Pecanje, kao odmor moždanih vijuga

Kolega worm, jedan komšija, i ja posetili smo jezero Laguna u Velikom Selu pre 10-ak dana. Evo i koja slika sa tog pecanja...

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Nažalost, ulov je izostao ovog puta zbog velike promene vremena koja se desila veče pred samo pecanje...

Ja sam od prošle godine malo počeo da eksperimentišem sa jeftinijim fomaksovim fiderom i mogu reći da mi je sve interesantnija tehnika tako da ću se najverovatnije ozbiljnije posvetiti u narednom periodu.

Hajde napisi nam nesto vise o tom nacinu pecanja. Ja sam po nesto slusao, ali mislim da je sve to mnogo precizno, posebno ono sa menjanjem vrhova stapa.

Drage kolege, i ja sam na putu da postanem fideraš. Nisam nikad pecao tom tehnikom, ali sam prekjuče osposobio dva lagana teleskopa sa mekim vrhovima uparenim sa laganim mašinicama, tankim najlonom, malim udicama i hranilicom. Njih sam juče na Dobrodolu koristio kao fider ili još preciznije kao piker štapove, dok sam dva Axum carpa koristio kao klasičnu dubinsku montažu sa hranilicom. Rezultat je bio 6 bodorki i belih (kilavo ali to jezero je siromašno ribom a i voda je još uvek hladna), 5 : 1 za laganu opremu. Nije baš reprezetativno poređenje ali mislim da će mi fider ribolov doneti puno zadovoljstva, baš na ovakvim terenima, na kojima najčešće i pecam. Da napomenem da sam jasno video po vrhu laganog štapa kada sam na udici imao i peša veličine palca.
Worm, zanima me koji formaksov štap koristiš, na kojim vodama pecaš sa njim i kakva su ti iskustva?
Vojkane, taj štap koji si ti naveo naš poznati fideraš Nenad Kostadinović spominje kao štap kojim on najčešće peca, od rekreativnog ribolova do takmičenja na kojim učestvuje i namenjen je baš za pecanje bele ribe i manjih šarana na stajaćim vodama i sporim rekama. Proguglaj ako već nisi, pa ćeš naći i tekst koji ti spominjem. Jedino ta cena mi malo jaka za prvi fider štap, mada tvoje su šuške. Ja toliko novca planiram da izdvojim maksimalno ali za fider komplet, štap i mašinicu. Bistro!

Poslednja izmena:
Ne znam tačno kako se zove jer mi je kući štap ali znam da je bio jeftin na nekoj akciji pa reko aj da uzmem i probam malo i eto zarazio se :osmeh: Planiram i ja da uzmem nešto kvalitetnije jer je ovo dosta krut štap ali opet za početak zadovoljava sve potrebe. Najviše sam sa njim pecao na jezercetu i ubijao se od sitnog šarana i lepih karaša. Ove godine sam prešao i na otvorenu vodu pa ćemo videti kako će se pokazati. Sve u svemu sve manje ostali pribor nosim na pecanje. Samo jedan fider i napecam se ko čovek

Kvalitetni fider stapovi su sa izmenjivim vrhovima, tj kada kupite stap uz njega dobijete i tubu sa 2-3 vrha koji se menjaju u zavisnosti od vode i ribe koju cete da pecate. Mislim da Formax story ima zanimljivu ponudu fider stapova. Treba pogledati u vise radnji, cene i kvalitet se razlikuju.

