Pšenica 2023-2024.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Preporuka za Avenue je 450 klijalih sjemenki na ha, što je 180 do 200 kg hektar. To je mjera za 100 % klijanje sjemena, dovoljno vlage, sitna priprema, optimalan rok sjetve i da ni jedna sjemeka nije na površini. Prije dvije godine sam vidio na nekim mjestima gdje je bila malo lošija priprema da je bilo malo lošije nicanje. Pošto na vreći obično piše klijavost oko 95%, a uz to nešto se sjemena sjetvom ne pokrije zemljom, ja sijem 220 do 230 kg/ha. Prinosi u normalnim godinama su 8 do 9.5 t hektar. Ove godine je priprema malo grublja i nema kiše, moglo bi biti šarenog nicanja.

Ja sam pre par godina počeo setvu i posejao par kj sa po 90kg semena po jutru, dok nisam skontao da malo sejem. Posle povećao normu na preko 120kg/kj. To gde je bilo ređe posejano više je nacurelo u žetvi. Bolje se pšenica izbokorila i vidno veći klasovi su bili.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Zna da. Po njihovoj preporuci 450 sjemenki, odnosno 250-270 kg/ha kako piše na njihovoj stranici. Tako je i posijano. Nisam još dorastao toliko da ih idem zbilja brojati, ja ću se ipak još držati kilograma, a rezultati su zadovoljavajući...
Nije teško izbrojati, samo treba volja.

Nije tu problem samo koliko je rodilo kilograma, problem je u svim ostalim parametrima koje 99% ne meri (recimo patogeni kojih ima više u pregustoj setvi).

Juče završena žetva. Na jednoj njivi otišlo oko 235 kila Askone, a na drugoj oko 250 kg Asteriona. Malo usfalilo Asteriona pa morao dodati KWS Marvel, toga jedino bilo u najbližoj apoteci. Ovaj Marvel mu dođe kao oprašivač.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh