Pšenica 2023-2024.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sipam u sejalicu uglavnom sa plastičnom lopatom za sneg,lakše nego kantama...
Džakove više ne bih koristio ako mogu da biram...

Ja i otac smo jupolkama, privezem sejalicu prikolici, imam stepenicu, sa dvije jupolke, dok jednu zagrabi ja drugu sipam, 200-250 kg ne znam jel 5 minuta traje.
Ma i ja tako radim. Jos ima 15 kanti koje napunim dok on seje. I kad stane napunim je za minut dva ne mora ni da izlazi iz traktora. To nije problem. Nego mi juce zapale neke vrece sa malim otvorom u koji moze da udje samo kanta od 3 litre. A mora da se vrate vrece pa nisam smeo da ih secem.
Popizdeo sam. Ljudi napravili te jambo vrece da ide brze, da se napuni jedan cas a ja se ebavam i sipam po 2 kile zita. Mislim nije mi problem posao nego bre to vredja inteligenciju. Da sam kod nekog radio za kes i da mi kaze to da radim okreno bi se i otiso kuci.

Poslednja izmena:
Gotova setva. Od ove godine u sejalicu sipamo direktno iz dzambo vrece, staje cela. Kad sam se samo setio kako je bilo prosle godine kada smo cerka i ja punili jupolkama najezio sam se.
Haha tek bi ze jezio da si te jupolke morao da punis manjom od 3 l u koju stane 2 kg zita.😀
Ko da ti neko da 60l nafte i supenu kasiku da sipas u rezervoar.

Haha tek bi ze jezio da si te jupolke morao da punis manjom od 3 l u koju stane 2 kg zita.
Ko da ti neko da 60l nafte i supenu kasiku da sipas u rezervoar.

Tako je kod mene ove godine ispalo haha jer sam zabunom kolegi prodao sjeme u dzambo vreci s velikim otvorom (bez problema s kantom jupola grabis kroz gornji otvor) a meni ostala ova s malim otvorom a nisam ju htio rezati, al dobro kad naspem 250kg u sijacicu to imam skoro za 2ha pa dok posijem odmorim se do sljedeceg punjenja, jos kratke oranice a i vozim sporije dok sijem, 5-5,5 km/h

Sent from my iPhone using Tapatalk

Tako je kod mene ove godine ispalo haha jer sam zabunom kolegi prodao sjeme u dzambo vreci s velikim otvorom (bez problema s kantom jupola grabis kroz gornji otvor) a meni ostala ova s malim otvorom a nisam ju htio rezati, al dobro kad naspem 250kg u sijacicu to imam skoro za 2ha pa dok posijem odmorim se do sljedeceg punjenja, jos kratke oranice a i vozim sporije dok sijem, 5-5,5 km/h

Sent from my iPhone using Tapatalk
Половна џамбо врећа је 5е и то у стању као нова. Не би се зезао ради 5е,била би исјечена исте секунде.

Половна џамбо врећа је 5е и то у стању као нова. Не би се зезао ради 5е,била би исјечена исте секунде.
Sad imam taj 'luksuz' da ne moram vise zuriti i letiti dok traje sjetva :)
S 9-12 prohoda na 2 prohoda pa sad imam viska vremena da se zajj s kanticama od 2-3kg 😂

Paraćinac ,Probaj Ćale u prikolicu ti na stepenicu na mašinu i uzmi jedne merdevine da imaš oslonac na drugoj nozi.
Na šiber spuštaš dole pa dižeš gore,najgora opcija za leđa i ruke.
Mi tovarima u male prikolice 5 t.Ja se namestim na mašinu oslonac na merdevinu Crni samo prebacuje imamo 3 min.Jedan dan je Crni izdao pa sam sam vukao prikolice u rikverc .Otelio se ko konj dok sam punio preko stranice,ppenicu još nekako ali veštak ubi Bože.

Danas završena setva,Apilko,Avenu,Basmati po 25 kj,Sofru oko 5 kj.
Ni kj njihovog semena,koja se pokaže najbolje što se tiče poleganja,bolesti ostaje za dalje ostale 3 idu u rashod.
Od sledeće g jedna godina jedna sorta.
Sve zaštićeni Defenderom i Gaučom,
Oko 7-8 kj u oranom ostalo u tanjiranom.
Orano je uglavnom gde je oredusev pšenica.Đubrivo 100-120kg kako koja parcela NP 20-20.

