Pšenica 2022-2023

Upravo to, samo su rekli biti će na bolje, a nas što smo pričali da neće lako su zaobišli...
trenutno jedina prednost EU je što ministri i ostali lopovi polako padaju jedan po jedan :ROFLMAO: ...iako bilo bi puno više koristi od EU kad bi imali sposobnu vlast, i da u drzavnim agencijama rade strucni i kvalificirani radnici, a ne ćaćina i mamina dica...
npr za novi pravilnik, dodes u savjetodavnu da pitas u vezi nekih nejasnoca na kraju ispadne mi vise znamo od njih, a oni bi nas kao trebali savjetovati 🤷‍♂️

@Vlada BNS Koliko umjetnog bačeno?
I kod nas svi ječmovi polegli koji su u prihrani bacali vise od 250kg/ha....nije pomoglo ni prskanje protiv rasta
A pšenice trenutno zasad polegle samo ove s puno gnojiva a ima još 3tj sigurno do žetve....

@Vlada BNS Moje ovde nije leglo.
ito-1.jpg

Samo malo na jedno mesto. A u ječem ne smem ni da idem.

trenutno jedina prednost EU je što ministri i ostali lopovi polako padaju jedan po jedan :ROFLMAO: ...iako bilo bi puno više koristi od EU kad bi imali sposobnu vlast, i da u drzavnim agencijama rade strucni i kvalificirani radnici, a ne ćaćina i mamina dica...
npr za novi pravilnik, dodes u savjetodavnu da pitas u vezi nekih nejasnoca na kraju ispadne mi vise znamo od njih, a oni bi nas kao trebali savjetovati 🤷‍♂️
Problem je što padaju kad već pokradu milijarde, ne više ni milione.... a za kvalifikaciju sve mi je jasno.

Prvi put čujem za to psrkanje. Čime se to prska ?
Regulator rasta, kod nas najpoznatiji Moddus.

@Vlada BNS Koliko umjetnog bačeno?
I kod nas svi ječmovi polegli koji su u prihrani bacali vise od 250kg/ha....nije pomoglo ni prskanje protiv rasta
A pšenice trenutno zasad polegle samo ove s puno gnojiva a ima još 3tj sigurno do žetve....
У основној обради бачено 125кг 6:24:12, прихрањено у фебруару са 100кг Уреа и после у марту 100кг АН-а. Количине су по јутру.

Ovo je ipak zadnji ulaz, odrađeno protiv leme. Primjetio sam da su kasniji rokovi puno zdraviji neovisno o tipu zemljišta, kod mene je to recimo razlika 10 dana 18.-28.10., i Obiwan i Sofru koju su sijane 18.10., Obiwan puno bolje drži ove stresove i zeleniji je, mislim da ima i manje leme u njemu...

Ja iskreno više ne znam, nas 3 kolege smo obilazili prošli tjedan nedavno sve naše pšenice, cca 150ha na 35 parcela i gledali po datumu sjetve (od 15.10-15.11 kako kod koga) i uspoređivali i najviše je bolesna ova od 10.11-15.11 tj baš baš kasna sjetva
Svi smo radili T1,T2, na Sofru čak i T3 (jedino ja na sortu Graindor sam samo jednu zaštitu i ta mi izgleda trenutno najbolje 🤷‍♂️ 😂 )

Obilazimo, pa nakon par oranica zaključimo da je najbolje 25-30.10. sjetva, pa onda dođemo na sljedeću oranicu malo dalje koja isto sijana u tom periodu al strašno bolesna, ista sorta i sve urađeno itd i pobije sve ono što smo prethodno zaključili i tako ukrug....Al ono što se svi slažemo je da na područjima gdje ima više pšenice okolo da neovisno o datumu sjetve puno su bolesnije pšenice, od listova pa do klasova, a o lemi da ne pričamo...

Ne znam kako je dalje, ali eto ovo je situacija kod mene. Recimo ujaku sam sijao još tjedan dana prije, a ostalo sam sve radio istu agrotehniku kao i kod sebe i iste dane, pa je užas, ne može se zaštititi...

Kolega ima na jednoj parceli Obiwan koji je sijan 15.10. i tu mu je najbolja pšenica, možda i najzelenija od svih pšenica koje sam vidio kod nas a 500m niže ima isto Obiwan sijan 16.10 između Sofru i Kraljice i tu mu je Obiwan čak možda i lošiji izgledom od ove dvije...

Nema pravila 🤷‍♂️

Jedino pravilo je to da pšenica postaje sve zahtjevnija kultura.....

Nazad
Vrh