Mozda je Energo team Competition feeder 3.60m malo skuplja varijanta stapa ali posto ja nemam nekog iskustva po pitanju kvaliteta i primenljivosti pojedinih stapova,uvek mi je dragoceno iskustvo drugih ribolovaca.Recimo,na pocetku ribolova sam pecao sa direktasima koji su bili klasicni kinezi,onda sam poceo da kupujem i odredjene marke i videla se enormna razlika i u ulovu a i u ponasanju stapa i mom zadovoljstvu.Jeftino moze biti lose ali i ne mora da znaci.Ja vec imam neke masinice koje bi mogle da dodju na mesto fidera pa za pocetak necu to kupovati zato bih iu mogao malo vise da dam za stap.
Isao sam ovih dana po radnjama i kao i uvek svako svoje hvali,i to na noz maltene.Kod jednoga je energotim neprevazidjen za te pare,kod drugog SPRO kod treceg kaze uzmi bolje nesto provereno.Nisam vise pametan,izbor je preveliki.
Da kazem nesto o samoj tehnici:
Imao sam prilike da pecam sa tudjim priborom i odusevio se iako sam laik.
Poenta je u tome da se za pocetak plasiraju nekoliko hranilica,bez prikacenih udica,na daljinu po zelji i tacno na mestu gde se zeli pecanje.Prilikom padanja i prilikom odredjenih radnji kasnije hrana ispada iz hranilice i primamljuje ribu.Odmah potom se prikacuje udica i opet puna hranilica se plasira na mesto hranjenja.Daljina je 30-50m pa i do 100m cak.Fider stap je jako mekan stap i iskusnom pecarosu omogucuje veliku preciznost zabacaja i uvek bacanje u jednom mestu.Neko kaze da moze na 50m da baca sve u jednu kofu.Bilo bi idealno da se pogadja 1 metar kvadratni.U zavisnosti koja riba se peca menjaju se i vrhovi.Sto je riba sitnija vrh je tanji i obratno.Stap se postavljahorizontalno na 2 drzaca i pod uglom od 90 stepeni u odnosu na zabacaj.Riba se uocava tako sto se vrh stapa blago povija.Stap se podise i ne mora da se udara posebna kontra jer sama konstrukcija stapa to uradi.Stap je jako savitljiv i cini posebno zadovoljstvo pri pecanju cak i kad je mala riba u pitanju.Prenosi se na drsku velika neka magicna sila koja pecarosa prosto odusevljava.Za razliku od klasicne dubinke gde su stapovi motke i cesto se kida struna pri zabacaju jer mora biti tanka a stap je debeo.Za noc ima posebna pomagala i opet moze lepo da se peca i nocu.
Ako sam nesto pogresio ispravite me.