Ma i ja tako radim. Jos ima 15 kanti koje napunim dok on seje. I kad stane napunim je za minut dva ne mora ni da izlazi iz traktora. To nije problem. Nego mi juce zapale neke vrece sa malim otvorom u koji moze da udje samo kanta od 3 litre. A mora da se vrate vrece pa nisam smeo da ih secem.
Popizdeo sam. Ljudi napravili te jambo vrece da ide brze, da se napuni jedan cas a ja se ebavam i sipam po 2 kile zita. Mislim nije mi problem posao nego bre to vredja inteligenciju. Da sam kod nekog radio za kes i da mi kaze to da radim okreno bi se i otiso kuci.
Prosle godine kupio nove jambo vrece , na oba kraja kobasice , 4 usice za kopcanje i na vreci pise 1200kg

Mom ćaletu rekli 5000 vreća ako iseče. Ja isprva mislio zajebeancija (pošto mu neki kao ortak radi to, nebitno) još mu kažem kolko vreće koštaju on i dalje misli da nije zajebancija. Znam šta sigurno nija zejbancija. To da sam ja ovo radio ove godine i nikad više!!!
Kažu ljudi "šta ti teško , mala kantica". Sa džakovim od 50 kg nikad me ledja nisu ni približno bolela ko sa ovom 3l kanticom.
Nije ni bitno, ebeš ledja imaš druga :ROFLMAO: nego bre emotvni bol ne mogu da podnesem.

Mi takođe Jupol kantom(ako niste znali Jupol je najveći proizvođač kanti za unošenje ogreva u kuću :D ) i plastičnom lopatom za čišćenje snega, parkira se tik uz sejalicu i čas posla izlopata iz prikolice u koš za seme.

Ja namestio od cevi za odvod fi160 i lima namestio kao levak i samo lopatom sipa u levak a kroz cev ide u sejalicu za 3min puna oko 700kg još ako nema dovoljan pad malo podignemo sanduk kipom i ide kao podmazano.

Danas završena setva,Apilko,Avenu,Basmati po 25 kj,Sofru oko 5 kj.
Ni kj njihovog semena,koja se pokaže najbolje što se tiče poleganja,bolesti ostaje za dalje ostale 3 idu u rashod.
Od sledeće g jedna godina jedna sorta.
Sve zaštićeni Defenderom i Gaučom,
Oko 7-8 kj u oranom ostalo u tanjiranom.
Orano je uglavnom gde je oredusev pšenica.Đubrivo 100-120kg kako koja parcela NP 20-20.
Za setvu sledece godine ostavis opet tvoje seme?

Ne moraš puniti pune džambo vreće, mislim zbog zapremine sejalice. Ja lično ne volim da je praznim do kraja.
Da li se varam ili si ti pominjao neko prihranjivanje u novembru? Cini mi se da su bile neke dve varijante, predsetveno bacanje vestaka ili u novembru ali ne nalazim sad post u temi..
Pitam jer sam dobar deo psenice posejao bez ikakvog djubriva jer iz PSS nisu mogli da povade uzorke zemlje na vreme pa razmisljam da li sad nekako kad dobijem rezultate na osnovu njih da dodam nesto odozgo ili ne...

16.10 setva, izaslo 95%
28941576419afc5a83d23f57137f3746.jpg
0df98eacf4e50e511799e457394de5eb.jpg

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Da li se varam ili si ti pominjao neko prihranjivanje u novembru? Cini mi se da su bile neke dve varijante, predsetveno bacanje vestaka ili u novembru ali ne nalazim sad post u temi..
Pitam jer sam dobar deo psenice posejao bez ikakvog djubriva jer iz PSS nisu mogli da povade uzorke zemlje na vreme pa razmisljam da li sad nekako kad dobijem rezultate na osnovu njih da dodam nesto odozgo ili ne...
Može da se razbaci UREA predsetveno 50 kg/kj ili čak i u decembru. Drugi deo 100kg/kj januar-februar. Eventualna korekcija u aprilu.
To je naslepo, bez analize. Što naravno ne preporučujem.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh