Pšenica 2021-2022

Kod mene je djubrenje bilo sledeće:

Parcele sa boljom zemljom i koje su u odličnoj kondiciji, a predusev je kukuruz koji je rodio 3.5 tone po hektaru, dobile su 100 kg Ureje.
Zatim, imam nekih parcela na koje je išlo 100 kg NPK 16:16:16 plus 100 kg Ureje.
Suncokretišta su dobila 200 kg 16-ice.
Parcele koje su od skora u zakupu dobile su 200 kg Map-a. Sve po hektaru.

Danas posejani semenski Avenue, Apilco i Anapurna.
Sutra ceo dan setva Apilca, moja dorada. I za sledeću nedelju ostaje Alcantara.

Priprema za pšenicu tanjiranje dva puta,bačen veštak 3*16 i iskultivirano,ako ne padne kiša ujutru sejemo Solenzaru RWA

Proba sejalice i odmah usluzno se radilo
566c32546ebd79388de5b06cb6095b2d.jpg

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Pitanje:
Da li je posle setve pšenice (i ostalih strnih žita) valjanje obavezna/preporučena/nepotrebna mera?
Pitam zato što su neki prošle godine pisali o valjanju, a sada se manje piše o tome?

Moje iskustvo ,nikada od kada radim zemlju ,nisam koristio valjak posle setve .Posle setve pšenice koristimo laku drljaču.

Mene je konkretno zanimalo za tritikale, ali pošto je ta tema zamrla, ja sam namerno napisao sva strna žita.

Konkretno mi smo sjebali nicanje uljane sa valjanjem, jer smo valjali i pre i posle setve, greska. Treba samo pre setve, da se, lepo poseje na jednaku i zadatu dubinu, posle ne. Em je pao malo jaci, pljusak i sve skostio zemlju,mada imam sejalicu koja ima nagazne tockove i branu iza tako da nema potrebe za valjkom

Nazad
Vrh