Pasulj

Ko doceka da prska pasulj u cvetanju, taj bolje da ga zaore. Ja sam prskao kada su pasulj i korovi bili u 2-3. troslici, a sve posle toga je kasno, jer mora se prskati na vreme. Rece negde neko... "Ukoliko vidis korov na njivi sa 100m, vec je kasno za prskanje." Kasnije se moze eventualno suzbijati sirak i boca na mestima, kao sto sam ja radio. Zaoran rizom sirka ume da krene iz zemlje i u junu. Naravno tada ce svaki preparat naneti stetu i kulturi. Ja sam kasnije na mestima prskao zaostali sirak i na tim mestima je pasulj losiji.

moj je isto slavonski zeleni i samo taj sijem......i kod mene isto ima cvjetova gore, a dole mahune pune.....neće dozrijevati jednako, dok prošle godine je sve bilo jednako.......mene isto zanima prinos, ja sam sve dobro oprskao i dobro je bilo, al sada počela na nekim mjestima trava.......i na par mjesta opet nikao sirak......strašno, al sada u cvatnji nebi htio ništa dirati......jedino što na par listova sam našao neke sitne crne bube, kao neke lisne uši.......neznam jel to netko nekad imao i s čim je prskao????

nisam primjetio da su napravile neke štete, pa neznam da li da prskam, ili ne.......bojim se otresti te gornje cvjetove, al nevolim što su gore.......

Da li je neko pokušavao da seje pasulj na 35cm izmedju redova, a da poveća razmak između zrna u redu? Voleo bih da se javi član geming i da postavi slike njegovog čarobnog pasulja u sistemu kap po kap :osmeh:

Poslednja izmena:
Ivane, ja sam imao napad grinje posle ovih poplava i kisa. Napadnuta mi je samo polovina njive, a grinje su jedva vidljive okom i nalaze se na nalicju liske. Napadaju mlade troliske, a list je bio vidljivo ostecen. Prskao sam sa Fobos-om, insekticid+akaricid i uspeo sam da suzbijem napad.
Prskaj ti te bube, jer mogu da ti donesu neku bolest u pasulj i sigurno da prave stetu. Odradis ujedno i zastitu od ziska, koji sad napada.
Cvetanje bi trebalo da je zavrseno, ali ako nije, sacekaj jos koji dan.

Hteo bi par saveta u vezi pasulja koji sam prvi put posejao ove godine, za sopstvene potrebe u basti gde mi je kukuruz da moze da puze, u pitanju je tetovac. Poceo je da cveta,a do sad ga ni jednom nisam prskao osim malo prihrane preko lista, i protiv plamenjace, od insekticida nisam nista koristio. Nisam video da ga napada nista, a sad je u fazi cvetanja, da li mogao da ga oprskam sa necim cisto zastite radi i sta preporucujete od insekticida.

Nemoj insekticide ako cveta. Primetio sam ljudi samo prskaju i kad treba i kad ne treba. Ako je zdrav zasto prskati?

Ivane, ja sam imao napad grinje posle ovih poplava i kisa. Napadnuta mi je samo polovina njive, a grinje su jedva vidljive okom i nalaze se na nalicju liske. Napadaju mlade troliske, a list je bio vidljivo ostecen. Prskao sam sa Fobos-om, insekticid+akaricid i uspeo sam da suzbijem napad.
Prskaj ti te bube, jer mogu da ti donesu neku bolest u pasulj i sigurno da prave stetu. Odradis ujedno i zastitu od ziska, koji sad napada.
Cvetanje bi trebalo da je zavrseno, ali ako nije, sacekaj jos koji dan.

malo sam tražio po slikama, radi se o nekoj crnoj bobovoj uši.......i sutra moram prskati sa boxer-om 200 SL......to sam samo vidio da napada neke vrste korova, i iscrpi ga, a to će napraviti i grahu, ako nebudem ih rješio, karenca je 14 dana......tako da boxer može proći, uf ove godine 100 problema sa grahom.....i to koje nisam nikada imao......

Ako je to ono sitno, crno..ima ga na stabljici od pasulja, mogu se primetiti i mravi koji nesto prikupljaju sa tih vaški..ja to resavam uspeđno Dimetogalom.

