Pšenica 2024-2025

Kod nas se hvale sa 6+ t po jutru. Cak i blizu 7. Kako ne poverovati 😁

Nije nemoguće, ima lokaliteta gde prinos odvaljuje.Neki dosadašnji prosek što smo radili je između 3.5-4 t/k.j.
Naše još nismo zakosili, zrno nije suvo pa ćemo videti šta će vaga reći.

Ja sam završio žetvu pšenice ptrekjuče. Sorta je AVENJU, vlaga u proseku 10%, hektolitar u proseku 74, proteini u proseku 12, primesa praktično i nema ali zato je bilo sitnog zrna u proseku 4%, prinos 4200 kg/kj [7350kg/ha].
Setva 19.10.2024. Seme tavankut. Norma setve 143kg/kj. Pre setve bačeno 110 kg/kj MAP i 110kg/kj UREA.
Prkskanje herbicidom izostavljeno pošto sam zakasnio, pšenica je inače bila bez korova.
Prskanje fungicidom jednom AMISTAR+PRIME 30. 04, 2025. Tom prilikom je dodat i insekticid LAIDIR.
U principu sam zadovoljan prinosom.

Juče počela žetva pšenice,Avenue,vlaga 11%,hektolitar 80,prinos oko 8t/ha.Sejana pšenica na pšenicu,bačeno 250kg/ha 3x15 NPK i u proleće 250kg/ha KAN.Jedno prskanje od trave i bolesti.Sledeće nedelje radimo ostale sorte koje bolje izgledaju.
7b813b94d4f3f34cd3c4e0a3269f0295.jpg
b41adae07cb800ddd58e1b320f125cf4.jpg

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

@emigrant koja je procedura kada spremate posle psenice za psenicu ponovo? oranje, tanjiranje, paljenje zbog bauljara? jednom sam to probao, mislim na psenica na psenicu i imao sam do kosmija sitnih ostecenja od njega

@emigrant koja je procedura kada spremate posle psenice za psenicu ponovo? oranje, tanjiranje, paljenje zbog bauljara? jednom sam to probao, mislim na psenica na psenicu i imao sam do kosmija sitnih ostecenja od njega
Probano ranijih godina tanjiranje i nije se pokazalo dobro.Sada isključivo oranje staništa i priprema za ponovnu setvu pšenice.Sejem isključivo dve godine pšenicu na nekoj parceli i nakon toga menjam kulturu.Nakon što se druge godine skine pšenica ostavim strnjište i nakon toga početkom avgusta se totališe.

Spašena pšenica u zadnji čas pred oluju i led. Hvala kolegi @Opg Hobi što je uskočio u pomoć jučer navečer kad je išao kući tak da prinose može i on sam potvrdit a i na upozorenje o nevremenu! Da nije bilo njega skinuli bi možda samo trećinu, još nismo ni žurili kad nisu najavljivali nikakvu kišu kad ono oluja iz ničeg došla. I hvala mu još jednom ovako javno i da napomena, da se ne zabune iskipat prikolice kod sebe :)
Sjetva od 10.10 do 18.10 na oranje direkt sa kombinacijom roto+sijačica (ujedno to što je posijano 10. i 11.10 najbolje curilo, čak 10-15m više naspram zadnjeg dana, u pitanju Sofru, 18.10 posijao još 1jutro neplanirano pokraj dijela di sam sijao 10.10...i tu je razlika bilo 1520kg više u korist ranije sjetve)
Norma sjetve: od 140 do 180 kg/ha kako koja sorta i njiva
Predusjev: 90% sojište i jedno je žito na žito (tu je bilo 59m/j)
140 kg/ha nula zaorano
Prihrana rasipačem (5x)= 135kg/ha urea + 125 kg/ha KAN
Bez herbicida 80% (osim na gruberiranom ogledu i jednoj njivi koju radim od 2022), 2 fungicidne zaštite (na pola samo jedna tj zaštita klasa)
Folijarno: 5x (100kg/ha urea)

Sofru prosjek:
Proteini od 13.6 do 14.1
Hl: 81-87
Vl (od 9.5% do 14-15% ta zadnja noćna tura)
Prosjek 67m/j

Graindor prosjek:
Proteini od 14.4 - 15.5 (jedna tura od Hobija čak 16.3)
Hl: 84-86
Vl (11 do 14%)
Prosjek 63 m/j

Ogled Sofru-Passion
Sofru 13.7 protein, HL 86 Vl 9,7%, Prinos 68m
Passion, prinos 52m, VL 14.8%...ostalo ne znam, ta vrećica s uzorkom je ostala kod Hobija al Hl teško iznad 75 po izgledu zrna i svemu, uništila ga je visoka temperatura zadnjih dana jer je dosta kasnija od ostalih...kao i Falado, sorta za uvjete gdje je moguće dugo nalijevanje zrna (temp ispod 30)
Ogled Gruber-Plug
Odmah da kažem NEREALAN! jer je na gruberiranom uslijed suše vlaga bila jako neujednačena u sjetvenom sloju, pa je nešto poniknulo pa se klica osušila, nešto nije ni poniklo do 15.12, čak i u ovoj 2025 godini je bilo nicanja tak da loš sklop i neujednačeno nicanje dovelo do 'lošog prinosa' Al da je taj period bez kiše jesenas potrajao još 5-6dana isto bi se dogodilo i na oranom i teško da bi prebacio 50m! To se baš vidilo iz zadnjeg roka sjetve na oranom gdje je prinos bio dosta slabiji zbog lošijeg sklopa i slabijeg početnog rasta
Gruber: prinos 45m/j
Plug: 63m/j
Sofru oboje
------
PROSJEK:
65 m/j
2/3 1. klasa i 1/3 premium klasa