Mozda je Energo team Competition feeder 3.60m malo skuplja varijanta stapa ali posto ja nemam nekog iskustva po pitanju kvaliteta i primenljivosti pojedinih stapova,uvek mi je dragoceno iskustvo drugih ribolovaca.Recimo,na pocetku ribolova sam pecao sa direktasima koji su bili klasicni kinezi,onda sam poceo da kupujem i odredjene marke i videla se enormna razlika i u ulovu a i u ponasanju stapa i mom zadovoljstvu.Jeftino moze biti lose ali i ne mora da znaci.Ja vec imam neke masinice koje bi mogle da dodju na mesto fidera pa za pocetak necu to kupovati zato bih iu mogao malo vise da dam za stap.
Isao sam ovih dana po radnjama i kao i uvek svako svoje hvali,i to na noz maltene.Kod jednoga je energotim neprevazidjen za te pare,kod drugog SPRO kod treceg kaze uzmi bolje nesto provereno.Nisam vise pametan,izbor je preveliki.
Da kazem nesto o samoj tehnici:
Imao sam prilike da pecam sa tudjim priborom i odusevio se iako sam laik.
Poenta je u tome da se za pocetak plasiraju nekoliko hranilica,bez prikacenih udica,na daljinu po zelji i tacno na mestu gde se zeli pecanje.Prilikom padanja i prilikom odredjenih radnji kasnije hrana ispada iz hranilice i primamljuje ribu.Odmah potom se prikacuje udica i opet puna hranilica se plasira na mesto hranjenja.Daljina je 30-50m pa i do 100m cak.Fider stap je jako mekan stap i iskusnom pecarosu omogucuje veliku preciznost zabacaja i uvek bacanje u jednom mestu.Neko kaze da moze na 50m da baca sve u jednu kofu.Bilo bi idealno da se pogadja 1 metar kvadratni.U zavisnosti koja riba se peca menjaju se i vrhovi.Sto je riba sitnija vrh je tanji i obratno.Stap se postavljahorizontalno na 2 drzaca i pod uglom od 90 stepeni u odnosu na zabacaj.Riba se uocava tako sto se vrh stapa blago povija.Stap se podise i ne mora da se udara posebna kontra jer sama konstrukcija stapa to uradi.Stap je jako savitljiv i cini posebno zadovoljstvo pri pecanju cak i kad je mala riba u pitanju.Prenosi se na drsku velika neka magicna sila koja pecarosa prosto odusevljava.Za razliku od klasicne dubinke gde su stapovi motke i cesto se kida struna pri zabacaju jer mora biti tanka a stap je debeo.Za noc ima posebna pomagala i opet moze lepo da se peca i nocu.
Ako sam nesto pogresio ispravite me.

Mozda je Energo team Competition feeder 3.60m malo skuplja varijanta stapa ali posto ja nemam nekog iskustva po pitanju kvaliteta i primenljivosti pojedinih stapova,uvek mi je dragoceno iskustvo drugih ribolovaca.Recimo,na pocetku ribolova sam pecao sa direktasima koji su bili klasicni kinezi,onda sam poceo da kupujem i odredjene marke i videla se enormna razlika i u ulovu a i u ponasanju stapa i mom zadovoljstvu.Jeftino moze biti lose ali i ne mora da znaci.Ja vec imam neke masinice koje bi mogle da dodju na mesto fidera pa za pocetak necu to kupovati zato bih iu mogao malo vise da dam za stap.
Isao sam ovih dana po radnjama i kao i uvek svako svoje hvali,i to na noz maltene.Kod jednoga je energotim neprevazidjen za te pare,kod drugog SPRO kod treceg kaze uzmi bolje nesto provereno.Nisam vise pametan,izbor je preveliki.
Da kazem nesto o samoj tehnici:
Imao sam prilike da pecam sa tudjim priborom i odusevio se iako sam laik.
Poenta je u tome da se za pocetak plasiraju nekoliko hranilica,bez prikacenih udica,na daljinu po zelji i tacno na mestu gde se zeli pecanje.Prilikom padanja i prilikom odredjenih radnji kasnije hrana ispada iz hranilice i primamljuje ribu.Odmah potom se prikacuje udica i opet puna hranilica se plasira na mesto hranjenja.Daljina je 30-50m pa i do 100m cak.Fider stap je jako mekan stap i iskusnom pecarosu omogucuje veliku preciznost zabacaja i uvek bacanje u jednom mestu.Neko kaze da moze na 50m da baca sve u jednu kofu.Bilo bi idealno da se pogadja 1 metar kvadratni.U zavisnosti koja riba se peca menjaju se i vrhovi.Sto je riba sitnija vrh je tanji i obratno.Stap se postavljahorizontalno na 2 drzaca i pod uglom od 90 stepeni u odnosu na zabacaj.Riba se uocava tako sto se vrh stapa blago povija.Stap se podise i ne mora da se udara posebna kontra jer sama konstrukcija stapa to uradi.Stap je jako savitljiv i cini posebno zadovoljstvo pri pecanju cak i kad je mala riba u pitanju.Prenosi se na drsku velika neka magicna sila koja pecarosa prosto odusevljava.Za razliku od klasicne dubinke gde su stapovi motke i cesto se kida struna pri zabacaju jer mora biti tanka a stap je debeo.Za noc ima posebna pomagala i opet moze lepo da se peca i nocu.
Ako sam nesto pogresio ispravite me.