Znam te crne bube, vidjao sam ih da napadaju stir i bocu. Da i njih konacno nesto jede :) Kod mene pasulj nisu dirale.

Tako je..ima ih na poljskim travama, ali se presele i na pasulj, pa ga ometaju u razvoju.
Kod mene mravi naprave čitavu koloniju sa tunelima od zemlje,,..sve to uz stabljiku pasulja, jer ih privlači valjda neka kiselina koje te vaši reprodukuju.

da, i na travama sam ih susretao.....danas sam oprskao sa sredstvom DALI, ide 0,25-0,5l na hektar.......ja sam koristio 350ml, pa ću vidjeti rezultat, nema ih na cjeloj njivi, samo na djelovima, al opet sam sve morao proći sa prskalicom.....cijena ovog prskanja oko 40€

prekljuce sam prskao protiv plemenjace,dva reda su mi bila sumljiva.A danas kad sam obisao,kao da se prosirilo na sve redove.Moram napomenuti da je jutros padala kisa nekih sat vremena,pa je upeklo sunce....inace treci put tretiram protiv plemenjace.Prva dva puta ridomil,a sad antracol....
90% cvetnja je zavrseno,formirane su mahune po stablu koliko sam mogao da primetim od 10 do 15....

Malo se brecam zbog ove plemenjace,ne znam sta da radim,ne gine mi jos jedno tretiranje.....:sta:

milm kad si posejao pasulj? Možda mu se bliži kraj vegetacije pa počinje polako da žuti. Ipak je 4. jul, za 4 nedelje će se čupati.

@bokibole@zasejan 24.04.... bilo bi dobro da je kraj vegetacije,mislim da je plemenjaca

Moj se prošle godine krajem juna počeo žutiti posle tretmana Perfektionom (izgleda da mu nije prijao), i posle toga je sve ok bilo sa prinosom. Ja koliko znam njegova vegetacija je nekih 70 dana i bilo bi čudno da bude ekstra zelen i krajem jula. Možeš slikati jedan list pa da vidimo bolje šta je. Ima i kod mene plamenjače ali više neću da ulazim u njega. Prošle godine sam zbog bobove vaši oko 20. juna prskao, već je bio sklopio redove pošto sejem na 45cm i dobro sam ga izgazio. Mislim da je bila veća šteta nego korist od tog mog prskanja.

Poslednja izmena:
@bokibole......

uglavnom je ovakav,mada ima i jos "gorih"...ovo sto se malo beli po listu,to je antrakol....

Moj se prošle godine krajem juna počeo žutiti posle tretmana Perfektionom (izgleda da mu nije prijao), i posle toga je sve ok bilo sa prinosom. Ja koliko znam njegova vegetacija je nekih 70 dana i bilo bi čudno da bude ekstra zelen i krajem jula. Možeš slikati jedan list pa da vidimo bolje šta je. Ima i kod mene plamenjače ali više neću da ulazim u njega. Prošle godine sam zbog bobove vaši oko 20. juna prskao, već je bio sklopio redove pošto sejem na 45cm i dobro sam ga izgazio. Mislim da je bila veća šteta nego korist od tog mog prskanja.

znači i ti si imao taj problem......ja prvi puta ove godine

@milim: vidim da i ti prskaš s antrakolom, meni se najbolje pokazao.......

da li netko koristi sredstva da se mahuna, kada sazrije neraspada i nepuca, kod podsjecanja, kada se ostavi na njivi???? ta sredstva sam vidio da se koriste u soji, i uljanoj repici......

Posadio sam pasulj dvadeseticu 23 maja. Do sad sam prskao samo jednom protiv plamenjace i vasi. Mozda sam trebao vise zbog plamenjace, ali ne vidim da ima infekcije. Protiv trave nisam prskao jer ne volim. Kad treba da se prska protiv ziska i sa cim? I da li negde ima neki program zastite i prihrane za pasulj?

Žižak najbolje rešavati u skladištu, pisao sam o tome par strana unazad. Zaštita je isto napisana, a što se tiče prihrane sve zavisi da li si nešto davao pre setve od đubriva?

Nazad
Vrh