PIO + Zdravstveno

Prosle godine je bilo malo preko 190k dinara, Pio+ Zdr osiguranje. Ove godine bice jos vise. Ko je u PDV, placa malo vise za Pio.
Samo nosilac gazdinstva placa doprinose.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока
Ja sam dobio i za ovu godinu isto 132.336 i za zdravstveno 56 hiljada i nesto, tako da cu placati isto kao i prosle godine..

Bio sam par godina nosilac gazdinstva (nezaposlen) , a zemlja se vodila na pokojnog starca koji je bio clan . Sta mislite da li sam duzan da uplacujem nesto za tih par god ? Sada se zemlja vodi na mene i u radnom sam odnosu .

Kad dodje vreme za penziju iskopace ti to, jer ako si imao PG (nosilac) a nisi imao drugi vid osiguranja automatski si duzan za taj period.

Šta će biti sa osobom koja je imala PG od 2015-2018g samo sa zemljištem u zakupu. Te 4godine nije plaćano ni pio ni zdr. Jer se nije prijavio dobrovoljno, a nije viđen u sistemu. 2019-te ugasi gazdinstvo. Dobije rešenje o brisanju. Sada ove godine opet iznenada hoće da otvori gazdinstvo pošto je kupio i nasledio neke površine. Hoće ga dužiti i za one 4godine pošto ima 8godina prekida.
Ako budes hteo penziju sve ce ti pronaci obracunati i zaduziti.

Ako budes hteo penziju sve ce ti pronaci obracunati i zaduziti.
Sad sam pričao sa jednim oko toga. Registracija PG je počela 2004g on je imao zemlju na sebi od 1995g.... A gazdinstvo je registrovao tek 2008g.... Kada su mu poslali to rešenje za dug za PIO otišao je tamo i dobio opciju da mu se te sve godine duga stave u potpuno mirovanje, ako nastavi sve redovno dalje da plaća. I odmah na licu mesta dobio to rešenje da potpiše da se slaže sa tim. Otišao je u penziju, nisu mu uopšte tražili da plati to od 1995 do 2008g... Upisan je staž iz firme pre 1995 i staž od PG od 2008 pa na dalje. Video sam rešenje što je stiglo.

Ne mogu sad da se setim tačnih godina, ali ja sam imao u vlasništvu neku zemlju pre početka osnivanja gazdinstava. Nisam odmah počeo da plaćam PIO preko zemlje od dana kada sam stekao to vlasništvo jer sam bio na birou. Kad su počela gazdinstva da se osnivaju onda sam se prijavio na penziono preko Zemlje. Tada su mi u penzionom rekli da ako redovno budem plaćao penziono preko zemlje da će mi se godina za godinom upisivati u staž ove godine od sticanja vlasništva do prijave. Znači ja platim prvu godinu penzionog nakon prijavljivanja oni upišu u staž jednu godinu pre prijavljivanja i tako do godine prvog sticanja vlasništva. E sad da li je to baš tako bilo ili nije ne znam, tj ne znam kako da proverim koliko sad imam godina staža kao poljoprivrednik, toga se tačno sećam da su mi tako rekli jer sam ja očekivao da će me zadužiti i unazad za te godine od sticanja vlasništva do prijave u penzioni sistem.

Ne mogu sad da se setim tačnih godina, ali ja sam imao u vlasništvu neku zemlju pre početka osnivanja gazdinstava. Nisam odmah počeo da plaćam PIO preko zemlje od dana kada sam stekao to vlasništvo jer sam bio na birou. Kad su počela gazdinstva da se osnivaju onda sam se prijavio na penziono preko Zemlje. Tada su mi u penzionom rekli da ako redovno budem plaćao penziono preko zemlje da će mi se godina za godinom upisivati u staž ove godine od sticanja vlasništva do prijave. Znači ja platim prvu godinu penzionog nakon prijavljivanja oni upišu u staž jednu godinu pre prijavljivanja i tako do godine prvog sticanja vlasništva. E sad da li je to baš tako bilo ili nije ne znam, tj ne znam kako da proverim koliko sad imam godina staža kao poljoprivrednik, toga se tačno sećam da su mi tako rekli jer sam ja očekivao da će me zadužiti i unazad za te godine od sticanja vlasništva do prijave u penzioni sistem.
Možeš na eAgraru da proveriš koliko imaš uplaćivano.
Ja placam od moje 16.godine jedino nisam bio prijavljen za vreme sluzenja vojnog roka.Sad imam 51 godinu i 34 godine paorskog staza 8-)
Verujem da ti je uplaćivano kao i meni. Tj. na maximalc. :D

Nego ljudi kako ide to plaćanje PIO, zdravstveno. Šalju oni ili? Možeš celu godinu od jednom ili moraš mesečno? Do kad mora?
Šta, kako? Svaki savet je dobrodošao pošto ja do ove godine nisam apsolutno imao veze sa tim. Ćale je to rešavao, ja se nikad nisam nešto dublje uplitao. Sad moram da učim sve jbg. :)

Da od kada sam postao nosilac PG.
Nisam imao tada zemlje u vlasnistvu kao ni sada.

Samo zakup, tada samo zakup drzavne zemlje.
Da bude jos jasnije, znaci nisi imao zemlje u vlasnistvu a zaduzili te na osnovu cega? Zemlje u zakupu?
Do datuma tvog prijavljivanja jel bio neko iz tvog domacinstva sa iste adrese prijavljen kao obveznik PIO poljoprivrede na osnovu zemlje koje tvoje domacinstvo poseduje?
Ukoliko do tvoje prijave u PIO je bio neko obveznik onda malo su te nasankali!
E, sad dolazimo do one “zackolice” sto rece paor.
Ukoliko je neko u tvom domacinstvu na istoj adresi, do tvoje prijave bio obveznik onda tebe bez vlasnistva zemlje nisu mogli nikako zaduziti u nazad vremenu kad je vec neko bio prijavljen.
Svo vreme jedno lice iz domacinstva mora biti prijavljeno na PIO ukoliko to domacinstvo poseduje zemlje!

Nazad
Vrh