Pasulj

Evo i ja da predstavim svoju parcelu pasulja na 3.6ha
Posejan Sremac (zeleni) pocetkom maja i tretiran slavolom pred setvu.
Zatim prskanje korova u vise navrata (Pulsar, Kletoks, Galdenon)
Imao sam napad grinje posle onih kisa i odredjeno je prskanje (Fobos + Epin)
Zastita od bolesti i prihrana preko lista odradjena pre par dana (Foliogold + Signum+ Score)
Kultiviranje, zatim okopavanje i juce odradjena zastita od ziska.
Zalivan sistemom kap po kap (30km sistema) i dodat rastvoren KAN u sistem (30kg po ha)
U pasulj ulozeno oko 6000e i sada samo molim Boga da ne bude grada, jer njiva nije osigurana.
Zapravo radi se o vocnjaku oraha i pasulj mi je bio sporedna kultura.
Njiva se nalazi u Macvi.

img6021.jpg

img6020.jpg

img6026.jpg

img6032.jpg

img6042.jpg

img6048.jpg

a sa čime skidate pasulj sa njive,vidim usput kod nas da jos uvek rade ručno

Ja cu morati kombajnom... Ima kod mene covek mali kombajn sa prepravljenim resetkama i stavljenim nekim gumama :sta: Moze svaki kombajn da vrse, samo bude dosta loma zrna.
Na manjim povrsinama se radi rucno, bolje je.

Ja sam prosle godine rodjaku iz prikolice tovario u kombajn i bilo je loma mislim da je do sita bio problem jer sam ih previse zatvorio da bude cist pasulj,ove godine cu da vidim na mom pasulju nadam se da cu uspeti da ga podesim da se smanji lom pa neka i bude prljav.

Lakse ga je prebrati rucno ili kroz neko sito proterati, nego da sav bude izlomljen.

@Toki
Malo te ne razumem. Ulozio si 6k evra i nisi hteo da osiguras? Osiguranje bi bilo reda velicine 50e po hektaru...

@Toki
Malo te ne razumem. Ulozio si 6k evra i nisi hteo da osiguras? Osiguranje bi bilo reda velicine 50e po hektaru...

Ne razumem ni ja, sad je kasno. Iskreno, zaboravio sam bavljeci se drugim stvarima.
U veliki sam posao uleteo, a iznerviran time sto ni jedno osiguravajuce drustvo nije htelo da mi osigura sadnice oraha od izmrzavanja, ne osigurah ni pasulj...
Sta mu Bog da.

Lakse ga je prebrati rucno ili kroz neko sito proterati, nego da sav bude izlomljen.

@Toki
a ako imas 6 hektara kako onda?ko će to uspeti preko sita da protera,mozda moze na selektor?

a sa čime skidate pasulj sa njive,vidim usput kod nas da jos uvek rade ručno
Kod nas se čupa ručno i stavlja u redove a zatim dolazi čovek koji ima bubnjaru koja vrše pasulj i dobija se relativno čist posle toga na selektor i na kraju ručno prebiranje.
Kod mene inače dolazi sa bubnjarom član foruma Jaglica iz Kucure on ima tu bubnjaru
A da zaboravih inače posle te mašine nema loma zrna dakle pasulj je ceo

toki@ pohvale za parcelu nikada do sada nisam vidio da je netko toliko uložio u grah.Trošak od 6000e na grah ili i na orahe zajedno s grahom nisam skužio.

pasulj 6000e (3500e navodnjavanje) + orah + ograda... Znam samo da sam potrosio za godinu dana 15000e na toj njivi, e sad ako opali pasulj isplaticu sve ulozeno.
Treba preziveti jos mesec dana :)

Platio sam agronoma da se bavi hemijom, jer ja nisam bas iskusan sa tim.
Covek dodje, utvrdi problem i donese mi preparate. Zadovoljan sam njegovim uslugama, a rezultat se vidi.
Skoro svi preparati za soju, mogu i za pasulj osim ako nije napomenuto da ne moze.
Ja sam prskao tim svim tim i nista mu nije ::vadjenje_repe::

Ne odgovara pasulju ista hemija kao za soju. Na jednoj njivi imam i pasulj i soju. Prskao sam soju dinoks+promoni. Gde je vetar naneo na pasulj ostao je žut, nizak i nije posle toga rastao. Inače bilo je pola od preporučene doze za soju. Već ranije sam pisao u ovoj temi za pulsar i bentazone. Po meni samo motika. Izadje jeftinije na kraju.

ovo što član Toki radi, je prava proizvodnja, u konačnici me zanima prinos po jutru......i dobro je posijan

koja je vrsta graha kod tebe, Toki????

koliko vidim kod tokija je posejano na 70cm izmedju redova. Prava, ful proizvodnja, po meni prinos bi trebao biti oko 1200 kg/kj, voleo bi da toki javi koliki je bio prinos. Ne vidim gornje spratove mahuna koji su veoma bitni za visok prinos.

Zeleni je pasulj, sremac ili slavonski zeleni... Ima mahuna i u vrhu, ali tek su se formirale, pa se tesko vidi. Cak i danas sam primetio da ima jos cvetova. Oduzilo se cvetanje, a na donjim delovima biljke, pasulj skoro naliven. videcu koliko ce se odrzati, ali za sada nema nezametnutih cvetova. Odgovaralo mu je i ovo vlazno vreme, a i zalivam ga svaki drugi dan. Od 5 do 10 mahuna po biljci ima sada.

...i da od Pulsara pasulj jeste stao malo sa rastom, ali to je trajalo par dana i onda je krenuo lepo da raste. Mnogo korova je bilo i nije bilo sanse da se odradi motikom ili kulitivatorom (Sirak, Boca!)

Protiv korova se koristi Pulsar 0.2-0.3 lit/kj + bentazon 0.8 lit/kj, za uskolisne se koristi Fusilade 0.8lit/kj, ovo može i kasnije, rizik postoji samo da otpadnu cvetovi. To je preporuka nikog drugog nego stručnjaka sa instituta NS seme.

Nazad
Vrh