i od onda kupujem toliko semena da mi ostane jako malo ili da ga bude na knap.

Meni kad ostane starog semena, odnesem ga u PSS Sluzbu pre setve, urade mi energiju i klijavost, i znam na cemu sam.

Sent from my S60 using Tapatalk

Što se ljudi toliko boje starog semena jednu godinu ili dve,šta ste sve posejali niste ni svesni,taze seme kod nas ima sasvim malo i zna se ko to seme dobija,a buraniji šta ostane,meni inače tri godine stoji seme suncokreta na tavanu ,stavio ,proklijalo svako ,sad od nedelje dok malo prosuši ide setva.
Savo, to seme suncokreta staro 3 godine u njivi će nići 60-70%. Sejao sam nekolicini ljudi takva zaostala semena i uvek je bilo problema. Od prošle godine u redu ali starije je već problematično, iz mog iskustva.

Savo, to seme suncokreta staro 3 godine u njivi će nići 60-70%. Sejao sam nekolicini ljudi takva zaostala semena i uvek je bilo problema. Od prošle godine u redu ali starije je već problematično, iz mog iskustva.
Pisao sam u nekoj temi kako sam 2019 pronašao nekih 8 vrecica ( obične papirne, kao nekadašnje štanicle u prodavnici) suncokreta sa čudnim oznakama, nisam mogao da provalim koji je hibrid u pitanju, samo je pisalo na svakoj 2015 godina. Hteo sam da bacim, otvorim iz radoznalosti i vidim jako lepo seme neke čudne braon boje. Sve izmešam, bilo je oko 6 kg i posejem na njivu od 5 ha, posejem oko polovinu njive a drugu polovinu Kondi. Nikao je bolje od Kondija, prinos bio oko 3,5 t/ha a Kondi malo jače.
Što se tiče starog semena kukuruza, tu već ima svašta, ono što sam primetio je da je bitno za staro seme da se poseje u toplu zemlju, mnogo slabije trpi hladnoću od novog semena, to je moje neko iskustvo...

Ja sam ove godine uzeo 8 vreća KWS Konfites koje je prepakivano. Posejem ga između dve gaze i tu klija oko 75%. Potražim od lokalnog promotera deklaraciju i na njoj piše klijavost i energija 96%. Posejem ga posle u saksiju sa zemljom za cveće i tu nikne oko 50%. Uzmem od kolege seme KWS Konsens koje je ovogodišnje. Posejem ponovo u saksiju sa zemljom za cveće po pola moj i kolegin kukuruz u istu saksiju. Kolegin nikne 80% a moj 50%. Ovde je očigledno da je moje seme lošije ali ni kolegino ne niče kako treba jer je zemlja za cveće bila takva da upija vodu kao sunđer. Sada nastavim testiranje stavljanjem semena između dva navlažena krep papira koji se onda zamotaju. Ovako se seme testira i u laboratoriji samo što oni imaju profi papir za tu namenu. U ovom slučaju kolegino klija 100% a moje 96%. Na kraju posejem i jedno i drugo seme u posudu sa peskom i tu oba semena niknu 100%. Zaključak je da oba semena imaju dobru klijavost ali da staro seme više zakaže kad uslovi nisu idealni.

c4c00aaf8bd96fce9b49d01f394eeeb5.jpg

2f84e4f407b0a7d38f8b5e568c135741.jpg

7092680db250c3ba7f43dbab359f25c2.jpg

Čime je potrebno da se još tretira pre setve? Je li potrebno uopšte da se tretira još nečim?
Vama koji ste dugo u ovom poslu je to možda smešno pitanje. Ja ne znam, pa je bolje da pitam nego da pogrešim.

Nazad
Vrh