Pšenica 2023-2024.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel zna neko da mi kaze Imt sejalica na koliko da je namestim da mi seje oko 150kg/kj? Prvi put sejem sa imt

Miševa u ataru kao nikad do sad. Prošla kratka tanjiraca danas a evo sad već rupa na sve strane, miševi spartaju ispred točkova samo tako. Valjak ih odma dočekiva.

Dorada Banat seme kws je katastrofa zrno duplo manje od našeg modern. A razlika se vidi kad rukom uzmeš seme izmešaš jedno i drugo ovo naše ofarba prste a ono samo isprlja.
aa901f2d942d05888fced458fe3dd2d6.jpg

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Oni su kao od gume,sumnjam da ih valjak ubije,sem ako ih ne predje preko glave.Racunaj 80% tih miseva sto je presao valjak je prezivelo xd.
Ja cu najverovatnije trovati miseve za koji dan,necu cekati da nikne psenica,ima puno rupa,bar nesto da pokrijem sada pre nicanja.

jel se desava i vama koji sejete Apilco da vam sejalica varira sa kilazom?
Ja imam sejalicu Agro-Masz od 3,5m, i nastelovali smo sejalicu pre nego sto amo krenuli na 140kg/kj sejali ceo dan i sutradan ujutru ajde da proverimo koliko kg seje po kj, kad ono smo izmerili 181kg/kj posizio sam😡

@Pajdaš koja sita koristiš i koji motor ti pokreće? Imam sličan trijer pa da uporedim.
auf sita ne bih znao točno, al dobio sam uz taj trijer sita za zitarice i jedna za soju, a kasnije sam jos bio dao napraviti za grah (zeleni)
motor sam prebacio sa levatora za kukuruz, trofazni..mislim 2,5 kW

I mi imamo sličan ovom selektor, trijer, i moraću ga opet osposobiti jer nisam zadovoljan kako nam je očistio i ofarbao seme čovek koji se s tim bavi.
@Pajdaš , iz kog dela uzimaš seme za tretiranje tj sejanje. Koliko se sećam čisto i čitavo zrno ispada na kraju tog cilindra ali i jedan otvor ranije. Ispravi me ako grešim.
a meni je bitnije da dobijem jednoliko i krupnije zrno, da izbaci ona smežurana, malo manje to farbanje haha
A i gle, ti koji se s tim bave rade na količinu, pa nikad to nece biti kao kad ti sebi sam....

a zavisi kako ga podesis, do sorte, godine itd, imas one dvije rucice na zadnjem dijelu za otvaranje/zatvaranje
npr kod mene najkrupnije ispada na prve dvije, treci otvor ispada sitno a na zadnjem dijelu prasina, lom, sjeme korova itd

dobar je, radi odlično posao vec skoro 15g, plaćen nekih 70e, samo po meni bi bilo jos bolje da je taj cilindar/valjak duzi jos za 1mj i da je 'malo' tiši u radu hahah
imali smo u planu kupiti onaj sa više sita što trese al kad smo čuli cijenu, neka hvala 😂
A s ovom starudijom još uvijek dobijemo kvalitetnije sjeme nego sto bude kad kupimo kupovno...a kad sijes s ulagačima bome se vidi golim okom razlika izmedu nase 'tavanuse' i kupovnog..

Посејана Еуклида, изашло око 140 кг/кј, можда који кг мање.
Него, запушавале ми се те цеви куда иде семе, поготово оне крајње (имт сејалица). Да није дорађено рекао бих да је то узрок, овако ћу највероватније поскидати цеви па да видим шта је проблем. У току сетве сам много пута сишао са трактора кад сам видео да се запушило и пар пута сам чукнуо по цевима.

Miševa u ataru kao nikad do sad. Prošla kratka tanjiraca danas a evo sad već rupa na sve strane, miševi spartaju ispred točkova samo tako. Valjak ih odma dočekiva.

Dorada Banat seme kws je katastrofa zrno duplo manje od našeg modern. A razlika se vidi kad rukom uzmeš seme izmešaš jedno i drugo ovo naše ofarba prste a ono samo isprlja.
aa901f2d942d05888fced458fe3dd2d6.jpg

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Bez trovanja i duboke obrade se ne možeš ničemu nadati. Takva je situacija. Populacija miševa nije osetila valjak.

Napisao sam : ,,bez trovanja i duboke obrade se ne možeš ničemu nadati". Smatram da treba prvo trovati, pa 7 dana kasnije duboka obrada i setva. Posle praćenje situacije i najverovatnije još dva trovanja. Jbg, takva je sutuacija.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh