Pšenica 2025-2026

Ove godine nicim drugim ni nije moglo da se sprema osim sa tanjiracom i to sto plice. Vec na dubini vecoj od 10 cm su bile strasne grudve tvrde kao kamen i suve kao barut. To malo zemlje, koja je bila koliko toliko pogodna za obradu, je trebalo spremiti a da se ne udavis u prasini.
U vecini slucaja sojiste je spremljeno jedan prohod tanjiraca i jedan setvospremac, a kukuruziste 2-3x kratka tanjiraca. Lepo je to za sad sve poniklo i krenulo da se bokori. Toplo i suvo vreme ce samo ubrzati taj proces. Prva prihrana ce brzo. Valja iskoristiti to malo vlage sto ima tokom zime za sto bolji raspored azota po profilu.

Poslednja izmena:
b07cc557214a416928fec9ce747af999.jpg
230d6bfec48205144609eeeed53c3483.jpg

Ove godine nicim drugim ni nije moglo da se sprema osim sa tanjiracom i to sto plice. Vec na dubini vecoj od 10 cm su bile strasne grudve tvrde kao kamen i suve kao barut. To malo zemlje, koja je bila koliko toliko pogodna za obradu, je trebalo spremiti a da se ne udavis u prasini.
U vecini slucaja sojiste je spremljeno jedan prohod tanjiraca i jedan setvospremac, a kukuruziste 2-3x kratka tanjiraca. Lepo je to za sad sve poniklo i krenulo da se bokori. Toplo i suvo vreme ce samo ubrzati taj proces. Prva prihrana ce brzo. Valja iskoristiti to malo vlage sto ima tokom zime za sto bolji raspored azota po profilu.
Kako bre vec prva prihvara, pa tek se posejalo pre dve-tri nedelje :O

Meni je u planu prva prihrana u januaru, a to je blizu. Moze biti da ce biti pocetak januara, a moze biti i kraj januara. Sve zavisi od vremenskih uslova, da li ce biti mraza ozbiljnog, ili mozda snega (mada je to tesko ostvarljivo). Uvek mi se bolje pokazala rana prihrana ureom i to sa najmanje 70% ukupnog azota nego zakasnela duga prihrana u aprilu. Zato smo i presli na sorte krace vegetacije kojima je bitno da sto pre krenu u punu vegetaciju, a da bi to ostvarili potrebna im je hrana. Ja vise ne verujem u zime kao sto su bile pre 50 godina. Sad je neko novo vreme, nova pravila, novi uslovi.

Nazad
Vrh