Pšenica 2023-2024.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako je samo popasena isterace cim ih potrujes..

kod nas su vecinom kratke a siroke parcele....npr 100-180m duzine a sirine ima i po 500m...

najduža mi je 335m a tu sam išao 10-15m ta zadnja trovanja preventivno....
(normalno da nisam išao cijelom dužinom kod komšije tako široko nego tamo gdje sam primjećivao da je kod komše velika grupacija miševa... )
Eee da je meni par takvih kratkih parcela.. :ROFLMAO:

kod nas su vecinom kratke a siroke parcele....npr 100-180m duzine a sirine ima i po 500m...

najduža mi je 335m a tu sam išao 10-15m ta zadnja trovanja preventivno....
(normalno da nisam išao cijelom dužinom kod komšije tako široko nego tamo gdje sam primjećivao da je kod komše velika grupacija miševa... )
Zašto ne ,,okreneš" parcelu ?

375017276_1004158467366101_5766689225121638610_n.th.jpeg
Sporo ide ali ne opisivo zadovoljstvo kad se pojavi na rupi pa ga nanišaniš sa petom.

@Lule28
@Darko Dren
@Boderlica

b85ea25fc749887449a7b68e6ea80d51.jpg

Ovdje je mislim sirina 380m a duzina od 80do 200m

Ima vise razloga zasto radim u kracem pravcu:
-nase parcele su vecinom izlaz na jednu stranu a sa druge strane suma ili kanali
-ovdje di je suma npr jer mi suma pravi veliku sjenu pa gledam da pravim ‘kompakciju’ s te strane jer npr 16-20 redi uvratine soje duzine 380m gdje ide tu u S rijetko kad bude vise od 150kg, neisplativo al eto obradujem samo da se ne prosiri suma i korov
-npr uz kanale kad su kopali kanale vecinom su na tih 10m sirine od kanala nanijeli zutu losu neplodnu zemlju pa mi bolje npr okretati se traktorom tu di je ‘neplodno’ i slabo rodi nego uz bocne susjede
(Isto to ce sad biti problem s ovim dalekovodima sto su iskopali rupetine…zuta neplodna zemlja ce zavrsiti gore)
-imam dosta parcela di mi je lenija s jedne strane, a ostale 3 su komsije, tj na drugoj strani nema ni lenija ni kanal pa nece okretat na svojem kad rade nego na mojem i onda opet ak moram birat di cu pravit ‘kompakciju’ onda neg bude tu do komsije koji ce ugazit citavom sirinom
-sad po novom ne smijemo sijati, spricati i bacati gnojivo 10ak m do kanala ili do sume pa opet jos jedan razlog vise zasto tako obradujem
- ovi sto odrzavaju i malciraju te kanale drzavne voze tuda i vecinom normalno rade kad je blato pa jos i oni dodatno ugaze

Probao sam svakako ovako kako radim mi je ‘najisplativije’

Gdje imaju izlaz s obje strane tu radim po najduzoj liniji, normalno :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

otisli smo van teme ali kako su mogli na tvoju zemlju da navuku zuticu kako kazes? zar to nije zemlja vodo zajednice

ima kod nas kad ovih sto rade pola metra do kanala,pa kad ovi kose i malciraju kanal onda kuknjava..eto mogli su sacekat jos nedelju dana da skinem usev a ustvari to nije ni njihovo odavno jer je isplaceno

otisli smo van teme ali kako su mogli na tvoju zemlju da navuku zuticu kako kazes? zar to nije zemlja vodo zajednice

ima kod nas kad ovih sto rade pola metra do kanala,pa kad ovi kose i malciraju kanal onda kuknjava..eto mogli su sacekat jos nedelju dana da skinem usev a ustvari to nije ni njihovo odavno jer je isplaceno

I mi smo jedno vrijeme mislili da tih 3,4,5m nije nase ali je, taj je kanal prije bio puno manji pa je rasiren i prokopan prije 15ak godina na 4-5m gornje sirine i dubine 2-2,5m u sredini, to je bio kao plan i program da se omoguci poljoprivrednicima navodnjavanje iz tih kanala al evo dan danas stalo je na tome
A oni su rasirili kanal al nisu od nikoga otkupili taj dio, pa je tehnicki nas i jedan dio kanala
A kako su kopali kanal dublje navukli su tu zemlju na nase njive, i normalno zutica je vecinom na povrsini zavrsila, pa smo imali i kontrapad pa kad su velike kise nije voda isla u kanal nego meni 20-30m u njivi lezala, pa smo do 2022e uvijek naoravali na njivu uvratine kako bi skinuli to brdo i poravnali njivu

Kad sam zvao mjernika prije 4godine rekao je da meni tu fali skoro 1m duzine u kanal i da bi medu/kolac trebao zabiti u kanal

Sent from my iPhone using Tapatalk

Po trenutnom stanju stvari kod mene ovaj put neće biti posejana pšenica. Vremenske prilike to neće dozvoliti. Osim ako se nešto drastično vreme ne promeni pa bude suvo 7 dana. Uz neki vetar. Seme koje je nabavljeno ostaje za sledeću godinu. Sve ću da uzorem i ostavim za kukuruz na proleće. Jeste da će ići kukuruz na kukuruz ali nije problem. A možda i odmorim zemlju u naravno održavanja čiste parcele uništavanjem korova. Možda i bude neke plitke obrade samo da se oni isprovociraju. A i kad pogledam kako ide ovih godina kolika su ulaganja i na kraju po kojim se cenama prodaje roba bolje je ne raditi. Ne odustajem i ne predajem se već uzimam mali time-out.

Da li ima efekta trovati miševe po vlažnom i kišovitom vremenu? Nema izgleda da će u skorije vreme prisušiti a ako ovi ovako nastave da tamane žito neće ostati ništa...

Zavisi od mamaca da li su zaštićeni sa uljem. U svakom slučaju je bokje po suvom.

Pao pljusak posle trovanja i dalje se zito ofarbano crveni nije ga sapralo, Cink fosfid ubija brze i mozda je efikasniji ali brate smrdi gusi a nije pregledan crni se pa ne vidis gde si bacio

Postavljao sam slike kad sam trovao,gde sam parkirao traktor tu sam poceo trovati,posle 2 sata zavrsavam parcelu i vidim 2 misa geckrt odma pored traktora gde su rupe ...Cinkosan sam koristio.

Kod mene ne kasni, cak je prosle godine dosta kasnije nikla.. Ove godine sam samo par dana kasnije posejao nego prosle i za sad je zadovoljavajuce kako izgleda..

Рекао бих да је требало мало више семена (нешто више од 130 кг/кј је посејано). Еуклида, кућна дорада, сетва око 15.10. На пар места има где су мишеви појели (можда по 2 м²), ништа страшно. А ово што је између редова на неким местима већи размак је из разлога што су се цеви (оне које иду ван ширине трактора) запушавале тако да семе није ишло тамо где треба већ директно доле.
b8c6e43bd81bb4aedf638d12633922e6.jpg
6c55c2ac7cf08964c590bf19f4824dd2.jpg
a767654a9d208b61ac44d796a8d929ac.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh