Izvinite sto sam vas malo zbunio
Micigen... pasulj cupan tek kraj avgusta, a cak i tada je bilo zelenih mahuna!
Jedva sam ljude nasao, svi su bili u duvanu... kod nas ga ima bas mnogo.
Samo troskovi cupanja su me kostali 75000din 3 dana x 10 ljudi + 350e kombajn
Evo komplet troskovnik na 2,5ha
Seme - 300kg 800e
Djubrivo NPK+KAN 850e
Sistem kpk (samo trake racunam, jer sam sistem namenski radio za orah) 30000m 1000e
Preparati 500e
Gorivo za sve radove u njivi 300e
Cupanje pasulja 600e
Vrsaj 350e
Kopanje 150e
Otrov za miseve 100e
Sve ukupno 4650e!
Naravno, nadje se tu jos sitnih troskova, a svoj rad i trud ne racunam. Recimo da sam volontirao
Sve oko njive sam radio potpuno sam, a dogodine planiram jos + 1ha
Bokibole... Slazem se sa tobom oko vecine stvari.
Setva jeste bila optimalna i namerno sam sejao tada, ali ko je mogao da racuna na kisni Juli i Avgust. Za proslu godinu, druga dekada Aprila je bilo pravo vreme. Ceo Maj je bio kisan i hladan, bez sunca.
KAN mi nije pravio problem u sistemu, jer sam napravio dosta cest filter u buretu, koji sam cesto cistio + filter na pumpi od 3". Vidi se na snimku...
Ove godine cu samo vodotopiva djubriva dodavati. Neverovatno je koliko pasulj dobro reguje na prihranu preko kpk! Zalijem ga preko noci i vec sutra njiva dobije potpuno drugu boju.
Zizak sam resio tabletama u skladistu i sigurno ga vise necu prskati na njivi, mada imao sam i napad grinje koja je donela mozaik virus, pa sam morao prskati i akaricidom.
Sto se tice herbicida, Pulsar odradio posao odlicno na pocetku. Na snimku se vidi da je njiva bila potpuno cista u Junu. Sirak je bio potpuno saniran, ali sredinom Jula kada je krenuo da izbija sa dubine iz rizoma, bilo je za nepoverovati.
Stajnjak hocu da razbacim, jer mi je humus na analizi pokazao 2,37
Azotno naravno ne, ali davao sam ga prvenstveno zbog Oraha kome ce itekako trebati kasnije. Slavol S sam mesao pred setvu pasulja.
KAN sam vise eksperimentalno rastvarao.
Secate li se vi da su proslu godinu najavljivali kao da ce biti dosta susna, odatle mi ideja da ja to sprecim navodnjavam. Kad ono svi poginusmo u vodu
Hvala na savetima, pozdrav