Pšenica 2025-2026

Predao letos 31.696 kg pšenice sa 3,2 ha. Želje radi uzmemo uzorak u kesI i odnesemo na drugo otkupno mesto u istom selu ali ovaj ima i mlin a i novi aparat koji vrši i analizu proteina. Analiza rekla 13,9 Čujem da se žalio da je većina pšenice koju su doterali paori u žetvi bila 10,5 - 11,5 proteini.
Navratim ja pre neki dan da pitam koja je cena i kaže mi žena iz obračunskog, gazda je bio odsutan, da je 20 dinara. Na pitanje jel svu pšenicu plaća toliko ili ima razlike u kvalitetu, kaže da je sve ista cena.
Toliko o tome.

vidi ovde znam otkupna mesta i ljude koji su isto to radili

malo sam i reako 20vagona al nema veze

ljudi se na kraju uzjebali odneli na drugo otkupno mesto,doduse ako ne lazu i ja lazem vas,nesto su morali i da doplate cak
a postotak koji je uzet je vise nego lud

kazem sad 10vagona forzovali(selektirali)ako ne i vise ide a gde je jos kupovina istoga

sta ce to biti neznam

sa gebijem ne radim neznam sad koje godine kad mi na lg pasu jecmu bio 49hl
predam tamo da resim dug
odnesem uzorak na drugo mesto 58hl

Samo stocnu treba sejati i to onu koja radja najvise.
Otkupljivaci i preradjivaci nas smatraju za stoku, pa zasto im onda ne bi dali takav proizvod.
I onako se prica da psenica nikom ne treba, a ni kukuruz, soja, jecam...
Sto je onda uopste i bitno sta sejemo :rolleyes:
i ta 'stočna' može da ima protein jako dobar. Evo ove godine sam prisustvovao u skidanju ogleda u Međimurju na drugom kraju HR kod jednog kolege, uspio je protein Sofrua podignuti drastično, za kojeg svi znamo da je sorta za visoke prinose a niske proteine (10-11 tj većinom 4.klasa), on je Sofru imao protein 15.9 i prinos 11,6 t/ha (Hl 84-92) što kod nas spada u premium klasu. Ja sam mislio da sam ove godine konačno prešao sa Sofru protein iznad 14 al nisam, kolega je malo pobrkao, tj krivo me je razumio, mislio je da skida Sofru al skidao je jednu drugu brkulju. Tako da kod mene za Sofru ima još poboljšanja što se tiče proteina, za sad najveće što sam imao je 13.9.

Ponuda postoji da se seje na bazi proteina.
Naprimer Ikona je znala da dodje i do 18% proteina i takva se placala 35-37 din/ kg
Ali jedva dobaci do 6t/ha i seje se 300kg/ha

Ponuda postoji da se seje na bazi proteina.
Naprimer Ikona je znala da dodje i do 18% proteina i takva se placala 35-37 din/ kg
Ali jedva dobaci do 6t/ha i seje se 300kg/ha
Jos kada bi imao gde da je prodam po toj ceni, nemam puno oko 2,5 vagona, a sto se prinosa tice bas tako od 4,5-6t/h max. Trenutno je prodajem po 25din

Kod nas DPS Klas drugu godinu za redom plaća po proteinu

Preko 14% % protena ide u ekstr klasu cena ove godine 23, 5 din
13-14% proteina I klasa cena 22 din
12-13 proteina II klasa 21,5 din
11-12% proteina III klasa 21 din
Ispod 11% proteina - stočna 20 din
Mislim da su te cene bile odmah posle žetve
Prošle godine bila katastrofa većina otišla u stočnu slab protein ,mada je hektolital bio preko 80
Ove godine je već bilo dosta kvlitetnijih pšenica

Nazad
Vrh