Pšenica 2022-2023

Mozda vas umirim, to zutilo je u nasem ataru krenulo 3.4. 4.4. I prvo smo se svi prepali da nije viroza medjutim to je hrdja i jos neka bolest. Psenica se do danasnjeg dana najnormalnije razvija nije da se smanjuje prorjedjuje itd kao kod viroze. E sad tko zastiti trebao bi ok proci tko zakasne nece dobro proci.

Jedan od retkih sam koji je prvu zastitu radio u martu mesecu na preporuku Adaminog "strucnjaka".
Neki su govorili da sam lud sto prskam zdravu psenicu, ali se ispostavilo da je strucnjak bio u pravu.
Neke ozbiljne hemijske kucu su savetovale da se ni ne pomislja na prvu zastitu u to vreme.
Vidim da je panika oko rdje i ostalih bolesti, a pogotovo kod najrodnijih sorti psenice kao sto je Sofru.
Ko ce snositi odgovornost za lose preporuke?

Jedan od retkih sam koji je prvu zastitu radio u martu mesecu na preporuku Adaminog "strucnjaka" Dusice Popovic.
Neki su govorili da sam lud sto prskam zdravu psenicu, ali se ispostavilo da je Dusica bila u pravu.
Neke ozbiljne hemijske kucu su savetovale da se ni ne pomislja na prvu zastitu u to vreme.
Vidim da je panika oko rdje i ostalih bolesti, a pogotovo kod najrodnijih sorti psenice kao sto je Sofru.
Ko ce snositi odgovornost za lose preporuke?
Potpis od pocetka do kraja, mnogi su rekli hladno i ne ici, kad ono prc....
Tko je nakon 3. Mjeseca radio zastitu izvukao se ali samo sa priaxorom a netko ko ja nadrapao je sto nije priaxorom radio a datum bio 11.4.
Odgovornost snosimo mi ratari nitko drugi, jer ovo je meni osobno skola sto i kako raditi ubuduce

Радио је мој комшија до мене доста рано први третман додуше не крајем марта него почетком априла.Сад недавно је и други одрађен и поприлично је захватила рђа.

Ja sam uzeo Pylon plus za tretmen u cvetanju, ali se plašim da ću moati pre toga još jedan tretman. Sofru sam pre deset dana tretirao sa Amistar extra ( okasnio a bolest već napala) i čini mi se da je zaustavljena rđa ali je napravila već neke štete. Plašim se da ovo neće izdržati još 15 dana do cvetanja i da ću opet morati da tretiram između, uf...Možda opet Amistar ili nešto drugo, Falkon forte...???
Kad vec idete t2 zasto ne idete nesto sa sdhi komponentom tipa elatus era ascra itd. To drzi daleko duze od 15 dana. Je da je skupkje al ova godina ima jak pritisak bolesti i trebalo jenici s tako necim. Je da nece ostati ladne vode na zitu al bar ne bi trebao bit gubitak

@paorpaor
Kometarišući tvoj post, baš jutros u obilasku sam psovao sebe što nisam reagovao na sofru 23-24 marta kad je bilo prilike, svega ovoga sad ne bi bilo.

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Sobred za sad korektan, samo sofru kilav.
85532ce40294a3b7e4d4c578a19bd7e2.jpg
c2f61a7696672546d0d230ef918550ad.jpg
7ad5b149d084c550a404694959a6b78f.jpg
8416d1d8ff22e3658eaf347f7e832373.jpg

Poslednja izmena:
Ja bih rekao da je ovo uglavnom proletnja zaraza, jesenja zaraza bi se do sad već sigurno manifestovala. Nisam slikao danas, ima sekundarnih izdanaka koji su osušili srednji list (zamrli) na ogumcima gde se i pojavljuju žutila. Ovi limun žuti listovi sa crvenkastom pigmentacijom i jesu karakteristični za virozu.

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Колега која је то сорта код тебе на слици и да ли си је до сада прскао

Nazad
Vrh