Pšenica 2018/2019

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
virus-jecam-880x495.jpg



Ovako to otprilike izgleda,slika sa neta...
 
Imam i ja pojavu na jednoj parcele ,Zahvaćeni krajevi otprilike 5-10% parcele,pšenica u pšenici,član Ćipu 84 sejao pošto smo komšije a njiva podaleko pa de ne idemo obojica,na njegovoj nisam primetio.Kod njega predusev suncokret.
 
Vec sam pisao vise puta o ovome,ja sam to imao na Greindoru i Sofruu,deklarisano seme,12kj u 3 parcele i sve parcele su bile pored grmlja. Greindor od 2kj dao 500kg/kj greindor od 3kj dao 3000kg i sofru da 3500kg. Zrno bilo svo okrnjeno,sitno i crnkasto je imalo na sebi,hektolitar 55. Zastitari jos tu pojavu nazivaju i "crna noga". Imao sam te godine u istoj duzi njiva gde nije bilo problema i prinos bio 5t/kj ali moje seme i zasticeno sa yunta quatro
 
Ja sam isto to imao na Sobredu pre 2 godine. Od 4 parcele Sobreda na 2 je bilo patuljavosti na 2 nije. A svud je bio predusev kukuruz.
Imao sam jos Ingenio, Avenue i Apac na njima nije bilo.
 
Patuljast se pojavi uglavnom u jesen kad nikne psenice zar ne?Kod nas je nikla sva psenica u prolece.
 
Tako su i meni rekli. A ta jesen je imala kise,rano je nikla psenica i lepo nabujala,jesen bila topla i cikade odradile posao,da sam znao prskao bi insekticidom u jesen
 
Imao sam istu situaciju 2016 godine.Setva pšenica na pšenicu,obrada tanjiranje.Prinos nikakav,HL 55,zrno strašno,jedva su mi primili.Prskano 3 puta fungicidom i nije pomoglo ništa.Da sam znao razorao bih ga na vreme.
 
Jbt a kod nas kad poseješ pšenicu na pšenicu desi se da bude isti ili čak bolji prinos, retko da bude lošiji. Evo i sad imam primer u ataru gde je čovek posejao jedan deo pšenice na pšenicu (kupio njivu pored njega a predusev pšenica) i tačno je lepša i zelenija gde je 2x pšenica.
 
To moze da bude i svedska musica. Ona polaze jaja u pazuh lista i onda ti crvici, larve ulaze u stablo. Isto tako izgleda kao i ova patuljavost.
 
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh