Pšenica 2025-2026

Eto ja u prethodnu nedelju krstio dete i svestenik nije hteo da naplati.

Kod mene u selu litija u cetvrtak, obidjemo celo selo.
Nikad dinar jedan nije naplacen!

Crkva pripada narodu a ne popovima!

Da ne bude da je post skroz van teme.

Pada sitna kisica, dace Bog da je sutra bude jos. Psenica ima dobar potencijal, narocito kasnije sorte.

Nesto me i ne zanima ali cisto da pitam za koliko novca dusu prodaje jer nikakva molitva paceniku ili bolesnom se ne naplacuje, a dobro znas da naplacuju sve.
Ako te ne zanima sta imas da pitas? Nismo ni pacenici ni bolesnici, drzimo do vere i obicaja i nista vise! Ovde bolje covek nista da ne pise i stavlja postove!

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Ja radim radi sebe i moje porodice i logicno je prodavati ono sto uzgajes kako bi zaradio i hranio porodicu i to nije greh, dok ti prevaranti (cast izuzecima) pored redovne plate koje imaju, trpaju u dzep sve sto vataju i ne biraju na koji nacin pa cak i na racun oskbrljenja vere i Boga!
Ne naplacuje se sluzba Bozija ili molitva za nekoga ili necega!
Eto Darko rece da njihov seoski pop nije naplatio krstenje ali ne rece sa koliko ga castio😳

Ja radim radi sebe i moje porodice i logicno je prodavati ono sto uzgajes kako bi zaradio i hranio porodicu i to nije greh, dok ti prevaranti (cast izuzecima) pored redovne plate koje imaju, trpaju u dzep sve sto vataju i ne biraju na koji nacin pa cak i na racun oskbrljenja vere i Boga!
Eto Darko rece da njihov seoski pop nije naplatio krstenje ali ne rece sa koliko ga castio😳
Što će reći da ako odeš da prodaš tu pšenicu po nekoj ceni, i kažu ti na otkupnom mestu platićemo ti dva dinara više od redovne cene, ti ćeš decidno to da dobiješ. Ako sam shvatio?

Čisto da znaš krštenje se ne naplaćuje jer je to čin uvođenja u veru a to što je neko počastio nekog to je dobra volja a i litije se ne naplaćuju jer je to u korist svog naroda i napretka zajednice.U crkvu kad odeš na službu i celivaš ikonu nisi dužan da stavljaš u tas ništa, isto i kad ti svete vodicu uoči Krsne slave, Uskrsa molitve za zdravlje,to je isključivo tvoja volja a što se tiče popova i njihovog rada, ponašanja to je njihova lična stvar kulture i za to služe namesnici kojima možeš da prijaviš nepravilnosti kao vernik a oni dalje sprovode kaznene mere samo što kod nas niko neće da se nikom zamera pa to nekad prolazi tako mada kakav smo narod takvi su nam i popovi a i društvo u celini.

Nije tema aliii..

Zanimljivo kod nas se naplacuje krstenje..

Pocetkom 2022 za cerku je bilo da kum plati taksu 3000 din a krstenje ja platio 6.000 din i castio jos 2000.
Sredinom 2023 za prvog sina se ne secam koliko su kumu trazili a ja nisam ni pitao koliko kosta dao sam 100e.
Pocetkom 2025 za drugog sina je kumu naplacena taksa 4000 a meni krstenje 10.000 i opet sam castio jos 2000.

Psenice su svakako lose, mora se odrzati tema u zivotu 😂

Kod nas je zadnjih godina 2000 svecenje vode za slavu/Uskrs a za kolac ne znam jer brat nosi kolac u crkvu dok ja secem pecenje ujutru..
Jeste tako ali kada se pojave dvojica, pop i pojac, onda je nezgodno da das samo jednu novcanicu onda ovaj drugi gleda, a ako das dve crvene ispadne malo, a dve po 2000 je mnogo....krstenja kod nas 'koliko das ali daju od 50 ili 100e' eto dogovora.....uvek su me stresirale te situacije stalno sam mislio da ne dam malo a onda cesto odem u drugu krajnost

А ви не дајте ни динара и то је то!Шта тужиће вас поп😄Ал савест дрма јбг...сви идемо старији.Атеистичко комунистичко демократско друштво смо ми данас.Извињавам се мод

Jel sveštenik kaže tu cenu od 2000 din ili sami date?

Kod nas sveštenik uvek kaže koliko ste u mogućnosti toliko dajte. Ima ljudi koji nikad ne daju, ali sveštenik i dalje odlazi kod njih da sveti vodicu bez obzira na to.
Na cenu se uglavnom žale oni koji imaju, i za dan popiju pred prodavnicom onoliko koliko svešteniku daju za svećenje vodice.

Novac koji date svešteniku za svećenje vodice, deo od tog novca ide svešteniku, deo ide za crkvu, deo ide za eparhiju, itd.

Što se tiče žalbe, svaka žalba koja se podnese na paroha zavodi se kod arhijerejskog namesnika u vašoj crkvenoj opštini, paroh daje pisanu izjavu, i ako se ne reši u namesništvu, onda ide dalje na episkopiju.

Код нас се даје ко колико може, ако ће неко да да за освећење водице 100е нек да ја дам 10е и мислим да је то сасвим ОК. Код мене у улици у једном дану за славу Светог Јована обиђе 10 кућа. Нек свако да 10е мало ли је то је само чин добре воље даривања. Некада су се давале кокошке, јаја, сланине, шунка, кобасице и били су задовољни. Поклону се у зубе не гледа.

Kod nas kazu 2000, ali verujem da ne naplacuju svima odnosno da ne kazu cenu tamo gde vide da ljudi nemaju..

Meni nije problem da dam ali ima ljudi kojima je svaki dinar bitan.. Ja ne idem tako cesto u crkvu ali kad god odem ostavim u kutiji pored ikone 2000, dok imam zdravlja i mogu da radim da zaradim to mi nije nikakav problem..

Sad se setih krajem prosle godine smo svestali novu kucu za roditelje, 8000 din je kostalo a dao sam 10.000.

Sve u svemu, imamo 2 svestenika u selu i obojica su na mestu. @Darko Dren poznaje jednog od njih. Nema nikakvog raskosa, voze automobile od par hiljada evra i sa 1.0 motorima rekao bih, jedan neki mali fijat a drugi ne znam koji je.. Crkva i okolina je sredjena, nemam im sta zameriti..

i tako jecam,psenica,zob cenovno padaju dok se priblizavamo zetvi koja ce po svemu sudeci biti debakl ako se gleda petogodisnji prosek

Nazad
Vrh