Pšenica 2022-2023

Baš sada Guglam, lepa stavka, baš lepa.
Nisam pametan uopšte, ne znam šta da uzmem za T2.Uglavnom sam koristio Duett Ultra i prošle godine Teatar Plus, nije bilo problema nikada ali ova godina je malo ekstremnija.
Pylon plus? Meni je u Jecmu bas dobro odradio.

Ja sam uzeo Pylon plus za tretmen u cvetanju, ali se plašim da ću moati pre toga još jedan tretman. Sofru sam pre deset dana tretirao sa Amistar extra ( okasnio a bolest već napala) i čini mi se da je zaustavljena rđa ali je napravila već neke štete. Plašim se da ovo neće izdržati još 15 dana do cvetanja i da ću opet morati da tretiram između, uf...Možda opet Amistar ili nešto drugo, Falkon forte...???

Bio sam do nekih parcela ,stanje šareno .Bolesti koje su prisutne se ne šire ili mi se čini da se ne šire.Kada provučem list koji ima bolesti kroz prste ,nema "rđe"

Avenu

Ako uskoro ne padne neka ozbiljnija kiša ,eto problem kao i predhodnih godina ,bar na našem terenu.Komšija zaliva beli luk.

Ista je i kod nas situacija kao kod Kiraja, ima ovoga na listu ali bez zutila koje bi ostajalo na dlanovima, uglavnom je to na starijim pšenicama. Trebala bi uskoro jedna kisa , posto ubrzano suši.

Ovo kao kod Kiraja ima i kod nas na ranijoj sjetvi, na kasnijoj nema ili nešto malo tu i tamo koja njiva. Također isto dojam da kako je došlo toplije vrijeme da se nije dalje širilo to. Rdju sam primjetio samo kod sebe na jednom mjestu, to sam uspješno riješio sa Elatusom, a ostale koje nisu dobile taj drugi tretman čekaju sad zaštitu u klasu.

https://postimg.cc/7CXKvwMn]
20230502-123620.jpg
[/url]programs to take screenshots[/url]
Pre 11 dana je dobila falcon forte, čini mi se da se ne širi, plašim se da je žuta patuljavost, i prosto ne znam šta mi činiti...da li da zaštitim još koji put,tj da je lečim, ili da batali i preorem...
Ako je bolest možda i bude nešto,ako je virus onda tu nema leba...

2017te kad sam pasirao taj virus,na istoj parceli,do klasanja se ništa nije primetilo i onda odjednom počela da nestaje..
Svakako nisam pametan...
A nisam ni neki stručnjak za pšenicu...

330a4128453666f522104ebc930b32d9.jpg

Kod mene je jos gore, inace je Apilco

Sent from my iPhone using Tapatalk

Да ли је ово рђа? Чиме би ваљало да се ради? Иначе, нема на свим мојим парцелама а све је сејано у 2 3 дана размака.
9002d7e663535b5fc9555d85da4362fc.jpg

a25a0abb255b9e04fe26b3f0dd350f42.jpg
ed446b2686382b91da26931c3864d113.jpg

Poslednja izmena:
Planulo je ovih dana, sto se bolesti tiče,nece jedna muka sama uz lošu cenu idu i loši prinosi.

@Maxa на неким њивама нема ништа а на њиви преко пута има зато ипак мислим да има нешто. Прскао сам са Bounty (тебуконазол 430г/л), доза 0.6л/ја пре 2 3 недеље.

Prosao danas kroz velik deo Banata i deo Backe,psenice su u ponoru,20 procenata parcela valja,ostalo je pocetak kraja ,zastite ce nesto usporiti,ali prinosa ekonomskog nece biti,ljudi jos nisu svesni stanja trenutnog,a jos gore,buduceg,za 2 nedelje mnoge psenoce nece liciti na psenice.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

a ako ovi napokon pogode prognozu od 8maja pa tamo sve do 13maja krece potop od padavina

sta li ce to znaciti za psenicu?

Ma kod nas nisu problem padavine, padavina i ne treba nam kolika je vlazna zemlja ne mozemo da sejemo.
Problem je ovo zutilo najverovatnije su to Cikade tj Viroza psenice.
Kod dosta nas ima, i to na semensku psenicu. Kod imanje Matijevic isto se pojavilo. Cujem da su danas ljudi iz dosta mesta samo javili zastitarima da im je zuta psenica onako u oazama.Kod mene i kod Matijevica je zuta nakon prvog prskanja tu tamo posle 10.aprila je krenula ovako. Ja racunam da su to cikade uradile u jesen, mada nije bila rana setva tamo oko 18-19.okt e sad ako su bas cikade necu vise sejati u oktobru🤠

Nazad
Vrh