Spašena pšenica u zadnji čas pred oluju i led. Hvala kolegi @Opg Hobi što je uskočio u pomoć jučer navečer kad je išao kući tak da prinose može i on sam potvrdit a i na upozorenje o nevremenu! Da nije bilo njega skinuli bi možda samo trećinu, još nismo ni žurili kad nisu najavljivali nikakvu kišu kad ono oluja iz ničeg došla. I hvala mu još jednom ovako javno i da napomena, da se ne zabune iskipat prikolice kod sebe :)
Sjetva od 10.10 do 18.10 na oranje direkt sa kombinacijom roto+sijačica (ujedno to što je posijano 10. i 11.10 najbolje curilo, čak 10-15m više naspram zadnjeg dana, u pitanju Sofru, 18.10 posijao još 1jutro neplanirano pokraj dijela di sam sijao 10.10...i tu je razlika bilo 1520kg više u korist ranije sjetve)
Norma sjetve: od 140 do 180 kg/ha kako koja sorta i njiva
Predusjev: 90% sojište i jedno je žito na žito (tu je bilo 59m/j)
140 kg/ha nula zaorano
Prihrana rasipačem (5x)= 135kg/ha urea + 125 kg/ha KAN
Bez herbicida 80% (osim na gruberiranom ogledu i jednoj njivi koju radim od 2022), 2 fungicidne zaštite (na pola samo jedna tj zaštita klasa)
Folijarno: 5x (100kg/ha urea)

Sofru prosjek:
Proteini od 13.6 do 14.1
Hl: 81-87
Vl (od 9.5% do 14-15% ta zadnja noćna tura)
Prosjek 67m/j

Graindor prosjek:
Proteini od 14.4 - 15.5 (jedna tura od Hobija čak 16.3)
Hl: 84-86
Vl (11 do 14%)
Prosjek 63 m/j

Ogled Sofru-Passion
Sofru 13.7 protein, HL 86 Vl 9,7%, Prinos 68m
Passion, prinos 52m, VL 14.8%...ostalo ne znam, ta vrećica s uzorkom je ostala kod Hobija al Hl teško iznad 75 po izgledu zrna i svemu, uništila ga je visoka temperatura zadnjih dana jer je dosta kasnija od ostalih...kao i Falado, sorta za uvjete gdje je moguće dugo nalijevanje zrna (temp ispod 30)
Ogled Gruber-Plug
Odmah da kažem NEREALAN! jer je na gruberiranom uslijed suše vlaga bila jako neujednačena u sjetvenom sloju, pa je nešto poniknulo pa se klica osušila, nešto nije ni poniklo do 15.12, čak i u ovoj 2025 godini je bilo nicanja tak da loš sklop i neujednačeno nicanje dovelo do 'lošog prinosa' Al da je taj period bez kiše jesenas potrajao još 5-6dana isto bi se dogodilo i na oranom i teško da bi prebacio 50m! To se baš vidilo iz zadnjeg roka sjetve na oranom gdje je prinos bio dosta slabiji zbog lošijeg sklopa i slabijeg početnog rasta
Gruber: prinos 45m/j
Plug: 63m/j
Sofru oboje
------
PROSJEK:
65 m/j
2/3 1. klasa i 1/3 premium klasa
Svaka čast kolega,sve pohvale i za prinos i za tehnologiju proizvodnje.Moram priznati da je i meni bilo malo čudno onaj sistem prihranjivanja često i po manje količine al eto...čovek uči dok je živ i na kraju umre glup.Još jednom svaka čast ;) Svaka pohvalu i za kolegu,jer malo je takvih koji će uskočiti i pomoći ;)

ja i radnik smo jos pod nevericom.lepota kad se znanje i pamet prenesu u rezultate
da nadopunjem uzorke od Pajdasa za sortu pasion vlaga 15.8 hl 73 i proteini 11.9. ovde u okolici nas tesko da ce netko ovaj proseknadmasit ove godine.preko puta pajdaseve njive skidao mom susedu dobrom domacinu 44m na jutru.prebacio se kod pajdasa na 2j i prinos od 71m po jutru na tom komadu.sto kaze kolega Pajdas tu vece nakon sto smo zavrsili pa seli da pojedemo i nazdravimo treba se prilagodavat vremenu ne vredi sedit i kukat.prinos je predobar s obzirom na susu i nedostatak padalina.njihov kraj je mislim na 200l, moj 300 a u Sotinu i blizu 450l ove godine i ne verujem da cu imat prosek psenice 45m/j.ak bude 40m/j bit cu prezadovoljan.zasad ovo sto je bilo zrelo nekih 20ha sto sam zakosio prosek ispada 38m jutro a bilo je kod mene parcela od 25m do 45m po jutru.pasion je kod mene bas podbacio, zasad kod mene on najlosiji

Nazad
Vrh