Ovako stvari stoje vezano za ove dubinke:

1. To za debljinu dubinke je diskutabilno, mogu biti debele a i ne moraju, zavisi od proizvođača a i kvaliteta tih štapova.
2. To dal su motke il nisu, to zavisi od same libraže štapova i akcije, tako da opet to može biti a i ne mora, zavisi od proizvođača i kvaliteta istih.
3. Ne znam koju strunu koristiš, ako je uopšte koristiš, ali mi to malo čudno da struna puca pri normalnom zabačaju (naravno ako nije istrunula). Pogotovo u fider tehnici, ne znam dal iko tu koristi strunu, ako i koristi mislim da nema šanse tu da pukne, čak i one jako tanke strune...

Postoji više vrsta dubinskog ribolova, a prema tome postoji i više vrsta štapova, kao i njihovih proizvođača, tako da se prema tome oni znatno razlikuju...

@Worm, kakvi su uslovi za pecanje, koliko se plaća i kako to sve ide? Mislim na Lagunu.

Nadam se da nisi imao nameru da vredjas.
Moja greska,napisao sam struna.Kod nas se tako kaze za bilo koju vrstu najlona a pletenice mislim da niko i ne koristi.Dakle mislim na najlon,monofil ili kako vec.Cesto ume da prilikom zabacivanja teze hranilice i velike pune hranilice,da posle 10-20 zabacaja valjda od trenja sta li vec,da pukne i ode sa sve hranilicom.Kod mene je osnovni najlon 0,20 energotim.Kruci stap to malo teze amortizuje.

@Worm, kakvi su uslovi za pecanje, koliko se plaća i kako to sve ide? Mislim na Lagunu.

Dnevna dozvola je 400 dinara. Šaran se sav vraća, karaši koliko god upecaš nosiš i mislim da možeš dve štuke ili dva smuđa na dozvolu da poneseš, naravno u meri. Šarana ima more, za fider je uživanje jer ima dosta sitnog.Da me ne shvatiš pogrešno ima i komada 10-15kg. Karači su svi preko 400g što sam ja imao prilike da upecam. Za ostalo ne znam jer nisam pecao niti video nekog da vadi štku ili smuđa. Jezero je fantastično uređeno i možeš doći u odelu jer je sve lepo izbetonirano i sređeno kao što se vidi na slikama. Postoji opcija i noćnog ribolova ali se za to mora najaviti da bi organizovali dežurstvo

Cesto ume da prilikom zabacivanja teze hranilice i velike pune hranilice,da posle 10-20 zabacaja valjda od trenja sta li vec,da pukne i ode sa sve hranilicom.Kod mene je osnovni najlon 0,20 energotim.Kruci stap to malo teze amortizuje.

Ako hoces da pecas sa tanjim najlonom a da zabacujes tezi teret uradi se sok (chok) predvez o kom sam pisao u ovoj temi pre desetak ili malo vise dana.

http://poljoinfo.com/showthread.php...oždanih-vijuga&p=774803&viewfull=1#post774803

- - - - - - - - - -

Obavestenje:

Medjunarodni sajam nautike, lova i ribolova-Beograd

Odrzace se 26.03-30.03 u hali 4 Beogradskog sajma.

Nadam se da nisi imao nameru da vredjas.

Ma kakvi druze, daleko bilo. Cisto onako dobronamerno sam napisao svoje misljenje. Ovde smo da se druzimo i razmenjujemo iskustva a ne da se vredjamo, bar ja to tako shvatam...

Sad postoje mnogo dobri najloni kojima u principu uopste i ne treba shok za vece tezine sistema i vece distance. Recimo XZoga Rubylon, relativno nov najlon na trzistu Srbije, Japanski je, i stvarno je fantastican. Takodje imas sad neki novi Owner-ov najlon, kazu da je isto dobar, a o njemu ti kolega worm moze nesto vise reci, on ga je pre neki dan pazario...

Nazad
Vrh